Muffe kasten

LGoosens

  • #1
Hallo,

in de slaapkamers heb ik twee ingebouwde kasten, die ik wil gaan gebruiken als linnenkasten. Dit waren oorspronkelijk hangkasten, maar de vorige bewoners hebben er planken in gehangen. Jammer genoeg zijn de planken van ongeverfd spaanplaat, wat de kast een verschrikkelijk muffe geur geeft (en er moeten wel kleren en beddengoed in), en nog kromgetrokken ook. Kortom: geen gezicht, en tijd voor iets nieuws.

Ik wil deze week naar de winkel gaan voor de benodigde spullen. Ik wil in principe wel duurzaam hout gebruiken, maar het moet ook niet al te veel kosten omdat ik hier niet eeuwig blijf wonen. Ik vraag me dus af wat ik het beste kan gebruiken.

Mijn grootste vraag is nu, hoe ik de planken en de muren in de kast het beste kan afwerken om een, qua geur, zo neutraal mogelijke kast te krijgen. Want ik wil ook niet dat mijn kleren naar hout gaan ruiken. Ik ben in principe van plan om de muren met latex te schilderen, en de planken te lakken met een eenvoudige lak op waterbasis. Ik heb echter op dit forum gelezen dat latex ook een geur kan afgeven, en ik vraag me af of de lak de geur van het hout echt het beste insluit.

Bijkomend probleem voor de geur in de kasten is, dat er soms sigarenrook van de onderburen door de (houten) vloer komt. Ik ben van plan om de randen af te kitten en een (eveneens rondom afgekit) zeiltje erin te leggen, maar ben ik dan ook echt van het probleem af?

Ik hoor graag jullie mening en advies!

Groeten,
Lennart Goosens.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Goedkoop en geurneutraal zijn van die met witte hpl afgewerkte spaanplaten. Nog even de randjes afwerken met een kantbandje en klaar.
Wel voor ondersteuning aan de achterzijde van de olank aanbrengen om doorhangen te voorkomen.
 

LGoosens

  • #3
Ik zou toch liefst wel planken van echt hout gebruiken. Volgens mij is de kans op doorbuigen dan ook kleiner toch?

Ik ga navraag doen naar de prijs van alle ingrediënten, en ik ben benieuwd met wat voor oplossingen jullie komen.

Lennart.
 

Sjaan Smit

  • #4
Hoe breed zijn/is die kast(en) waar de plank in moet liggen??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Er zijn kant en klare timmerpanelen van hout te kop bij de bouwmarkt, ik geloof tot 80 cm breed, ideaal voor legplanken in kasten maar kijk eerst goed of ze er in 1 stuk in kunnen anders kunt u beter 2 smallere panelen kopen.
Eventueel een beetje lak erop tegen de reuk.
 

LGoosens

  • #6
Ik ben inmiddels naar de winkel geweest, en ik heb daar inderdaad timmerpanelen van vuren gekocht. Ik heb nu een eenvoudige kast met een aantal planken van 82 x 40 cm erin, die aan de korte kanten worden ondersteund door woutermannetjes en keperlatten (termen die ik maar even leen van de man uit de winkel :wink:). De planken buigen niet door als je erop leunt.

De overblijvende vragen zijn dus:

  • - Waarmee kan ik de planken het beste afwerken zodat er zo min mogelijk geur vanaf komt?

    - Waarmee kan ik de muren het beste afwerken zodat er zo min mogelijk geur vanaf komt?

    - Hoe kan ik de vloer in de kast het beste afdichten tegen geuren van de onderburen? Het huis is uit 1936 en heeft houten vloeren.

Alvast bedankt voor alle reacties!

Lennart.
 

Fiesiekus

  • #7
Je kan ze lakken met acrylverf, de wanden met latex. V.w.b. de vloer kan je de naden kitten en dan zeil erover plakken.
 

Michiel_H

  • #8
Je had beter zoals Frank al zei afgewerkte spaanplaat kunnen kopen. Die timmerpanelen gaan veel eerder krom trekken en nu moet je nog gaan verven wat weer geld kost en geuren oplevert.
 

Jvsteenb

  • #9
Daar ben ik het niet mee eens. Ten eerste zal een 18mm timmerpaneel ruimschoots stijf genoeg zijn, en bovendien zal het hout geen "muffe" geuren afgeven, zoals die worden geassocieerd met ( oud ) spaanplaat. Voor een linnenkast had ik zelf voor ceder gekozen, dat dan onafgewerkt was gebleven - de (lichte) geur is aangenaam, en houdt motten en andere insecten effectief weg - wèl een stuk duurder, maar dat spaar je deels uit aan afwerking.
Vroeger werd een kist uit een speciale houtsoort gebruikt om uniformen, linnengoed e.d. te beschermen tegen insectenvraat in de tropen. Je vindt ze nog regelmatig op veilingen , deze zgn. kamferkisten.

Vuren is ook een prima keuze, en kan evt afgewerkt worden met w*x*l o.i.d, Google "levensmiddelenveilige olieafwerking" en je vindt beslist iets dat je past.

Hout ruikt niet "muf", het is ws. de lijm uit het (oude) spaanplaat die deze geur veroorzaakt. Niet erg gezond ook, er wasemt vaak veel formaldehyde uit oud spaanplaat - de nieuwere platen zijn wel veel beter in dat opzicht, hoewel het nog steeds enigszins ruikt.
Kromtrekken zal hoogstens plaatsvinden wanneer het linnengoed niet droog is als het in de kast wordt gelegd - en spaanplaat is nadat het eerste kiertje in de afwerking is ontstaan nog véél gevoeliger hiervoor. Massief hout werkt, dus zal onder de invloed van het houtvochtigheidspercentage wellicht een tikje schotelen of scheluw trekken. Maar het komt ook gewoon weer terug, als het houtvochtigheidspercentage terug uitmiddelt.Spaanplaat "groeit" en wordt eigenlijk nauwelijks meer dunner als het eenmaal is aangetast.

Het isoleren van de gewoontes van je onderburen zal ws. inderdaad uitlopen op kit en een stukje vinyl vloerbedekking.....


Succes,

Job
 

Fiesiekus

  • #10
Inderdaad, spaanplaat is inferieur materiaal indien toegepast als plankendrager.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu