Teak hout afspuiten met hogedruk

Blurg

  • #1
Hoi,

Ik heb een teak stoel en tafel met de hogedruk reiniger afgespoten en nu blijkt dus (nadat iemand mij dat vertelde) slecht te zijn voor het hout ivm de beschermende rubberdeeltjes en olie die in het hout zitten.
De rest doe ik er dus niet meer mee. De vraag is nu, hoe kan ik zorgen dat het afgespoten hout weer zo goed mogelijk beschermd wordt?


Groet,
Jurgen
 

Fiesiekus

  • #2
Kolder; teak hoef je helemaal nergens mee te beschermen. En je kan het prima afspuiten, als je maar oppast dat je de vezels niet te veel omhoog spuit. Als dat laatste wel gebeurd is, even gladschuren met een schuurpapiertje. Onder die vezels kan het nl. groen worden,
 

Chathanky

  • #3
Door de druk spuit je zeker wel de olie weg tot op zekere diepte.
Oplossing is simpel zet hem weer in de teakolie. Wel eerst laten drogen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #4
Teak heeft vettige vulstoffen, maar je kunt ze rustig afspuiten hoor.
Totaal geen probleem.
Er zijn diverse houtsoorten zoals Iroko en teak die je zonder behandelen buiten kunt gebruiken.
Door de vergrijzing van het hout krijgt het een beschermlaagje.

Je kunt wel teakolie gebruiken, omdat je hierdoor die vergijzing van het hout niet ziet en omdat je het een mooie kleur geeft, maar nodig is het niet.

Oude scheepsvloeren in teak werden toch ook met water schoongemaakt, vaak zelfs nog zee water
 

Hardgaander

  • #5
Afspuiten gaat wel een tijd goed maar op ten duur gaat de olie wel uit het hout en dan krijg je wel kleine scheurtjes.

Je kan ook bv ******* pakken van ****


Merknaam verwijderd, mod.
 

Jvsteenb

  • #6
No worries.

Ieder oppervlak dat je met een hogedrukspuit bewerkt wordt tot op zekere hoogte ruwer/poreuzer - daardoor biedt het meer oppervlak voor algaangroei. Ook je betonnen stoeptegels worden als je ze met een hogedrukreiniger gereinigd hebt, daarna sneller groen. Voordeel is, zoals Fiesiekus al zegt, dat je hout evt. ook weer glad kunt schuren, daardoor wordt dat oppervlak weer minder.

Als je met een stevige hogedrukspuit een teak tuinmeubel afspuit, zul je best wat "olie" verwijderen hoor, uiteindelijk kun je er met een stevige spuit met vuilfrees en een beetje geduld gaten in spuiten..... het is niet superhard.
Wat er met "rubberdeeltjes" bedoeld wordt weet ik niet, de harsachtige inhoudsstoffen in teak worden eigenlijk niet tot de latex-soorten gerekend.

Maar als het om ECHT teak gaat (Tectona Grandis) is dat allemaal niet zo van belang. De olie-/harsachtige inhoudsstoffen zijn vooral van invloed op het waterwerend vermogen, de duurzaamheid (echt teak heeft duurzaamheidsklasse I) is ws. vooral te danken aan het zeer hoge kiezelzuurgehalte. Daarom wil geen enkele zagerij het graag zagen - alle gereedschap wordt er snel bot van.

Als je het van belang vind dat je meubels een fraaie roodbruine kleur hebben: vooral olieën - ieder hardhouten-tuinmeubel-product dat geen film vormt zal wel volstaan. Je blijft wel bezig, houd daar rekening mee. Zou je trouwens wel een filmvormend product kiezen: door inwerking van de temperatuur kunnen de vettige inhoudsstofen naar de oppervlakte komen, en je finish eraf drukken - bladderen, blazen, ellende - niet doen.
Voor de duurzaamheid is het niet bijzonder zinvol. Ik heb jarenlang gevaren, en ook op een schip met een echt teak dek, en ik kan je uit ervaring vertellen dat het buiswater dat met een beetje slecht weer over het bakdek kwam spoelen (klassiek ingerubberd birma-teak) weinig indruk op het hout maakte, en dat dek was ouder dan ik indertijd was. En dan komt er heel wat meer water overheengespoeld dan je met je hogedrukreiniger voor elkaar krijgt, en er zit ook aardig wat overtuigingskracht achter, zeg maar.
Bleek vergrijsd (dat moet je mooi vinden) maar natuurlijk anti-slip en superduurzaam. Schoonmaken deden we gewoon met zeewater, kan het prima tegen, en zeewater hadden we altijd wel op voorraad :)

Punt is vooral dat het gros van de tuinmeubelen die als "teak" verkocht worden van heel andere houtsoorten gemaakt zijn. Echt teak uit de oorspronkelijke groeigebieden is langzamerhand zeer zeldzaam, en al in het begin van de vorige eeuw werden er allerlei andere houtsoorten op de markt gebracht als "teak", die vaak weinig gemeenschappelijks hadden met de originele soort. Pas de laatste jaren wordt dat wat beter, want teak bleek een van de moeilijkste bomen om op plantages te telen. Dat is inmiddels wel min of meer gelukt, maar het plantageteak dat nu steeds meer verkocht wordt heeft op geen stukken na dezelfde eigenschappen als natuurlijk gegroeid teak uit de oorspronkelijke groeigebieden, hoewel het tenminste Tectona soorten betreft ( men gebruikt een stuk of 3 ondersoorten ).


Vr. gr.

Job


EDIT: Zag ineens dat dit al een wat ouder bericht was :oops: - maar nog niet op slot? Nu ja, misschien heeft iemand er wat aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu