Vragen over elektriciteit badkamer

AmsterdamseKlusser

  • #1
Ik heb 3 vragen over de elektriciteit in mijn badkamer.

1. Mijn badkamer is ongeveer 2,5 bij 1,3. Ik heb een waterdichte douchcabine die vrijwel helemaal tot het plafond gaat (op paar centimeter na). Nu heb ik een schakelaar en dubbele stopcontact in zone 2, namelijk op ongeveer 40 cm afstand. Is dit toegestaan? Ik weet dat in zone 2 niks mag worden aangelegd, maar mag het wel als zone 1 en zone 2 zijn afgescheiden met een wand?

2. Ik heb 2 aparte trekschakelaars voor de wasmachine en droger, die beide op 1 groep zijn aangesloten. Dit mag volgens mij niet. Klopt dit? Nu denk ik erover om dit te vervangen met een wisselschakelaar (was, droger, 0). Hoe kan ik het beste 1 aansluiting voor de trekschakelaar verwijderen en wegwerken? Het komt uit de zijkant van het plafond. Overigens werkt alles gewoon prima, dus als dit niet hoeft, dan laat ik het liever zo.

3. Ik heb 5 spotjes in mijn plafond. Redelijk veel voor z'on kleine ruimte. Elk spotje is 50 watt. Ik wil energie besparen. Kan ik deze spotjes gewoon verwijderen en vervangen met de 12 volt (minder watt) spotjes?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
1.



Zo wordt zone 2 bepaalt bij een douche cabine. Hierbinnen mogen zich idd geen wcd's/schakelaars bevinden. Daarbuiten alleen als de badkamergroep op een 30mA aardlekschakelaar is aangesloten.

2. Dergelijke apparaten horen idd apart. Het beste zou zijn 2 aparte groepen te voorzien voor wasmachine en droger.

3. Als je huidige spotjes ook 12v zijn kun je er probleemloos 12v lampjes van een lager wattage indoen.
 

AmsterdamseKlusser

  • #3
Aan de tekening te zien is zone 2 60cm vanaf de inloop? Dus het zou wel eventueel aan de zijkant mogen?

Komt het vaak voor dat er 2 enkelvoudige trekschakelaars worden geinstalleerd? Ik denk erover om een wisselschakelaar te halen...

En ik denk dat ik maar op termijn nieuwe spotjes ga halen.
 

Fiesiekus

  • #4
Het gaat om de 60 cm vanaf de voorrand van de zijkanten.... dus als de schakelaars/Wandcontacdozen tegen de achterwand zitten, is dat ook geen probleem. Let ook op de hoogte; boven een bepaalde hoogte kom je ook zone-vrij te zitten.

Zo'n schakelaar is geen wisselschakelaar, maar een omschakelaar en da's gewoon volgens de regels toegestaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu