Combinatie vloerverwarming radiatorverwarming. xr8

Cromagnon

  • #1
Hoi allemaal,
Ik heb het volgende probleem. Enige jaren terug heb ik vloerverwarming in mijn uitpandige keuken laten aanleggen. Ik had toendertijd een buderus ketel. Alles deed het uitmuntend. De vloer hield de keuken behaaglijk warm en de radiator in de keuken stond meestal gesloten. Ik heb nu een Remeha Quinta ketel waarvan ik de pomp doorlopend laat draaien maar de vloerverwarming wordt niet meer warm. De pijpen zijn goed doorgankelijk. Het is geen groot vloeroppervlak (8 vierkante meter). De een zegt dat er een vloerverwarmingspomp op moet op, de ander zegt dat dat geld wegsmijten is en dat ik de radiatoren in de rest van het huis moet afknijpen. De kamerthermostaat is een Honeywell lll. Nu las ik in een van de stukjes in Klusidee dat ene Laminaat een soortgelijk probleem had en XR8 daar een oplossing voor had. Is een pomp nu de oplossing in combinatie met thermostaatkranen in de kamer. Of is het idee om de vloerverwarming apart te regelen een betere optie maar hoe doe je dat en wat heb je daar voor nodig?
 

Xr8

  • #2
Het mooist is een vloerverwarmings verdeler met een eigen pomp. Zo zorgt deze dat het water door de vloerverwarming gepompt wordt en dat de ketel alleen maar hoeft te zorgen dat er water bij de verdeler komt.

De vloerverwarming heeft waarschijnlijk meer weerstand dan de rest en het water zal de weg van de minste weerstand kiezen.

De pomp van een Quinta draait overigens voor cv bedrijf op max 70%. Deze waarde kun je instellen en verhogen naar 100%. Zo is de pomp krachtiger. Eea staat in de handleiding.

Zou je overigens een celsia 20 adviseren op deze ketel, hiermee stookt de ketel veel gelijkmatiger en langduriger. Misschien ook niet ten nadele van de vloerverwarming. Tevens kun je de warmhoudfunctie van warmwater er mee uitschakelen. Scheelt best veel vooral tijdens de zomermaanden.

Succes.
 

Chathanky

  • #3
Geinstalleerd door een bedrijf adviseer ik je om deze het probleem voor te leggen en het op te laten lossen.

De huidige ketel heeft waarschijnlijk minder pompcapaciteit en staat bij het verlaten van de fabiek op 70% ingesteld.

Instellen op 100% is wellicht de oplossing maar de installatie laten inregelen lees hier en daar knijpen of open zetten lijkt mij voor de hand liggend. De ketelpomp wordt standaard gelevert met een pomp die ruim voldoende is om de hele installatie van voldoende water te voorzien, zelfs op 70%. Die 30% is voor de wat beroerder uitgevoerde installaties met lange lengtes of te kleine leidingen.

Door goed in te regelen bespaar je op de pompkosten en warmt je huis beter aan.
Hoe jou installatie opgebouwd is kunnen we helaas vanaf hier niet beoordelen.
 

Cromagnon

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties.
Het cv circuit is opgebouwd uit twee grote lussen aan de ene lus zijn 4 radiators en aan de andere lus zijn 7 radiators en de vloerverwarming
" opgehangen". De pomp staat op 100%. Ik heb ook de nieuwste klokthermosaat van Honeywell gehad, maar die voldeed niet. Doet de Celsia 20 het dan beter. Het knijpen is wel een optie, maar het moet toch mogelijk zijn om een aangename temperatuur in het huis te hebben en een warme vloer in de keuken. Heb ik met een extra vloerverwarmingspomp dan voldoende doorverwarmingstijd om de vloer warm te krijgen voordat de kamerthermostaat het teken aan de ketel geeft om slechts minimaal te gaan branden, waardoor de vloer na verloop van tijd weer begint te kouwen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Dat is nu precies wat je met inregelen(knijpen) goed kan krijgen.

Je zorgt dat elke radiator de juiste hoeveelheid water krijgt, en dat er nog voldoende stroming is voor de vloer, en dat het aanwarmen zodanig lang duurt dat de vloer ook netjes meekomt.
 

Mark en 3 meiden

  • #6
Ik ga voor het antwoord van xr8
vloerverwarming betekent :lange lengtes en kleine diameters
dus eigen verdeler en pomp
 

Chathanky

  • #7
Achteraf een verdeler plaatsen zal waarschijnlijk niet meevallen.
In dat geval zal je het toch moeten doen met inregelen of flink verbouwen.

Als je voorheen 1500 liter tot je beschikking had en nu zeg 1000 liter kan het inregelen wel eens noodzakelijk zijn.
De methode zonder vvw verdeler is zeker niet de mijne maar als het er al zit zou ik het wel zonder al te grote kosten weer op orde hebben.
Het voordeel is sowieso dat je cv installatie beter werkt als elke afnemer goed is ingesteld.
Maar de praktijk leert dat niet iedereen dit in z`n vingers heeft.
Als bewoner/gebruiker is dit overigens geen schande.
 

Xr8

  • #8
Heb met deze thermostaat goede ervaringen. De ketel wordt nu modulerend aangestuurd en zal veel langduriger stoken. Het is nu geen aan/uit bedrijf meer. Voordeel is dat de pomp ook langduriger draait.

Knijpen van andere radiatoren kan helpen. Let wel als je teveel knijpt met een pomp op 100% je wel eens stromingsgeluiden kunt gaan creëren.

Genoemde thermostaat heeft tevens de mogelijkheid tot instellen van de P en I waarde. Standaard staan deze op radiatoren ingesteld. Door hier in kleine stapjes wijzigingen aan te brengen kun je wellicht ook iets verbetering bereiken.

Let op dat deze thermostaat niet zomaar omgewisseld kan worden. De bedrading dient in de ketel bij een celsia 20 op klem 1 en 2 te zitten. Aansluiten op aan/uit zal de thermostaat mogelijk beschadigen. Op de thermostaat klemme OT bus aansluiten.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu