Krakende dakplaten

Anneke T

  • #1
Hallo,

Sinds maart dit jaar wonen we nu in een 2-1 kap huis dat een krakend en knallend dak heeft. Om een idee te geven van de geluidssterkte: alsof er een deur wordt dichtgeslagen...
Er liggen Unidek sandwichplaten op, 5,8 cm dik (huis is gebouwd in 1984, gordingendak)
We hebben al van alles geprobeerd: extra schroeven indraaien op gordingen, panlatten op de scheiding doorzagen, steunbalken tussen de gordingen op zolder, isoleren met steenwol, ventilatie-dakpannen...
Ook zijn hier (op verzoek van de aannemer) vertegenwoordigers van dakplaten geweest. Geen van de maatregelen heeft geholpen.

Vooral als de zon flink schijnt knapt en knalt het de hele dag door. Ook zal het aan de afschuifkrachten kunnen liggen...

Nu hoorden we dat de dakplaten horizontaal doorzagen tussen de gordingen (alleen het buitenste laagje spaanplaat) moet helpen...??? En een warmtereflecterende folie op de buitenzijde van het dak aanbrengen (tussen de dakplaten en de pannen) zodat de platen minder snel opwarmen.

Wie herkent dit probleem???

Want nieuwe dakplaten zal ongeveer 18.000 gaan kosten, wat veel geld is wanneer je geen zekerheid hebt of het dan WEL beter is...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Helaas wordt je probleem nog niet herkend.
Het is een 2-1 kap huis. Hebben de buren dan geen last.
Zelf denk ik, het knallen zou door het uitzetten en krimpen van de dakplaten kunnen worden veroorzaakt.
Ik zou dan de platen niet vaster maar iets losser zetten zodat deze toch wat kunnen rekken en krimpen.
De vraag is dan wel tot hoevel losser kun je gaan.
*wgb*
PS zie je PB
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
De oorzaak is duidelijk
Het uitzetten van de dakplaat wordt verhinderd
daarom kraakt knalt het

hoe zit het huis verders in elkaar
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Soms werken dakplaten mee voor de stabiliteit van het gebouw. Dan moeten ze goed vast zitten.

Als dit niet het geval is, dan zou je ze wellicht ook met een soort slobgaten vast kunnen zetten zodat ze vrij kunnen bewegen.

Ik zou dit echter voor de zekerheid voorleggen aan de constructeur die het gebouw heeft berekend. De constructiegegevens zouden ook bij de gemeente moeten liggen.
 

Anneke T

  • #5
We hebben de dakplaten vast laten zetten, omdat ze eerst nauwelijks vast zaten! Het knallen is er niet meer of minder om geworden. Lijkt me dus niet logisch om ze weer los te halen...

We zijn nu bezig om de gordingen die vlak boven de zoldervloer liggen in het midden te ondersteunen met dragers. Gordingen worden namelijk door de afschuifkrachten van de platen mee naar beneden getrokken in het midden. Dus misschien dat hier het lawaai van komt? Het is gewoon een lastige kwestie.
Bij veel aannemers/constructeurs is dit probleem van Unidekplaten ook bekend, maar niemand die je kan vertellen wat je er aan kunt doen. het is allemaal maar proberen. En Unidek ontkent het probleem, evenals de aannemer die het huis indertijd heeft gezet. :(
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik heb zelf ook jaren in een woning gewoond waarvan het dak klappen afgaf. Vooral bij temperatuurschommelingen. Huis was van 1985 en het konden ook best eens unidek platen geweest zijn.

Ik heb me nooit zo gestoord aan de geluiden uit de kap. Er zit nu eenmaal veel hout in en dat werkt. Ik heb het ook nooit aan de dakplaten toegeschreven, maar dat zou best kunnen.

Ik vrees echter dat je er weing aan kunt doen. Het is vrijwel onmogelijk te achterhalen wat nu precies de geluiden veroorzaakt. Is dat de verbinding gordeingen dakplaat of zijn het spanningen in de plaat zelf. Zagen in de platen zou ik zelf nooit doen. Voor je het weet verzwak je de constructie.

Dit is typisch zo'n probleem dat veel tijd en geld kost om op te lossen. Schade verhalen op de aannemer gaat natuurlijk niet meer als de woning uit 1984 is. Dat geldt eveneens voor Unidek. Enige mogelijkheid die je zou kunnen hebben is eventueel de vorige eigenaar aansprakelijk stellen.

Maar of een krakend dak een verborgen gebrek is? Dat wordt moeilijk aantonen omdat geluidsoverlast nou eenmaal heel persoonlijk is.

Je zou natuurlijk kunnen kijken of je de montageinstructies van die platen nog kunt achterhalen. Dan kun je nagaan of een en ander op de juiste wijze gemonteerd is.
 

Millew

  • #7
Het is vrijwel zeker dat het lawaai veroorzaakt wordt door temperatuurverschillen in de platen. Hittewerende folie zal dus ongetwijfeld iets schelen.
Volgens de fabrikant hoort er tussen de platen en de gordingen oplegvilt 3 mm dik te zitten. Is dat ook het geval?

Aangezien er meer klachten zijn en ook al zonder veel succes deskundigen erbij geroepen zijn, heb ik niet de illusie om van een afstand de oorzaak te kunnen aanwijzen. Desalniettemin geef ik toch maar even mijn theorie (of slag in de lucht):
De platen zetten niet alleen uit in de lengte, maar ook in de breedte. Tevens zullen de platen bol willen gaan staan door temperatuurverschil tussen binnen en buiten.
Als de platen bij de montage te strak tegen elkaar gelegd zijn, worden de platen bij opwarming in de langsnaden tegen elkaar gedrukt. Hierdoor worden de platen verhinderd om bol te gaan staan. Afhankelijk van de krachtsverhoudingen: druk- versus schuifkracht, zullen de platen onderling met een schok iets verschuiven. Dit zou het knallen en kraken kunnen veroorzaken.
 

Anneke T

  • #8
Op de vorige eigenaar kunnen we niets verhalen, omdat die het probleem ontkennen. Volgens hen zijn het 'geluidjes' en werden zij er niet wakker van.

Op de gordingen is geen oplegvilt gebruikt. Kan me echter niet voorstellen dat dat veel zou schelen qua geluid.
Er is wel meer hier in huis niet goed afgewerkt (huis is indertijd onder noemer 'premie A woning' gezet, om hierop aanspraak te kunnen maken, was er een maximum bedrag vastgesteld voor de bouwsom).

De platen waren ook niet volgens de voorschriften vastgezet (vastgesteld door aannemer die een aantal maatregelen hier heeft uitgevoerd). Waarschijnlijk tijd/geldkwestie, bij de buren ziet het er helemaal slecht uit. Daar hangen een aantal platen door en het dakraam op de zolder hangt er half uit. Ongelooflijk.

We hebben overigens op de slaapkamer de naden tussen de dakplaten met een zaag vergroot en vervolgens afgepurd (bij wijze van experiment). Lawaai is gebleven. Dus het te dicht tegen elkaar liggen van de platen zal niet de oorzaak zijn.

Natuurlijk zal een kap met houten onderdelen nooit geluidvrij zijn. Dat is ook niet ons doel. Maar af en toe een geluidje horen is acceptabel. Hier knalt het regelmatig elk kwartier. En dat lijkt me niet de eis die je aan een woning stelt.
 

Millew

  • #9
Dat vilt hoort er niet voor niets tussen. Het functioneert als een glijvlak tussen plaat en gording.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Dit probleem krijg je toch niet opgelost zonder het dak te slopen. Zaken als ontbrekend vilt kun je niet eenvoudig verhelpen. Ik denk dat je het moet zien als een eigenschap van de destijds toegepaste materialen.

De kosten van een nieuw dak zijn natuurlijk veel te hoog als je het afzet tegen de klacht. Ook het isoleren tegen het geluid zal weinig uithalen. Je ontkomt er dus bijna niet aan om er mee te leren leven.

Overigens, voorzover ik mij herinner maakt zo'n dak in de herfst en winter veel minder geluid. Het treedt vooral op warme dagen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Het geluid onstaat door verhinderde uitzetting van dak
waarschijnlijk is het een betoncasco of staan er gemetselde tussenwanden in het pand zodat de topgevels de uitzetting niet willen volgen.

Je zou kunnen overwegen het opwarmen van het dak te vertragen door het plaatsen van extra isolatie boven op de bestaande dakplaten.

daarvoor moeten alleen de pannen er af
 

Anneke T

  • #12
Vandaag is er nog een aannemer geweest die het voorstel had om de schroefgaten wat wijder te maken (de slobgaten waar eerder over gesproken is?) (schroeven eruit, gat groter boren, schroeven weer indraaien met afdichtplaatje), zodat de platen niet op de bevestigingsplaatsen kunnen gaan wringen.

De dakplaten kunnen zowel horizontaal als verticaal werken, langs de gevel en de scheiding met de buren is voldoende ruimte (+/- 10 cm). En het dak wordt door een spant en gordingen gedragen, verder dus geen betonnen muurtjes of andere onderbrekingen. Op de sporen die tussen de gordingen op zolder zijn gezet, is oplegvilt gebruikt.

Wat de kosten betreft: een nieuw dak is natuurlijk erg veel geld, maar moet je dan je leven laten vergallen door zo'n dak? Het is geen veestal ofzo. Bovendien lopen de platen door in de slaapkamers.

En ermee leren leven, dat hebben we allang opgegeven. Het dak knalt bovendien niet alleen als de zon erop staat, dit gebeurt ook midden in de nacht of op bewolkte dagen...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Als de bevestigingen toch los gaan, kan je dan meteen vilt (laten) plaatsen tussen de dakplaten en de gordingen?
 

Anneke T

  • #14
Als het lukt om dan vilt op de gordingen te leggen, laten we die kans natuurlijk niet onbenut! Maar ik denk dat ze dan per plaat en per gording gaan boren, zodat niet het hele dak open hoeft. Zo heeft de aannemer dit ook gedaan met extra schroeven er bij in draaien.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Misschien door met een koevoet voorzichtig de platen iets van de gordingen te lichten. Ik ben benieuwd of het lukt en of het helpt. Succes in ieder geval!
 

Michiel_H

  • #16
Volgens de verwerkingsvoorschriften moeten dakplaten met draadnagels (spijkers) worden bevestigd. Dit is niet voor niks, dit voorkomt het te hard aantrekken van de plaat op de gordingen. Het aanbrengen van extra schroeven is dus volledig afwijkend van de voorschriften en dus een ondeskundige actie van jullie aannemer.
Vilt is mij uit de verwerkingsvoorschriften niet bekend, maar zou wel kunnen helpen omdat het geluid ontstaat op het vlak tussen dakplaat en gording.
Ik denk dat al je ingrepen de klacht alleen maar hebben verergerd omdat iedere ingreep het dak weer een beetje op een andere manier laat bewegen, dus na een ingreep duurt het weer een tijdje...
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
Ik blijf erbij dat je het probleem nooit opgelost krijgt zonder het dak te slopen. En ik denk dat ook een nieuw dak weer geluid zal maken. De materialen werken gewoon en dat krijg je nooit stil. De vraag is daarnaast of je van het probleem af bent als je eigen dak knalvrij is. Als het dak van de buren het ook doet en zij doen er niets aan, dan is de kans groot dat je dat geknal ook blijft horen.

Overigens knalt het dak natuurlijk ook 's nachts, de materialen koelen dan af. Het zit vooral in temperatuurschommelingen die optreden.

Je komt nu in een situatie dat er van alles geprobeerd wordt dat bakken met geld kost en zeer waarschijnlijk een beperkt resultaat gaat geven. Aannemers hebben daarbij op het moment weinig te doen en zullen graag wat uren besteden aan het lapwerk. Werk is werk immers. Ik denk dat je de keuze moet maken of er mee leren leven, of het dak vernieuwen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu