Afwasmiddel schadelijk voor metselspecie?

Heino

  • #1
Tijdens het metselwerk bij onze uitbouw barstte een hevige discussie los over het wel of niet schadelijk zijn van afwasmiddel voor metselspecie.

De ene beweerde dat na jaren de specie 'vergaat'. Terwijl de ander dit hevig ontkende, maar wel toegaf dat 'teveel' afwasmiddel zorgt voor uittreding van salpeterzuur.

Afwasmiddel wordt toegevoegd om de specie smeuiig te maken; het heft de oppervlaktespanning van het water op. Het water zal hierdoor niet naar de oppervlakte treden (zoals je bijv. bij beton ziet).


Maar is afwasmiddel nu wel of niet schadelijk, that's the question?
 

@juwel120

  • #2
Men zegt dat het de hechting ook zwakker maakt,er zijn andere producten voor om de specie smeuïger te maken.
 

Chathanky

  • #3
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."

"Elke procent lucht geeft een sterktevermindering van 5%. Dus een klein scheutje afwasmiddel verlaagt de sterkte van de mortel met ongeveer 25 tot 50%. De specie is wel lekker te verwerken, maar de uiteindelijke kwaliteit van het metselwerk is slecht."

"Toevoeging van te veel afwasmiddel kan bovendien ook leiden tot een specie met heel veel luchtbellen in, wat de cementmatrix en het skelet verstoort. Daardoor kan de verharde mortel te poreus worden en zal hij dus veel gevoeliger voor uitbloeiingen zijn."
 

Daze

  • #4
Beetje off-topic maar geldt dit ook voor de toevoeging van afwasmiddel aan latex muurverf? Dit wordt soms blijkbaar gedaan om de opentijd te verlengen. Is dit ook ten nadele van de kwaliteit van de verf?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Doen ze niet ook afwasmiddel door de specie ,om het langer verwerkbaar te houden als het om of nabij het vriespunt is.
 

Millew

  • #6
Misschien wel, maar dat is dubbelop knoeien.
Om specie smeuiger te maken zijn speciale middelen voor en metselen bij vorst is niet toegestaan.
 

Chathanky

  • #7
Is er voor de metselaar is ook een antivriesmiddel? :mrgreen:

Leuk dat het kan hoor, maar dit is bedacht in een warm kantoor zonder rekening te houden met de omstandigheden van de vakman, die heeft het al zwaar genoeg onder normale omstandigheden.

Op kantoor gaan ze al naar huis als het onder de 16 graden wordt binnen of over de 28 graden in de zomer, klagen doen ze al als het niet 21 maar 24 of 19 graden is. :?
 

Millew

  • #8
@Fiesiekus:
Inderdaad. Ik had er aan toe moeten voegen: zonder bijzondere maatregelen niet toegestaan.

Bovendien zou afwasmiddel toevoegen om specie langer verwerkbaar te houden niet zinvol zijn, omdat de verharding van cement bij lage temperatuur sowieso veel langzamer gaat.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
Ja dat zal het probleem wezen het water wat nodig is voor totale uitharding is voor de tijd al bevroren
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Afwas middel door de specie werd tussen1970/80 veel gedaan met als gevolg dat je bij sommige van deze huizen de stenen er bijna zo weer af kan stapelen.
op een gegeven moment kon je er op rekenen dat je met je bedrijf van het werk werdt gehaald als je door een opzichter werdt betrapt.


De hechting tussen de stenen en de specie wordt namelijk een stuk slechter. door de zeepfilm die over de specie zit.

De verwerking gaat wel makkelijker
Maar het metselen is geen doel op zich het gaat om het eindresultaat
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Gipsplafond afwerken en afwasmiddel

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu