Hoe gebruik ik een verfafbrander? Ruit kapot.

Westd05

  • #1
Allereerst wil ik ff kwijt dat ik dit een geweldige site vind!

Mijn vraag luidt als volgt:

Thuis ben ik bezig om de kozijnen van de badkamer opnieuw te verven en een paar nieuwe kitranden aan te brengen. Nu heb ik dus een verfbrander geleend van m'n pa en ben aan het afbranden begonnen.
Helaas is tijdens het afbranden mijn enkelglas raam gebarsten.

Voor ik nu dus verder ga met andere ramen, zou ik graag willen weten hoe ik het ding het beste kan gebruiken. Of is het helemaal niet verstandig de verfafbrander aan de binnenzijde van een kozijn te gebruiken? Ik wil natuurlijk niet meer ramen laten barsten.

B.v.d voor het antwoord(en).
 

Rotjeknor

  • #2
Ik ben op dit moment ook volop bezig met een verfbrander. Dit is een oeroude B&D verfbrander van mijn pa, dit heeft een aantal opzetstukken ervoor.

Ook een opzetstuk speciaal voor ramen, een plat metalen stuk die over de mond van de brander heen gaat. Dit zorgt ervoor dat je glas wordt afgeschermd en je gewoon de glaslatten enzo kan branden/ krabben...

En dit werkt goed kan ik zeggen, dit weekend weer een raam gedaan (-:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb ook zo'n hulpstuk voor ramen. maar eerlijk gezegd waag ik me er niet aan.
We hebben bijna overal dubbel glas, en als daar wat mee mis gaat is het een grote ellende. Het is maar zó gebeurd!

De kozijnen rondom het raam doe ik inderdaad met de (elektrische) verfbrander, daarbij zet ik een strookje gipsplaat oid. tegen het raam zelf op de plek waar ik bezig ben, vastzetten met een stukje klustape.

De latten of haakse kanten direct naast het glas doe ik bij voorkeur met afbijt, dan kan er niets mis gaan (met het ruit, wel met mezelf als ik geen handschoenen en bril draag... :wink:).
 

Westd05

  • #4
Vandaag heb ik nog even in de bouwmarkt gevraagd. Daar zegt men dat het gewoonweg niet gedaan moet worden middels afbranden in de buurt van ramen. Ik denk inderdaad dat een hulpstuk daar weinig aan af doet.
Bij mij ging het de hele avond goed op het raam, op het laatste moment ging het mis.

Een gipsplaatje vind ik eerlijk gezegd wel een idee. Dat vangt toch wel zo'n groot deel van de warmte op dat het praktisch niet meer kwaad kan voor het raam.
Ik ga het in iedergeval verder afbranden met een gipsplaatje.

Ik ga het in iedergeval langs 't raam doen met afbijtmiddel en de rest middels branden. Een stukje moest ik sowiezo al doen met bijtmiddel omdat een deel van het kozijn eindigt tot het platfond. En die is bedekt met kunststof schootjes :)
 

EdP

  • #5
Kijk dan maar uit, want als ik me niet vergis, lost plastic op in afbijtmiddel.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Daar vergis je je helemaal niet in, EdP!

Het is met afbijt altijd oppassen voor kunststof delen, en voor jezelf - vooral je ogen!
 

Westd05

  • #7
Inderdaad, altijd oppassen met die chemische goedjes. Het staat gelukkig ook op de verpakking dat het niet voor kunststof is. Ik heb het daarom maar even afgeplakt. Bedankt voor de tip!

Nu zag ik dat er helemaal niet werd gewaarschuwd voor huidcontact of oog contact op de verpakking. Terwijl er wel staat "Bij inslikken, huisarts raadplegen en dit etiket laten lezen"

Heeft dat er mee te maken dat 't biologisch afbreekbaar is? Want dat staat er wel op. Zit er verschil in soms? De een wel gevaarlijk voor je huid, de ander niet? Ik heb in iedergeval het zekere genomen. Sweater met lange mouwen, lange broek aan, handschoenen aan, bril op. En lekker zweten met dit weer.

Een ieder alvast bedankt voor het meedenken!
 

Rotjeknor

  • #8
Daar zit wel een verschil in inderdaad. Overigens is dat (enigszins) milieuvriendelijke spul minder krachtig helaas. Het intrekken duurt ook veel langer.

Ik las in ieder geval op het potje wat ik nu heb staan (de 'chemische' versie) wel dat je contact met huid moet vermijden, als het toch gebeurt dan wassen met water en zeep.

Ik zette overigens laatst de gebruikte kwast in een potje met water, maar dat ging allemaal bruisen en roken, dus ik was blij dat ik m'n filter op had...
 

Arie

  • #9
Ik heb al mijn kozijnen afgebrand met de verfbrander.
Met het speciale deel ervoor is het bij mij prima gegaan.
Maar dan heb ik misschien mazzel gehad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu