Lood onder of boven op bestaand lood aanbrengen?

Ron17

  • #1
Ik heb bij hevige regenval lekkage op zolder. Vermoedelijk komt er water onder het lood van de dakkapel door. Nu wil ik nieuw lood van 30 of 35 cm breed aanbrengen. Het bestaande lood vervangen is niet gemakkelijk omdat het een hoekwoning betreft en naast de dakkapel maar 2 rijen dakpannen liggen. De ruimte om te werken is dus heel beperkt en het lood loopt tot onder de trespa plaat van de dakkapel.

Nu wil ik het oude lood laten zitten en is mijn vraag: moet het nieuwe lood onder het oude lood aangebracht worden of juist er boven op? Ik begrijp dat het niet de mooiste en misschien beste oplossing is, maar wel de snelste en voordeligste om te ondervinden of dit ook daadwerkelijk het probleem van de lekkage is.


Ter verduidelijking een foto van de situatie. Ik denk er overigens ook over om de afvoer pijp te verlengen over de dakpannen tot aan de voorkant van de dakkapel. Hiermee komt de grote hoeveelheid water van de dakkapel niet terecht op het kritieke deel van het dak (naast de dakkapel).
(Het lukt helaas niet om de foto te uploaden, geeft steeds een melding dat de verbinding is onderbroken. Probeer het later nog wel een keer)

Graag jullie advies.[/url]
 

Fiesiekus

  • #2
Dat van die verlengde afvoerpijp kan wel eens de beste oplossing zijn; z.d.d. je verder geen extra lood meer hoeft aan te brengen.
 

Ron17

  • #3


Hier alsnog een foto van de situatie. De vorige bewoners hebben deze dakkapel geplaatst en het lood ziet er mijn inziens niet goed uit. Door de vele vogels (de buren hebben duiven) is er veel alg en mos op de pannen. Dit komt dan weer tussen de dakpannen en het lood te zitten waardoor het daar nat blijft en een soort zuigende werking ontstaat. Het water wat naar binnen komt is niet helder, heeft een bruinige kleur. Het lijkt er dan ook niet op dat het hemelwater direct naar binnen komt, maar ergens verzadigd en bij hevige of langdurige regenval doorlekt??
 

Fiesiekus

  • #4
Nogal zuinig aangebracht i.d.d. Welk type pan?

De zaak goed schoonspuiten en dan aankloppen is nooit weg. En dus die afvoer verlengen. Staat daar ok nog een naad open?

Een ouderwerts degelijke loodgieter kan aan het bestaande lood ook nog wel een extra flap solderen.
 

Ron17

  • #5
De dakpan is Interbema 101 en lastig te vinden, zeker de hoekpannen.
De naad die openstaat moet ook nog aangeklopt worden. Ik heb vandaag een dakdekker laten kijken en die had het over nieuw lood aanbrengen onder het bestaande lood en dat kitten. Het was geen ouderwetse vakman en solderen zal niet tot zijn vakgebied horen.
Wanneer ik naast het verlengen van de afvoer kies voor ook nog een nieuwe loodlaag, moet deze dan onder of boven het bestaande lood komen? Bedankt voor de reacties.
 

Fiesiekus

  • #6
Intuïtief zou ik zeggen: erop. Bij eronder houd je de kier tussen oud/nieuw lood op de zelfde plaats als nu (kier tussen pannen/oud lood).
 

Ron17

  • #7
Mijn eerste gedachte is ook het nieuwe lood boven op het oude lood aanbrengen. Ik hoop op nog meer meningen van ervaringsdeskundigen.
Als het nieuwe lood bovenop komt, is het dan nodig om dit te kitten?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De afvoer een stukje verlengen, 1 of 2 pannen is genoeg.

Het lood moet opnieuw aangeklopt worden, er hoeft geen nieuw lood geplaatst te worden, zeker geen breder lood want dan kruipt er pas echt water onder.
Lood hoeft niet gekit te worden, het moet zo aangelegd worden dat kitten etc. niet nodig is.

Controleer voor de zekerheid of er ergens een gaatje in het lood zit, dan dichtsolderen.

De lekkage kan ook ontstaan op de dakkapel, onderzoek dat ook voordat u begint met allerlei werkzaamheden.
 

Chathanky

  • #9
Is het lood wel zo slecht?
Van een foto zo kun je het niet echt goed beoordelen maar het lood zelf ziet er niet echt beroerd uit op het eerste gezicht.

De uitloop van de regenpijp komt over de helling van je pan uit en voordat daar de regen overheen komt lijkt mij ook niet.
Je lood komt ook ruim over de hellingshoek van je pannen uit tot aan het vlakke deel van je pannen. Dit moet voldoende zijn, het is ook niet de bedoeling dat je lood over het gehele vlakke deel komt te liggen.

Problemen die je ook niet op het eerste gezicht ziet is het gootstuk waar je regenpijp op aangesloten zit. Een lekage aldaar zal ook ongezien achter je zijwang op je dakbeschot terecht komen en zo lekage veroorzaken. Dit komt toch wel veel voor. De dakbedekking zit dan niet goed aangehecht aan de plakplaat en water kruipt daar snel door.
 

Ron17

  • #10
Bedankt voor de tips en opmerkingen. Ik denk dat ik toch een prof. dakdekker het probleem laat onderzoeken. Valt niet mee om die te herkennen op internet, achter een prachtige website hoeft niet altijd een goed bedrijf te zitten is mijn ervaring.

Afgelopen nacht heeft het hier heel hard geregend, maar geen druppel water naar binnen gekomen. Terwijl afgelopen dinsdag en woensdag er echt liters water in de diverse emmers is opgevangen.

Nieuw breder lood aanbrengen op of onder het bestaande lood lijkt dus niet verstandig, gezien het feit er dan nog meer water onderdoor kan kruipen. Het uitlaatstuk van de dakgoot is een paar jaar geleden al een keer gerepareerd, dit zou ook opnieuw voor problemen kunnen zorgen. Blijft vreemd dat er afgelopen nacht geen water naar binnen is gekomen, lijkt hierdoor een combinatie van water en wind te zijn.
 

Ron17

  • #11
Eindelijk een dakdekker gevonden die ook meedenkt over de lekkage. Hij heeft het lood goed aangeklopt en geadviseerd om het afvoerpijpje van de dakkapel midden op een dakpan uit te laten komen.
Omdat de dakkapel al heel wat jaren staat en er al verschillende reparatie aan het dak ervan hebben plaatsgevonden, laat ik het dak helemaal vernieuwen. Heb dan direct 10 jaar schriftelijke garantie op lekkage.
Bedankt voor de reacties en ik ben blij nu geen halve maatregelen te nemen maar voor een definitieve oplossing te gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu