Aarden bad

Frankkie

  • #1
Nog een vraagje,

Heb bad moet geaard worden, hoe moet ik dat doen?

Ik heb geloof ik geen aardedraad in de buurt, moet ik nu een aardedraad ergens vandaan halen.
Hoe gaat dit precies in zijn werk?

Frank
 

Jacovrie

  • #2
Aan de onderkant van het bad zit (vaak) een lip waaraan een badklem bevestigd kan worden. Aan deze badklem moet een 6mm blanke aarddraad worden bevestigd.

In de badkamer zit. als het goed is, een centraal aardingspunt. Zit meestal achter een wit afdekplaatje. Indien er een radiator in de badkamer zit, gaat er vanaf deze radiator ook een blanke aarddraad naar het centrale aardingspunt.

In de doos achter het afdekplaatje zit een hele grote kopervertinde kroonsteen (lijkt het op). De blanke aarddraden worden hier bevestigd met twee achter elkaar liggende schroeven. Vaak is hier nog een opening vrij. Hier kan dan de badaarding op.
 

Frankkie

  • #3
Ik zie dat op de leidingen onder de wastafel een aardedraad is aangesloten op de leidingen. Die leiding gebruik ik ook voor het bad. Is het ook mogelijk dat ik een aardedraad aan de leiding bevestig?

Frank
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Misschien is het handig als je even aanduidt hoe oud het huis / de badkamer is. De door Jacovrie aangeduide situatie komt volgens mij niet voor in oudere huizen!

Wat in dat geval de beste methode is weet ik niet. Geef daarom alvast daar informatie over, dan kun je nog even wachten op een reactie bvan een deskundige!
 

Frankkie

  • #5
Mijn huis is in 84 gebouwd.

Ik zie inderdaad een aardedraad uit de muur komen zoals jacovrie beschrijft. Deze draad is bevestigd aan de waterleiding naar de wastafel.
Mijn vraag is of ik een aardedraad verderop aan de leiding kan bevestigen, of dat ik een draad moet trekken naar dat 'gat in de muur'?

Frank
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik denk dat je, als de draad op dat punt gebruikt mag worden, je in geen geval een aftakking op die leiding mag maken.

In dat geval zul je een aardaftakkings-T-stukje (leuk woord) moeten gebruiken, dat is een (blank koper) T-stukje met aan drie zijden aansluiting voor aarddraad. Zeg maar een soort blamke kroonsteen met drie aftakkingen.

Maar misschien ben je verplicht de draad in één keer naar die doos te leiden. Minder mooi denk ik, want dan zal die draad over de muur moeten lopen, mijn indruk is dat je alleen een bad wilt plaatsen en geen tegels of muren veranderen.

Begrijp ik dat laatste goed en ook dat de wastafel het dichtst bij je bad zit, waardoor dat voor de aarddraad handiger (en minder in het zicht) zou zijn?

Wacht voor een laatste oordeel over wel of niet aftakken op Jacovrie of een andere deskundige!
 

Frankkie

  • #7
Ik kan dan toch ook een aardedraad in de muur verwerken door een sleuf te freesen, door een pvc pijp en klaar?

Die aarde draad, is die helemaal blank, of zit er eebn plastic laagje over zoals bij gewone stroomdraden?
Ik weet eigenlijk ook niet zo goed wat het principe/doel is van een aardedraad, kan iemand mij daar iets over uitleggen?
Wat gebeurd er bijvoorbeeld als ik het bad NIET aard?
frank
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dus je gaat/kan de muur wél openmaken... Ja dat kan, ik dacht dat het een blanke draad 6 mm² moet zijn, maar zeker weten doe ik het niet. Het is in dat geval blanke draad!

Het heeft al eens eerder in een onderwerp gestaan, dus daar zou je ook kunnen kijken als je nog geen antwoord van een alektraspecialist hebt gehad.

Een aparte verbinding leggen dmv een pijp in de muur, rechtstreeks naar dat centrale aardpunt is gewoon het mooist en het meest volgens de regels!

Overigens, dan zie je hoe belangrijk het is om de situatie goed uit te leggen, bij de vraagstelling. Nu is er een heleboel misverstand over wat er bij jou aan de hand is en moet daar naar gegist worden!
 

Frankkie

  • #9
Ik hoopte gewoon eigenlijk dat ik een aardedraad op de leidingen kon maken, zodat ik geen gat in de muur hoef te freesen.
Maar om zeker te zijn doe ik het toch maar om er zeker van ter zijn dat het goed is..

Bedankt klus ideee kees!!!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Nog even over het doel van dat aarden:

Stel voor, er loopt ergens in de buurt van het bad een elektraleiding, bijvoorbeeld door het plafond eronder. Daar treedt op zeker moment een fout op en er ontstaat een lekstroom naar het betonijzer, of zelfs naar het bad zelf.

Jij ligt in dat bad, grijpt de (geaarde) kraan en... je staat onder stroom, gegarandeerd met dodelijke afloop. Daarom moeten alle metalen delen in een badkamer met elkaar verbonden worden én met aarde.
Potentiaalvereffening noemen ze dat.

Beslist nooit ongeaard laten, je speelt met je leven. Komt nooit voor? Vergeet het, in (oudere) huizen waar dat niet goed in orde was, zijn daarmee diverse ongelukken gebeurd!
 

Jacovrie

  • #11
In een huis van 1984 lijkt het mij dat er een centraal aardpunt aanwezig moet zijn. Hier loopt de aardedraad van de waterleiding onder de wastafel waarschijnlijk ook naar toe. Vanuit het centrale aardpunt gaat een 6 mm (kwadraat, kan dit teken niet krijgen)blanke aarddraad naar de meterkast. Daar wordt deze op de aardstrip vastgezet. De aardraad hoort in een 5/8" buis gelegd te worden en kan in de muur of afdekvloer worden gelegd.

Een aftakking van een bestaande aardklem is in principe niet toegestaan. Wel mag de aardleiding zonder onderbreking van de ene naar de andere waterleidingbuis 'gelust' worden. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld onder de wastafel. Het is dan toegestaan op beide waterleidingbuizen, warm en koud, een aardklem te plaatsen, waarbij de aardleiding ononderbroken van de ene klem naar de ander wordt geleid en vastgezet.

De aarding van het bad moet rechtstreeks naar het centrale aardingspunt of het moet zo zijn dat deze ononderbroken via de waterleidingbuizen naar het bad geleid kan worden.

Het gaat dus om een 6mm² blanke aarddraad.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Kwadraat = ALT 253 (op een windows PC)

Gebruik de cijfers van het numerieke toetsenbordgedeelte.
 

Frankkie

  • #13
In de muur onder de wastafel zit een aardedraad, afgedekt door een rond wit plaatje.

Als ik vanaf hier een nieuwe draad (vastgemaakt aan het kroonsteentje) laat lopen rechtstreeks naar het bad is het dus goed?

Frank
 

Jacovrie

  • #14
Wanneer hier de aardrail zit (is grote koper vertinde 'kroonsteen'), dan lijkt het erop dat dit is wat ik bedoel. In dat geval kan hier inderdaad de blanke aardraad van 6 mm² (gevonden, bedankt Kees) aan vast worden gezet.

Ben een beetje voorzichtig, maar volgens mij heeft u gevonden wat u zocht.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu