Afvoer afzuigkap methode verlaagd plafond

WDonkers

  • #1
Ik ben bezig om mijn huis grondig te verbouwen. Daarbij wordt de keuken op een andere plaats in de woning geplaats, zodat ik daar een open keuken krijg.

In deze nieuwe keuken komt natuurlijk ook een afzuigkap te hangen. De afzuigkap komt tegen de scheidingsmuur met de buren te hangen. Echter is het niet mogelijk om de afvoer van de afzuigkap naar boven door het dak uit te voeren. Deze zal dus horizontaal langs het plafond naar buiten gebracht moeten worden. Aangezien ik een verlaagd plafond heb kan ik deze daaronder wegwerken. Het verlaagd plafond is ongeveer 17 cm.


Dit kan op een aantal manieren:
1) de pijp langs de muur laten lopen waar de afzuigkap tegen aan gemonteerd wordt en deze dan aan de voorzijde van het huis naar buiten voeren. Aangezien ik geen voortuin heb zou de uitlaat dus direct op de stoep uitkomen. Daarnaast zit de uitvoer dan direct op de scheiding met de buren. Volgens het bouwbesluit zou dit minimaal 2 meter moeten zijn. Het horizontale gedeelte van de pijp is in dat geval ongeveer 2,5 meter.

2) de pijp langs de muur laten lopen waar de afzuigkap tegen aan gemonteerd wordt en deze dan aan de achterzijde van het huis naar buiten voeren. De uitvoer zit dan direct op de scheiding met de buren. Volgens het bouwbesluit zou dit minimaal 2 meter moeten zijn. Het horizontale gedeelte van de pijp is in dat geval ongeveer 6 meter.

3) Om aan het bouwbesluit (ivm 2m van erfscheiding) te voldoen zou ik de afvoer haaks op de muur waaran de afzuigkap komt te hangen kunnen plaatsen. Ik zou dan de uitlaat aan de zijkant van mijn huis (twee onder één kap) kunnen maken. Het horizontale gedeelte van de pijp is in dat geval ongeveer 8 meter met enkele bochten. Echter kom ik in dat geval een stalen balk (IPE180) tegen die de bovenverdieping draagt. Daar zou ik dan met de afvoer doorheen moeten.

Wat is de beste keuze van de bovenstaande 3 mogelijkheden?

Voor de afvoer wil ik in principe een aluminium buis van 125mm gebruiken. Alternatief zou de platte PVC buis zijn (110x55mm).
Geven de lange horizontale gedeelten (6-8m) een probleem?

Ik heb ook even naar een recirculatie afzuigkap gekeken, maar dat heeft toch de nodige bezwaren waardoor ik toch voor een normale afzuigkap wil kiezen.

Ik hoop dat jullie mij een stuk verder op weg kunnen helpen.

Alvast bedankt voor de reacties.

Groeten,
Werner Donkers
 

Fiesiekus

  • #2
Ik zie niets in deze 3 mogelijkheden:

Door een stalen dargende balk heen is natuurlijk ondenkbaar. Trammelant met je huidige of volgende buren ga je verliezen, en de gemeente kan moeilijk gaan doen als die afvoer op dopenbaar terrein uitkomt.

Kan je niet omhoog en via het dak naar buiten, of langs de buitengevel omhoog?

Alternatief is de keuken op de bestaande plaats houden; blijkbaar heb je daar wel een afvoer naar buiten.
 

WDonkers

  • #3
Hallo Fiesiekus,

Aan de binnenzijde naar boven is niet mogelijk.

Als ik mogelijkheid 2 zou uitvoeren dan kan ik die uitvoer wel via een pijp aan de buitenzijde van het huis naar het dak voeren.

De keuken moet verplaatst worden, omdat ik nu geen badkamer heb maar alleen een hele kleine douche. Ik ga de keuken verplaatsen, zodat ik op de plaats van de huidige keuken een badkamer kan maken. Dus de keuken op de huidige plaats laten is dan niet mogelijk.

Een eventuele andere mogelijkheid zou kunnen zijn:
4) Bijna gelijk aan mogelijkheid 2. Bij mogelijkheid 2 gaat het om een rechte pijp langs de muur naar de achterzijde van het huis. Ik kan in die pijp ook 2 90graden bochten opnemen, zodat ik de uitvoer dan op ongeveer 2-2,5 m van de erfscheiding naar buiten kan laten uitkomen. Het horizontale gedeelte van de pijp is in dat geval ongeveer 8-9 meter. Tevens zitten er dan twee bochten in.

Wordt de pijp dan niet te lang voor de goede werking van de afzuigkap?
Welke pijp kan ik daarvoor dan het beste gebruiken?
 

Fiesiekus

  • #4
WDonkers schreef:
Bijna gelijk aan mogelijkheid 2. Bij mogelijkheid 2 gaat het om een rechte pijp langs de muur naar de achterzijde van het huis. Ik kan in die pijp ook 2 90graden bochten opnemen, zodat ik de uitvoer dan op ongeveer 2-2,5 m van de erfscheiding naar buiten kan laten uitkomen.
Kan, beter is om diagonaal over te steken m.b.v. 2 x 45 graden bochten, i.p.v. 2 x 90. Geeft veel minder drukverlies.

Als materiaal kan je alu-flexbuis gebruiken. En dan heb je helemaal geen bochten nodig, bedenkt ik mijn nu! Dat spul kan je gewoon schuin boven het plafond laten lopen zodat je op de goede afstand uitkomt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Weleens uitgerekend hoeveel weerstand aluflexbuis heeft ten opzichte van PVC buis over lange lengtes :idea:

Inderdaad liever bochten ipv knien gebruiken en hoe korter de buis hoe beter het werkt.

Als u een verlaagd plafond heeft kan de buis dan niet terug naar de bestaande afvoerpunt naar buiten toe :?:
 

Fiesiekus

  • #6
Vraag me af of je wel PVC mag gebruiken als materiaal. Vlam in de pan, dan razen de vlammen via de PVC buis het plafond door. Zou toch voor een metalen buis kiezen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Voordat die PVC pijp gesmolten is heeft het plastic afzuigkapframe het al begeven en is dan al naar beneden gestort :mrgreen:

Natuurlijk mag metalen buis ook, maar buis is ook glad.

Het metaal wordt bijna nergens gebruikt en meestal is het dunne flexibel eslang van plastic. :wink:
 

WDonkers

  • #9
Als ik met de pijp terug moet gaan naar de oude dakdoorvoer dan moet ik gebruik maken van mogelijkheid 3 zoals ik in mijn eerste bericht heb omschreven. Ik moet dan door een stalen draagbalk en de horizontale lengte is dan ook lang. Maar ook dan zal ik geen rechte pijp kunnen toepassen. Maar dit is gezien de stalen balk geen oplossing.

Ik kan geen gebruik maken van 45 graden bochten. De pijp moet tussen de houten balkjes van het verlaagd plofond doorlopen en er niet overheen. Dat houdt dus in dat ik gebruik moet gaan maken van 90 graden bochten. Spiralietpijpen lijken mij nu de beste oplossing. Misschien dat ik zelfs voor de 150mm uitvoering zal gaan om de weerstand te verminderen. Ik heb de mogelijkheid om de pijp op veel plaatsen vast te zetten. Ook kan ik hem nog bekleden met glaswol voor de geluidsisolatie.
 

Fiesiekus

  • #10
Is de beste oplossing.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Aluminium pijp met bochten kan ook, brandvast en ook mooi glad.
 

Mark en 3 meiden

  • #12
Brandvast lijkt me niet echt nodig gezien de kunststof behuizing van de ventilator van de afzuigkap
die is dan ook allang weg
ik zou in ieder geval voor een gladde pijp kiezen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Als de afvoerpijp rechtstreeks naar buiten loopt kan het ook met kunststof maar liever toch met aluminium.
In dit geval gaat de pijp een stuk door een verlaagd plafond lopen, tegen de tijd dat de behuizing van de afzuigkap van de muur valt staat het hele plafond in lichterlaaie bij gebruik van kunststof.
Vandaar de aluminium pijp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu