Nieuw aan te brengen centrale ventilatie: enkele vragen

Barkmakker

  • #1
Hallo,

ik wil in mijn huis van 1930 wat ik compleet aan het verbouwen ben een centrale afzuiging plaatsen.
Ik wil afzuigen in toilet 3m3, badkamer 11m3 en half open keuken 21m3.
De ventilatie box wil ik vlak boven de 1e verdiepingsvloer plaatsen, boven het toilet. de afzuigbuizen door de verdiepingsvloer en dan weer omhoog naar de badkamer en een aftakking naar de keuken. Boven het gasfornuis komt een gemotoriseerde afzuiger die direct naar buiten blaast.
Ik heb even een schetsje toegevoegd:


Ik zou graag de volgende opties willen: driestanden schakelaar in de keuken, vertragingsschakelaar in toilet, schakelaar in de badkamer om op hoogste stand te zetten met nalooptimer.

Wat voor type kan ik het beste nemen? Met een perilex stekker, of met randaarde en dan afstandbedieningen? Het hele huis ligt nog open, dus kan zo bedrading trekken.

Tweede vraag: het ventiel in de badkamer komt ongeveer 2 meter boven het niveau van de box. Kan dit / is dit verstandig, of moet de box altijd op het hoogste punt hangen?

Drie: wat is beter: een vertakking maken naar de keuken, of vanaf de box een apart kanaal naar de keuken en een naar de badkamer?

En als laatste: Ik las op dit forum in andere topics over dat het laatste stuk voor het ventiel flexibel moet zijn ivm geluid? Is dit een must, want het past bij mij vooral bij de badkamer eigenlijk niet flexibel, maar ik wil daar van die platte vierkante buizen gebruiken langs de buitengevel.

Ps: optie om langs het plafond van de eerste verdieping te gaan is geen optie, ik wil geen koof langs de muur maken, ivm eventuele opbouw en trap in de toekomst en tussen de balklaag en gipsplaten kan ook niet, omdat het plafond dan te laag komt. Badkamer is namelijk nu 2.40 vloer-balklaag. En er moet nog een betonvloertje en plafond in, dus het wordt al krapper. :roll:

Groeten, Mark
 

Chathanky

  • #2
Het eerste wat ik je kan aangeven is dat het beter is om de unit thv de badkamer te plaatsen. Dit zijn de grootste afnemers van de unit.

Tevens is het normaal en volgens het bouwbesluit verplicht om oa de wc continu te ventileren met dit ventilatietype.

Een flexibele manchet is voldoende om het contact tussen unit en kanaal te vermijden.
Een geluidsdemer plaatsen neemt ook een hoop geluid weg die de ventilator maakt.
Goed het wordt meestal achterwegen gelaten om diverse redenen maar je neemt wel wat geluid op de koop toe dan.

Voor de rest zal ik ook even verder moeten kijken voor hoe of wat. Hier alvast een deel van je vragen en wat advies.
 

Xr8

  • #3
Omdat deze ventilatie boxen altijd draaien heeft een naloop timer in het toilet mijns inzien niet veel zin. Deze wordt altijd geventileerd.

Heeft u een box met perilex en 3 standen dan kun je hier vaak maar een bedienpunt op aansluiten. Wellicht kan het met twee heb dit nooit geprobeerd, echter staat een van de schakelaars in de hoogste stand dan zal deze het toerental gaan bepalen, ook voor de andere schakelaar, maw deze doet dan niets.

Als je een box met afstandsbediening hebt dan is het mogelijk om meerdere afstandsbedieningen in te lezen. Denk dat dit voor u een betere oplossing is. Er zijn boxen met daarin een vochtmeting. Loopt de relatieve vochtigheid op bij douchen bijvoorbeeld dan gaat deze automatisch harder draaien zolang het nodig is.

Een ander merk heeft een timer op de afstandsbediening, hierbij gaat de box gedurende 10min voluit draaien.

Wilt u op 3 plekken bedienen dan is dit mijns inzien de enige goedwerkende oplossing.

Succes met de klus.
 

Barkmakker

  • #4
Prima! Het is me meer helder!

Ik moet alles nog aanschaffen, dus kan nog alle kanten op. Begrijp nu dus dat je met een perilex alleen via de driestanden schakelaar kunt regelen, en niet via een extra regelpunt.
Dan is in mijn situatie met randaarde-stekker dus beter en dan met 2 draadloze zenders. Vond ze in de eerste instantie nogal prijzig, maar had over het hoofd gezien dat een 2e zender geen extra ontvanger nodig heeft en de helft minder kost.
Het is ook de bedoeling dat de ventilatie continu op de laagste stand te laten draaien, dan kan ik de timer in het toilet dus laten vervallen.
Ik ga nog even kijken of ik de box in de buurt van de badkamer kan aanbrengen, maar ik vrees dat dat niet gaat lukken (geen ruimte), dus hoop nog dat het mogelijk is dat het aanzuigpunt hoger dan de box geen probleem is.

Groeten, Mark
 

Chathanky

  • #5
Als je een plat dak hebt kun je eventueel ook een dakafzuig unit plaatsen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu