Nieuw expansievat grondwater alweer kapot?

Bart2009

  • #1
Mijn oude expansievat gekoppeld aan de grondwaterpomp is doorgeroest (vandaar dat ijzerwater :roll: ) Nu heb ik vandaag een nieuwe gekocht (VAREM); alleen het vat. Meegenomen en aangesloten. Horizontaal model. Links zit de koppeling aan de slang naar de pomp. Van de pomp de koppeling naar de grondwaterslang. Ik heb alles gewoon aangesloten zonder iets speciaals te doen. Vervolgens pomp aangezet. Na enige tijd ... niets. Geen water. Rechts van het vat zit een ventiel. Beetje op gedrukt dus ik dacht ... waoh daar zit veel lucht in. Alles eruit laten lopen. Was dat het stikstof omhulsel ? Ik ben best een klusser, maar ik heb het gevoel dat ik dit toch niet helemaal goed gedaan heb. Ook de pomp eens laten draaien (10 min) zonder dat ie aangesloten was op het expansievat om te kijken (mijn logica) of er water kwam. Geen water..... Dus de vraag: 1) Heb ik het fout gedaan? 2) Moet ik meer geduld hebben? 3) Heb ik mijn expansievat zelf naar de filistijnen geholpen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Daar hoort inderdaad stikstof in te zitten... Kun je mischien opnieuw laten vullen.
Verder denk ik dat je pomp niet zelf aanzuigend is, en er dus na het vervangen van het vat mogelijk lucht in gekomen is oid.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Bij sommige autobandenhandelaren kunnen ze het vat vullen met stikstof, dat is beter dan gewoon lucht.
Echt zelfaanzuigend voor een gewone grondwaterpomp bestaat niet, de aanzuigslang en de pomp moeten geheel gevuld zijn met water en waterdicht aangesloten zijn wil de pomp zelf water aan kunnen zuigen.
 

Bart2009

  • #4
He jongens, geweldig. Bedankt voor de info - ik ga het even proberen bij een autohandelaar. En als ik het goed begrijp moet ik daarna voor aansluiting eerst de leidingen (grondwater) vullen met water voordat ik aansluit. Er moet toch geen vulling van water in het expansievat - neem ik aan
 

Fiesiekus

  • #5
Waar komt dat expansie vat te hangen? Ik neem aan in de perszijde van de pomp. De zuigzijde moet gevuld zijn/worden met water en uiteraard het voetklep moet goed sluitend zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Het expansievat hoeft niet gevuld te worden met water.
Alles aan de zuigzijde van de pomp en de pomp zelf moet gevuld worden met water omdat anders het aanzuigen niet werkt.
 

Chathanky

  • #7
Jan schreef:
Echt zelfaanzuigend voor een gewone grondwaterpomp bestaat niet.
Bestaan Ze nog steeds niet? :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Wanneer iemand er geen verstand van heeft volgt hij meestal klakkeloos wat er in de aanhef geschreven staat.
 

Chathanky

  • #9
Het pomphuis vullen met water is voor een zelfaanzuigende centrifugaalpomp voldoende, de leiding wordt door het zelfaanzuigende effect ontlucht.
Of Bart z`n pomp zelfaanzuigend is kan hij terug vinden in de gebruiksaanwijzing. Type is niet bekend dus daar kan ik niet zo over oordelen.
In de gebruiksaanwijzing staat altijd hoe je de pomp in gebruik dient te nemen.

Het expansievat zit aan de perszijde en als de pomp water heeft aangezogen en heeft gegeven vult het vat zich. Eenmaal op druk slaan dergelijke pompen vanzelf af.
Je kunt de pomp eventueel testen in een bak met water of aansluiten op het waterleidingnet. Als de pomp dan is afgeslagen moet de druk gehandhaafd blijven. Met de kraan dicht en de pomp uit komt er nog enkele liters water uit de pomp als de kraan wordt open gezet.
Lees dus de gebruiksaanwijzing nog eens goed door.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu