Geluidsisolatie Koelkast

Edward Val

  • #1
Beste allemaal,

Ik kocht vorige week een nieuwe koelkast/vrieskast. Een Bosch KGN 39x73. Mijn keuken grenst direct aan mijn woonkamer. Ik koos daarom voor een fraai uitziend exemplaar. Tot mijn schrik kwam ik erachter dat deze koelkast (maar dat schijnt geen uitzondering te zijn op alle nieuwe types) zo veel meer geluid maakt dan ik voorheen van mijn 10 jaar oude Zanker gewend was.

Ik wil het geluid zoveel mogelijk beperken, maar de koelkast moet wel aan de voorzijde open toegankelijk blijven.
Hij staat waterpas (zowel breedte als diepte). De koelkast staat op een tegelvloer. De muur aan de achterzijde is niet bekleed. Gewoon geschilderd beton.

Vraag 1:
Wie weet of het geluid van de koelkast van alle zijden van het apparaat komt, of vooral van de achterzijde?

Vraag 2:
Zou het veel uitmaken wanneer ik een soort u-vorm bouw, van hout en dempend materiaal, waarmee enkel het geluid dat via de achterzijde vrij komt wordt opgevangen. Zodat het niet aan de achterzijde via de betonnen muur de woonkamer in wordt gekaatst?

Vraag 3:
Maakt het verschil als de koelkast niet op een tegelvloer, maar op een stuk tapijt ofzo komt te staan?

Ik ben reuze benieuwd of iemand mij kan verlossen van dit gepruttel en gewazem in mijn keuken/woonkamer. Mijn dank is groot.

Edward
 

Fiesiekus

  • #2
Het lawaai komt van de motor en van de nozzle. Daar doe je weinig aan. Je kan wel proberen met dempende materialen iets op te vangen; maar de koeling van de condensor moet wel gewaarborgd blijven.
 

Edward Val

  • #3
Zou het afdoende zijn om enkel het geluid van de achterzijde (met ruimte voor koeling en opening achterboven) met dempend materiaal op te vangen. Of komt het geluid ook via zijkanten en deurzijde de kamer in?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De compressor zit onderin, de zijkant dichtmaken zal het meeste helpen, de ruimte boven achter de koelkast vrijlaten i.v.m. ventilatie.
U kunt tijdelijk een plank tegen de zijkant plaatsen om uit te proberen hoeveel het geluid scheelt, als het veel scheelt dan de plank o.i.d. aan de muur schroeven.
 

Edward Val

  • #5
Hi Jan,
Ik ben je erg dankbaar voor je respons.
Ik kan binnenkort dus gewoon even naar de bouwmarkt voor planken MDF.
Doe ik tussen de plank en de koelkast nog een deken om te zien of dat nog verschil maakt.
Bedankt,
Edward
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu