Hoeveel fase en hoeveel groepen

Jack Rabbit

  • #1
Hallo, ik ben nieuw hier op dit forum
Heb al best wat info kunnen vergaren hier, maar ik wil mijn vraag hier stellen. (hopelijk niet voor de zoveelste keer..)
Ik heb een oude 1-fase meterkast met 7 groepen.
Er komt binnenkort een nieuwe kueken in en ik heb mijn netwerkbeheerder al ingeschakelt om een 3-fase ervan te maken. Nu moet ik daarvoor natuurlijk ook een meterkast aanschaffen die geschikt is voor 3-fase, maar het gekke is is dat ik vandaag al twee keer te horen heb gekregen dat ik eigenlijk helemaal geen 3-fase nodig heb. Er komt wel redelijk wat aan apparaten in de keuken (stoomoven, combi-magn, vaatwasser, close-in boiler, koelkast, vrieser) maar bijvoorbeeld geen elektr. koken (gewoon op gas)
Ik ben nu erg in twijfel gebracht ok ik die 160 uro moet uitgeven voor een 3-fase, of dat ik dat geld beter aan een goede elektricien kan besteden die alle groepen netjes (appart) aansluit.
Verder leek het mij logisch dat ik alle ouwe troep er nu uithaal en er een nieuwe kast in zet, maar als ik een 3-fase aansluiting krijg, kost zo'n kast dan ook direct veel meer? Ik ga nu uit van een groep of 10 (of 12?) in totaal. Zo kunnen alle keukenapparaten een aparte group krijgen en ook de rest van het huis (ook wasmachine en droger)
Alvast bedankt
Groet
Jack.R
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Normaal zet je kasten met 9+ groepen op 3 fasen, niet verplicht maar vaak wel wenselijk.

Je hebt waarschijnlijk nu al 1x35A hoofdzekering,met een stoomoven en de boiler en bv de magnetron loop je die al lekker heet te stoken, dan is 3x25A veel beter.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Als je toch een nieuwe kast met 8+ groepen gaat aanschaffen is er niet veel prijsverschil tussen 1 of 3 fase. Je hebt dan zoiezo 3 aarlekschakelaars nodig, een 4 polige hoofdschakelaar erbij en klaar. Verder vindt ik 3x25A fase met 2 ovens, boiler, (vaat)wasmachines etc. ook geen overbodige luxe. Vastrecht is gelijk aan 1x35A.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu