380 Volt aansluiting in schuur

Theunheebink

  • #1
Ik heb in mijn schuur een 380V aansluiting. De kabel is afkomstig uit de groepenkast van het woonhuis en is per fase afgezekerd met 16A. Dit betekend dat ik maar (P=UxI) 380x16=6080 Watt kan trekken. Ik wil ook kunnen lassen (8.8 Kva lasmachine). Kan ik die zekeringen niet vervangen voor 25A types dit lijkt me meer passen bij een 380V aansluiting (dan kan ik 9500 Watt trekken). Maar het woonhuis heeft ook stroom nodig, de hoofdzekeringen zijn denk ik 35A per fase toch. Kan iemand mij raad geven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
3x16A is gewoon 11040w.

Verzwaren van een zekering kan nooit zomaar.
Een kabel zal in 99% van de gevallen gelegd zijn voor de zekering die ervoor zit, het komt maar heel weinig voor dat er een te dikke kabel ligt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Standaard 3 fase aansluiting is meestal 3x25A. Die 16A zekeringen vooral lekker laten zitten dus.
 

Theunheebink

  • #4
Ik heb in de hoofdkast een aparte krachtgroep met drie zekeringen van 16A erin. Hieruit komt een grondkabel van 380V. Maar hoe kom jij aan 11040 W. Jij gaat uit van drie groepen van 230 V denk ik dus 3x16Ax230V=11040W. Maar ik heb toch 380V moet ik dan zeggen 3x16Ax380V=18240W. Moet je nu alle vermogen per fase optellen of is het zo dat je maximale haalbare vermogen die van een fase is. (als er een fase doorbrand valt de zaak toch stil of zit ik er nu naast)
 

Fiesiekus

  • #5
380 (nu 400) tussen de fase. Dat gebruik je bij driehoeksschakeling = 3 x 400 x 16.

Bij sterschakeling gebruik je de spanning tussen de 3 fasen en de nul.
Dus 3 x 230 x 16.

Je moet op je lasapparaat kijken hoe ie aangesloten moet (kan) worden.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Er staat 230V tussen de 3 fase en nul en 400v tussen de 3 fase onderling. Die 11040Watt is dus gebaseerd op 230V (3x16Ax230v=11040). Hoe hoort dat las apparaat aangesloten te worden? (aansluitschema)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Voor lasapparaten geldt geen ster- of driehoek aansluiting.

De meeste lasapparaten zijn enkelfase, ook de krachtstroom types. Daarbij wordt het apparaat tussen twee fasen aangesloten. Op die manier kun je hem zowel op 220 Volt als 380 Volt aansluitingen gebruiken. Bij 220 Volt aansluitingen kun je echter alleen met dunnere elektroden werken die bij een lagere stroom werken.

Echte driefase lasapparaten met een gelijkrichter die daarna met gelijkstroom lassen zie je alleen in professionele situaties en kosten klauwen met geld.

Op een driefasen stopcontact met een enkelfasig lasapparaat heb je bij 16A maximaal 16x400 = 6,4 kilowatt beschikbaar. Je kunt met 6,4 kilowatt al gemakkelijk 5 mm elektroden verwerken. Ik weet niet wat soort van zwaar constructiewerk je van plan bent in je schuur te gaan doen waarvoor je 8.8 kVA lasvermogen nodig hebt?
 

Theunheebink

  • #8
Het is een apparaat wat op 380 werkt en last tot 300A bij 28 Volt. Er zit geen schema bij het apparaat alleen een klemmenstrook voor de voeding met L1,L2 en L3 en ik zie geen Nul aansluiting erbij. Ik snap het ook niet helemaal meer.
 

Fiesiekus

  • #9
Dan moet ie dus op 3 fasen aangesloten worden. Dat kan zowel in ster- als in driehoekschakeling ook zonder nul (klopt toch Mr. Chathanky :wink: ).
 

Theunheebink

  • #10
Maar ik weet nu nog steeds niet hoeveel vermogen ik in totaal uit dit stopcontact kan halen (er moeten namelijk nog meer spullen bij in de schuur). Is het nu 3x230x16 of 400x16 of 3x400x16. Als ik logisch redeneer zou ik zeggen de zwakste schakel is het vermogen per enkele fase of mag ik ze optellen.
 

Fiesiekus

  • #11
Je mag alle fasen optellen. Zonder aansluitschema en de preciese gegevens van het lasapparaat weet ik ook niet of het 3 x 230 of 3 x 400 is. Maar je hebt dus wel 11040W ter beschikking op die aansluiting.
 

Theunheebink

  • #12
Het is een Co2 apparaat en op het typeplaatje staat wel dat ingaand 380 3 fase dan symbool van de trafo dan symbool van een gelijkrichter volgens mij (driehoekje met vertikale streep erachter) dan uitgaand een kort liggend streepje. Zal wel een foto maken.
 

Chathanky

  • #13
Fiesiekus schreef:
Dan moet ie dus op 3 fasen aangesloten worden. Dat kan zowel in ster- als in driehoekschakeling ook zonder nul (klopt toch Mr. Chathanky :wink: ).
Moet je mij daar voor wakker maken? :mrgreen:

Afhankelijk van het lastrafo zal het in ster of driehoek zijn, dit kun je zo ook niet zien.
Het scheelt wel in het vermogen wat een krachtgroep kan leveren natuurlijk. ( dat is die wortel 3 in de gebruikte formules)
Een lastrafo met 4 draden naar de steker is vrijwel zeker een driehoeks aansluiting en met 5 vrijwel zeker een steraansluiting.
Bij die laatste hoeft dit zeker geen zekerheid te zijn.

Het is wel handig als je de gegevens bij het apparaat hebt of als er duidelijk is aangegeven op het typeplaatje.
 

Fiesiekus

  • #14
DAn heb je dus zo'n lasapparaat "die je alleen in professionele situaties ziet en klauwen met geld kosten" :wink: .
 

Fiesiekus

  • #15
Chathanky schreef:
Fiesiekus schreef:
Dan moet ie dus op 3 fasen aangesloten worden. Dat kan zowel in ster- als in driehoekschakeling ook zonder nul (klopt toch Mr. Chathanky :wink: ).
Moet je mij daar voor wakker maken? :mrgreen:
Ik lig nog wakker van jouw aanwijzingen in het verleden :mrgreen: .
 

Chathanky

  • #16
Oh, niet doen hoor, dat is het toch niet waard. :mrgreen:
Ik doe er weinig meer mee en moet nu ook 2x nadenken, kennis verwaterd als je er lang niks mee doet.
Ik ga er in iedergeval niet van wakker liggen. :wink:
 

Theunheebink

  • #17
Probleem is dat de voedingskabel eraf is dus hoe hij was aangesloten weet ik niet. Zoals gezegd op de voedings klemmenstrook alleen L1,L2 en L3 en geen mogelijkheid voor een nul.
 

Chathanky

  • #18
Je zou dan inwendig de trafo eens moeten bekijken.
Als van de 6 draden er 3 aan elkaar liggen en deze niet aangesloten is en de overige wel heb je een sterschakeling.
Zitten er 2 draden per fase vanaf de trafo dan is het een driehoek.

3x 16 ampere kun je een flinke lastrafo op aansluiten hoor, dit heb je enkel nodig bij echt dik plaatwerk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #19
Hier voor de wiskundige onder ons: https://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning

Omdat ik de foto niet kan lezen op mijn 19' scherm (kan het wat 'closer up'?), een gokje: 8,8 kW/400v=22A totaal. 22A/3=7,3A per fase. Don't shoot me is I'm wrong!
De stroom die je in totaal van de krachtgroep kunt trekken is iig 48A. Het vermogen hang van het voltage af.
Wat wil je verder op die krachtgroep aan gaan sluiten? Het aftakken van 1 fase 230v groepen is nl niet zondermeer toegestaan.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #20
Ster aansluitingen bij lastrafo's bestaan niet. Die dingen zijn gemaakt om zoveel mogelijk vermogen te leveren zonder dat de zekeringen er uit knallen dus als ze drie fasen zijn staan ze altijd in driehoek, oftewel geen nul aangesloten. Eigenaar van de trafo heeft nu al twee keer gepost dat er geen NUL aansluiting op zijn trafo zit :roll:

Gezien aan het schema op het typeplaatje is het een stroombron met gelijkrichter. In dat geval kan het dus wel een "echte dure" 3 fasen lastrafo zijn zoals ik hiervoor al noemde. Die L1, L2 en L3 aansluitingen komen daar mee overeen. In dat geval is 16 Ampere meer dan voldoende. Continu op die 8.8 kVA lassen lukt je toch niet vanwege oververhitting van de trafo. De meeste lastrafo's hebben op maximaal vermogen maar een inschakelduur van 10 tot 15%.

Wat is het merk van dit apparaat trouwens?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu