CV pomp langzamer laten draaien

Mistraller

  • #1
Ik heb eens gemeten aan ons CV water, en het blijkt dat ons CV water maar zo'n 14 graden temperatuursverschil heeft als hij volle kracht brand, en hooguit 7 graden als hij modulerend brand.

Een HR ketel heeft een hoger rendement als het verschil wat groter is, heb ik me laten vertellen.

Daarnaast hebben we nogal wat gierende leidingen, want er staan niet zoveel radiatoren open. (Het geruis is weg als de verwarming op de slaapkamers open gezet wordt)

We zouden daarom onze pomp (die niet moduleert) wat langzamer willen laten draaien.

We slaan dan 3 vliegen in één klap, minder leidinggeruis, de pomp verbruikt minder energie, en de ketel heeft een beter rendement.

De boiler in onze HR ketel wordt gevuld door water uit onze zonneboiler, dus de verminderde capaciteit van de warmtewisselaar (als de pomp minder hard pompt) wordt ruimschoots gecompenseerd doordat het water al flink is voorgestookt.

Je kan blijkbaar een condensator toepassen om het vermogen te verlagen. (Ik heb eens gekeken in de pomp van onze zonneboiler waar een schakelaar op zit, daar zit ook een condensator in dus dat werkt hetzelfde denk ik)

Ik vraag me af wat voor condensator daarvoor geplaatst moet worden, en of er nog andere nadelen/tips zijn. Ik wil dan een schakelaar monteren, zodat ik indien nodig weer makkelijk naar vol vermogen kan schakelen.

Omdat onze ketel moduleert, en de temp van het CV water meet, verwacht ik geen grote problemen met warmte niet kwijt kunnen, etc.

Het is een Nefit ecomline classic HR/C 30. Daar zit een 80watt pomp in.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Een condensator in serie met de CV pomp zorgt voor een faseverschuiving van stroom en spanning. Praktisch gesproken betekent dit dat de pomp minder spanning krijgt en langzamer gaat draaien. Echte modulerende CV pompen doen dit echter niet door een condensator bij of af te schakelen, maar door wikkelingen bij of af te schakelen. Daarmee wordt direct de stroom teruggeregeld met gelijk blijvende spanning op de pomp.

De condensator die standaard in een CV pomp zit heeft een ander doel, namelijk om het aanlopen mogelijk te maken.

Om een zichtbaar effect te krijgen moeden de impedanties van pomp en condensatoren in dezelfde orde van grootte liggen. Je zou kunnen beginnen met een 5 microFarad condensator van minimaal 450 Volt.

Let er wel op dat de pomp mogelijk eerder oververhit kan raken en eerder slijt bij het terugregelen van de snelheid op deze manier. Als je een combiketel hebt met warmtewisselaar kan ook de opwarmcapaciteit van het tapwater verminderen.

Ik heb hier op dit forum standaard geen voettekst, daarom speciaal voor dit geval:
Toepassen van dit advies op eigen risico, ik geef geen garantie als het mis gaat.
Je moet bovendien erg ver reizen om verhaal bij mij te komen halen :mrgreen:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
En wat gebeurd er als de pomp langzamer draaaid met de watertemperatuur, grotere of kleinere delta T

Wat zal de ketel gaan doen als de delta T kleiner of groter wordt.
Gaan moduleren en dus minder capaciteit leveren.
 

Ceevee

  • #4
Je zou een pomp kunnen plaatsen met een ingebouwde standen schakelaar, hetzelfde type dat nu in de ketel zit is verkrijgbaar met een 3 standen schakelaar. Indien de ketel zijn vermogen niet kwijt kan (te weinig radiatoren open, ketel teveel overcapaciteit) krijg je ook problemen ondanks dat hij moduleert.
 

Mistraller

  • #5
De grundfos pomp in mijn ketel heeft een kunststof huisje waar niks in zit buiten de kroonsteen.
In mijn zonneboiler circuit zit ook een grundfos, en op dat huisje zit een 3 standen schakelaar. In dat huisje zit wel een condensator. Ik heb net nog eens opnieuw gekeken, en de bedrading loopt inderdaad de behuizing van de pomp in, dus ik denk inderdaad dat er dan windingen bij of afgeschakeld worden.
Maar die is dus niet echt modulerend.


Ik kan natuurlijk ook gewoon de hele pomp vervangen. Volgens nefit is er op mijn ketel geen aansluitmogelijkheid voor een modulerende pomp, dus dan zou ik er een moeten plaatsen met een 3 standenschakelaar.

De opwarmtijd van de ketelboiler is geen probleem vanwege de zonneboiler.

Ik zal de onderhoudsmonteur van onze ketel eerst eens bellen. Die heeft wellicht nog wel goede tips. Ik denk eigenlijk dat een andere pomp met standenschakelaartje nog wel het makkelijkste is. Zo duur is een CV pomp ook weer niet.

(Eigenlijk baal ik gewoon dat de vorige bewoners geen geld overhadden voor het luxere model met modulerende pomp)

Bedankt voor de replies...goed dat we het met elkaar eens zijn over die 3 standen schakelaar. (tegelijk gepost)

Over het modulerende gedrag van de ketel ben ik het ook wel eens. Als het stookgedrag naar beneden gemoduleerd wordt raak ik van de regen in de drup.

Kan een niet-kwijtraken van het ketelvermogen ook voorkomen bij een modulerende ketel eigenlijk? Ons CV water staat ingeregeld op 80 graden meen ik...tegen de tijd dat het te heet wordt, wordt er toch terug gemoduleerd?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Zoals ik al zei kan het buiten medeweten van de CV ketel regeling om terugregelen van de pompsnelheid ook gevolgen hebben voor het opwarmvermogen van het tapcircuit. Dat kan best de reden zijn dat in dit model geen 3 standenschakelaar zit omdat op de lagere standen het tapwater onvoldoende verwarmd kan worden.

Door een externe bypass te plaatsen kun je in ieder geval het gierende geluid terugbrengen zonder dat je aan tapwatercapaciteit of aan ketelcapaciteit op koude dagen inboet. Bovendien neemt daardoor het elektrisch opgenomen vermogen van de pomp af, omdat hij niet bij deels gesloten radiatoren tegen de maximale druk staat aan te persen maar bij een lagere druk zijn water al kwijt kan. Dat is minder besparing dan de pomp elektrisch terugregelen, maar het zijn een paar Watts.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik heb eens gemeten aan ons CV water, en het blijkt dat ons CV water maar zo'n 14 graden temperatuursverschil heeft als hij volle kracht brand, en hooguit 7 graden als hij modulerend brand.
Wat is de gemiddelde temperatuur van de aanvoer en retour ?

Welke thermostaat hebt u ?

Is er een bypass geplaatst ?
 

Mistraller

  • #8
Er zit geen bypass, in mijn ogen verslechtert dat het rendement alleen maar méér. De retour is al te warm in mijn ogen.

Ik heb begrepen dat idealiter het verschil zo'n 20 graden moet zijn bij een HR ketel.

Wat bedoel je met de gemiddelde temperatuur? Als het huis nog koud is, stookt ie volle kracht, eenmaal opgewarmd, wordt er gemoduleerd.

Wij hebben een moduline 30.

Ik moet erbij zeggen dat ik de doorsnede van de buizen bij ons ook wat raar gekozen vind. Onder de ketel zitten T stukken, naar de voorzijde en achterzijde van het huis. De ketel zelf zit aan de voorzijde van de woning. De buizen die naar de voorzijde van het huis lopen zijn zeker 22 mm en daar zitten 2 slaapkamers, de hal, toilet, en de radiator in de zithoek op.

De buizen naar de achterzijde zijn direct vanaf de ketel maar 15 mm. Daar zitten de zolder zelf, badkamer, slaapkamer, keuken en achterzijde woonkamer op. Vooral de leidingen naar de keuken zijn erg lang.

Ik zou zeggen dat de leidingen naar achteren toe dikker uitgevoerd hadden moeten worden vooral omdat er aan die kant meer warmtevraag is, en de leidingen zijn veel langer die kant op.

Het suizen is dan ook vooral aan de voorzijde te horen, want daar staan maar 2 radiatoren open.

Het suizen is niet zó storend dat we er veel voor willen aanpassen, maar als we makkelijk iets kunnen aanpassen, dan komt het op de kluslijst.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Het tapwater zal inderdaad de reden zijn voor het ontbreken van de standenschakelaar. De boiler heeft maar een beperkte inhoud. De ketel zal dus al snel min of meer als doorstromer werken, waardoor de ketel een groot vermogen moet leveren en overdragen aan het tapwater. Daar is pompcapaciteit voor nodig.

Ik zou de pomp lekker zo laten. De installatie werkt nu goed. U geeft zelf al aan dat wanneer u alle radiatoren opendraait er geen stromingsgeluid meer is. Gaat u de pomp zachter laten lopen, dan loopt u kans op problemen wanneer alle radiatoren open zijn en bij het tapwater.

Het stromingsgeluid kunt u eventueel wegnemen door een bypass te plaatsen. De te behalen energiebesparingen zijn vrij gering en rechtvaardigen het risico op problemen in mijn ogen niet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik heb eens gemeten aan ons CV water, en het blijkt dat ons CV water maar zo'n 14 graden temperatuursverschil heeft als hij volle kracht brand, en hooguit 7 graden als hij modulerend brand.

Wat is de gemiddelde temperatuur van de aanvoer en retour ?
Ik neem aan dat u de temperaturen bij de ketel hebt gemeten.
 

Pigion

  • #11
@Krunnie,
Een centrifugaalpomp vraagt MINDER energie naarmate het debiet afneemt. Kijk maar eens naar de Q-H kromme. Jouw verhaal gaat op bij verdringerpompen.
Pigion
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Pigion, ik heb het nagekeken en je hebt inderdaad gelijk. Zonder vloeistofstroming neemt de weerstand op de waaier af en neemt ook het elektriciteitsverbruik af.
 

Grashopper

  • #13
Je kunt ook inregelventielen plaatsen. Daarmee kun je de stroming door de installatie verkleinen. Een bypass zorgt voor een hogere temperatuur en dus slechter rendement. Ook zal het stroomverbruik daardoor niet afnemen. Het is inderdaad zo dat alleen bij een lager debiet het vermogen afneemt. Wat voor type pomp zit er exact in het toestel? Als het een UPR pomp is zou je de bedrading anders kunnen aansluiten waardoor de pomp op een lagere stand gaat draaien. Je zou dan wel op tapwaterbedrijf een te hoge dT kunnen krijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Daarnaast hebben we nogal wat gierende leidingen, want er staan niet zoveel radiatoren open. (Het geruis is weg als de verwarming op de slaapkamers open gezet wordt)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #15
Een delta T van 20 graden op ketel niveau is een utopie en zal bijna nooit gemeten worden zoals u dat verwachtte.

Dit kan alleen bij een ultiem goed uitgerekende installatie (die heeft u niet)
Onder de meest gunstige omstandigheden (en die zijn er bijna nooit , permanent 10 graden onder nul als buiten temperatuur)

Als het plan van u zo goed zou zijn had de fabrikant dat al lang zo opgelost, deze heeft namelijk gekozen voor een duurder type ketel te voorzien van een modulerende pomp die bij de ketel past.

Alles wat u nu aan de ketel zou veranderen, verbeteren het toestel niet.

En de garantie van 15 jaar welke wordt gegeven op de wisselaar zal vervallen bij iedere verandering van het toestel.

Vr Gr en succes ermee
 

Chathanky

  • #16
De buitentemperatuur heeft niets te maken met de afgifte van de radiator.
Of het nu -10 is of +5, de radiatoren geven binnen net zoveel warmte af als deze geopend zijn en het keteltje verwarmd.

De meest idiale situatie zal je nooit behalen daar kan ik cvolieboy gelijk in geven en met 15 graden verschil mag je best tevreden zijn.
Met een pomp die niet regelt biedt een bypass zeker een uitkomst zeker als er weinig radiatoren normaal open staan.
 

Mistraller

  • #17
Vandaag contact gehad met nefit, die raadde mij een 3 standen pomp aan, als ik het echt zou willen veranderen, maar men gaf inderdaad ook aan dat dan wel de garantie in het geding komt. De reden was in onze classic ketel inderdaad de boiler. Met een lagere pompsnelheid wordt de CW4 klasse niet gehaald. Als er veel warm water getapt werd, dan ging de ketel ook vol vermogen stoken. Nu is dat dus niet meer zo, omdat het water wat op de koude ingang binnenkomt, reeds opgewarmd is in de zonneboiler.

We laten het inderdaad maar gewoon zoals het is, dat lijkt ons het beste. Binnenkort kan de verwarming immers weer uit, en als het goed is komt de ketel dan tot september niet meer in bedrijf vanwege de zonneboiler, en draait ie dus alleen nog de test elke 24 uur.

Allemaal bedankt voor het meedenken in elk geval!

NB Extra verwarmingen opendraaien is natuurlijk niet wat we willen, een warme WC vind ik onzin, en ik kan niet slapen op een verwarmde slaapkamer....
 

Mark en 3 meiden

  • #18
Na de zomer komt de winter weer
dus een bypass met regelafsluiter erin is een simpele maar doeltreffende oplossing
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu