Beton 'maken'

DK_

  • #1
Ik wil een fundering maken/storten, voor een dragende muur.

De mengverhouding weet ik (1-2-3), maar heb ik per se betonzand nodig of kan het ook met geel zand? (hier heb ik genoeg van)

Bij voorbaat dank,

Danny
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Nee, de korrelgrootte is niet goed en je krijgt daardoor slechte beton.

Je moet het zo zien:
De gaten tussen de grote grindkorrels worden opgevuld met het fijnere grind
De gaten die daartussen over blijven worden gevuld met grof zand
Daartussen komt weer fijn zand
Tenslotte lijmt het cement alles aan elkaar tot een massief blok beton

Een goede gradatie van de verschillende korrelsoorten is daarom belangrijk zodat alle gaten gevuld worden en er niet teveel cement nodig is om alles aan elkaar te lijmen.
 

DK_

  • #3
Ok.

Bedankt voor de snelle reactie.

Danny
 

Pollydor

  • #4
Heb je ook rekening gehouden met de diepte van de fundering, het totale gewicht van de muur is bepalend voor de diepte van defundering
 

Ralph

  • #5
Gewicht heeft helemaal niks met diepte fundament te maken hoor. Vaste grond is vaste grond en is een meter dieper niet vaster.
 

Pollydor

  • #6
Als de breukweerstand van de grond na 1 meter onstabiel is of deze waarde vermindert dan zou ik wel 2x nadenken vooraleer ik een fundering giet zeker als daar een draagmuur opkomt en je niet uitrekend welke last daar op komt. Het is beter iets dieper uit te graven dan later scheuren te hebben in je muur
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
U hebt het dus niet over vaste grond, vaste grond is vast anders heet het geen vaste grond meer.
De aardkorst is continu in beweging dus moet er wel heel diep gegraven worden volgens uw ideeën. :?

Ralph schreef:
Vaste grond is vaste grond en is een meter dieper niet vaster.
 

Pollydor

  • #8
Het is niet omdat de grond schijnbaar hard en stevig is dat de ondergrond zware belastingen kan dragen. Een volle muur en zeker een draagmuur weegt al vlug enkele ton. Het vraagt dus een stevige ondergrond om aan die belasting te weerstaan. En die stevigheid moet gaan tot op zo'n 5 tot 6 meter onder de funderingen, dus tot zo'n 10 m diepte gerekend vanaf het oppervlak. Omdat de stevigheid van de grondlagen verschillend kan zijn op enkele meters afstand van elkaar. De draagkracht van de grond moet bepalen welk type fundering er nodig is. Hoe slechter de draagkracht, hoe duurder de nodige funderingswerken zullen zijn om de stabiliteit te kunnen garanderen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Geen idee waar u met uw discussie heen wilt, maar het is langzamerhand buiten het gezichtsveld van de originele starter van deze draad vrees ik.

In de omgeving waar ik vroeger woonde in Nederland waren sommige huizen gefundeerd op een leemlaag van zo'n 30 centimeter dikte boven slappe veengrond. Die leemlaag verdeelde de druk voldoende om niet te grote huizen op te funderen.

Geen idee waar u die 10 meter diepte vandaan haalt. Vergeleken met het gewicht van 10 meter hoogte massieve grond is de druk op 10 meter diepte van een hol huis waarbij de neerwaartse krachten zich via de fundering zijdelings onder een hoek van ongeveer 45 graden naar alle kanten verspreiden op een diepte van 10 meter totaal ondergeschikt.

Ik woon nu zelf in een aardbevingsgebied vlak bij een breuklijn. De standaard funderingsdiepte is hier 60 cm.
 

Pollydor

  • #10
Het ging er mij om gewoon de raad mee te geven om niet licht om te springen met maar "gewoon" eventjes een fundering te gieten. Dit is toch de bedoeling van dit forum denk ik, wat een ander daar dan mee aanvangt is zijn zaak. Als men een verslag nakijkt van een grondsondering ziet men al vlug hoe zwak of sterk de grond in kwestie is en men gaat hierbij tewerk tot op een diepte van 10m. Ik zal hiet hier maar gewoon afmaken veel klus genot verder DK
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu