Blokkeren branderautomaat Intergas kk 36/30

Marcgk

  • #1
Wij hebben een Intergas kombi kompakt 36/30 CV ketel. Deze lijkt op zich goed te werken, maar er is een raar probleem waardoor het CV water niet warmer wordt dan 60 graden en daardoor het huis moeilijk warm wordt.

Zodra er een CV watertemperatuur gevraagd wordt die hoger is dan 60 a 65 graden, en het CV water komt ook boven die 60 a 65, dan schakelt de brander af en de automaat blokkeert voor een bepaalde tijd (die tijd is in te stellen en is standaard 5 minuten). Op het service display van de ketel staat dan de code 1 (het storingsledje brand niet, dus het is geen storing). Volgens de handleiding van de ketel betekent dit dat de gewenste temperatuur bereikt is:
"De branderautomaat kan de warmtevraag tijdelijk blokkeren. De brander wordt dan gestopt. De blokkering vindt plaats omdat de gevraagde temperatuur is bereikt. Als de temperatuur voldoende gezakt is wordt de blokkering opgeheven."
Nu snap ik deze uitleg als de gevraagde temperatuur ook echt bereikt wordt, maar in ons geval gebeurd dat volgens mij niet. Als de thermostaat warmte vraagt van de ketel is op het display de gevraagde watertemperatuur te zien (bv 80 graden C). Als je dan de service knop van de ketel ingedrukt houdt kun je op dat display zien wat de huidige aanvoertemperatuur is (dus van de ketel naar de installatie). Deze zie je oplopen, en als hij ergens tussen de 60 en 65 komt blokkeert de automaat.

Nu vraag ik me af: is dit normaal gedrag of is er ergens iets mis? Bij lagere temperaturen blokkeert de ketel niet, en zorgt hij gewoon netjes door terug te moduleren dat de gevraagde temperatuur constant blijft en niet hoger wordt. Moet hij juist wel hoger worden dan blokkeert hij. Dit lijkt me niet logisch.

De retourtemperatuur is (volgens mij) niet uit te lezen op de ketel zelf, maar met een thermometer heb ik die temperatuur gemeten en die is ongeveer 40 graden. Die is dus ook niet te warm lijkt me. Ik heb al geprobeerd het maximum vermogen van de ketel lager te zetten van de standaard 70% naar 45%. Dan blokkeert de ketel niet meer, maar komt volgens mij domweg omdat hij dan ook te weinig vermogen heeft om het water nog boven de 60 graden te krijgen.

De aanvoer en retour NTC heb ik gemeten en lijken goed. Heb ze vanavond ook een keer gewisseld (om te kijken of als 1 van de 2 niet helemaal goed zou zijn het gedrag veranderde), maar het resultaat was hetzelfde.

Ik heb een Honeywell Chronotherm Modulation thermostaat, maar heb het ook getest met een aan/uit thermostaat. Het maakt geen verschil.

Is er iemand die dit bekend voor komt of nog ideeën en/of suggesties heeft?
 

Mustang65

  • #2
Kijk eens naar de stand van de pomp 1,2 of 3 lijkt er op dat het water niet snel genoeg word verplaatst
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Check ook even of de maximale aanvoer temperatuur op 90 graden staat op de Ketel.

De chronoterm mod. heeft nog wel eens problemen met deze ketel, het kan wezen dat de thermostaat wel een hogere temperatuur vraagt, maar als de ketel is begrensd op 65 graden, zal deze nooit van z'n leven verder stoken dan dat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu