Aansluiten elektra keuken + schuur en oude elektra vernieuwe

Birkhoff

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig in mijn broer zijn huis elektra aan te leggen.
Ik wil 8x 220v spotjes + 2x wcd aansluiten op 1 groep vervolgens wil ik de oude elektra vervangen omdat de buizen etc door verbouwing niets meer zijn.

groep 1: 8x 220v spotjes + 2 wcd, keuken (magnetron, aanrechtverlichting, 3x wcd, oven)
groep 2: vriezer, koelkast
groep 3: schuur, wasmachine + droger

Kan ik de van de oude elektra alles weghalen en vanaf het punt zelf nieuw draden gaan trekken? Hoe werkt het met een trekveer, hoe weet ik waar ik uit kom? :mrgreen:

groeten birkhoff

P.S. Ik heb nu de 8x 230v spotjes aangesloten en ze werken. Zit een porseleinen kroonsteen bij waar ik de 230v draden op aan heb gesloten (koperen) ziet er netjes uit en de dimmer werkt ook.

Ik ben ICT maar moet de meterkast vervangen is geen moeilijk klusje. maar graag uitleg of hij dit beter kan laten doen door een bedrijf ivb. koopwoning en brandverzekering....
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zit een porseleinen kroonsteen bij waar ik de 230v draden op aan heb gesloten (koperen) ziet er netjes uit en de dimmer werkt ook.
Het mag dan wel werken en "er netjes uit zien", maar of dit verantwoord is? Ik betwijfel het.
groep 1: 8x 220v spotjes + 2 wcd, keuken (magnetron, aanrechtverlichting, 3x wcd, oven)
groep 2: vriezer, koelkast
groep 3: schuur, wasmachine + droger
Ik mis alles wat anders is dan keuken en schuur, geen huis-, slaap en badkamer in dat huis? Groep 1 veel te zwaar belast, groep 2 sterk onderbelast, daar zou meer bij kunnen. Wasmachine en droger horen op aparte groep.
Ik ben ICT maar moet de meterkast vervangen is geen moeilijk klusje.
Maar wel echt een klusje voor een vakman. En niet voor iemand die nog niet eens weet hoe hij met een trekveer om moet gaan!
ICT: een mooi en ingewikkeld vak. Elektra een ander ook ingewikkeld vak!

Goed advies: haal er een deskundige bij, dit wordt knoeiwerk!

Eventuele leidingen (de buizen/pijpen bedoel ik) kun je wel zelf aanleggen, maar informeer ook daarover bij een vakman wat wel en niet kan. En kijk eens op de volgende sites:

Klusfolder Elektra of Kluswijzer Elektra beide paginas niet gevonden

Op deze site 404 niet gevonden vind je onder "Klusinfo/Klussen op Alfabet" stappenplannen voor onder andere:
- Elektra aanleggen
- Elektra draad trekken
- Elektra in de badkamer
- Elektriciteitsleidingen aanleggen (inbouw)
- Elektriciteitsleidingen aanleggen (opbouw)
 

Birkhoff

  • #3
Daarom vraag ik ook advies. slaapkamers etc zitten al op de bestaande groepen.

Zou graag van jullie advies willen hebben over die andere groepen (mij genoemde groep 1 2 en 3 zijn de uitbreidingen die ik (maybe laat) doen op de bestaande meterkast.

Zat zelf te denken de 8 spotjes en 2 wcd op 1 groep.

De keuken op een aparte groep, en even kijken welk fornuis erin komt (gas pitjes + elektrische oven)

Schuur op een aparte groep.

@Klusidee Kees het netjes eruit zien zoals ik zei en dat het werkt kun je dan niet beter even uitleg geven wat verstandig is om te doen?
Daarom heb ik me hier aangemeld. Wil graag alles leren en ben altijd open voor advies van experts :D
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Verbindingen maken van 8 x 230 V spotjes met behulp van kroonsteen is zeer ongebruikelijk. Zoeits gebeurt normaal gesproken met lasdoppen of -klemmen.

En zelf een groepenkast installeren is al helemaal niet iets waar je mee begint, als je nog nooit iets dergelijks hebt gedaan!

Wil je een suggestie over hoe de groepenkast in te laten! delen, geef dan informatie over de gehele installatie, dus alle groepen en de daarop staande apparatuur en lampen (in grote lijnen natuurlijk, niet per lampje gespecificeerd...), de al of niet aanwezige aardlekschakelaars en hoofdschakelaar!
@Klusidee Kees het netjes eruit zien zoals ik zei en dat het werkt kun je dan niet beter even uitleg geven wat verstandig is om te doen
We kunnen best wel advies op bepaalde punten geven, maar we kunnen echt niet "even" een complete cursus elektro-aanleg geven. Dat gaat echt niet via een forum. Temeer daar een heleboel hierover gewoon op het internet (en in klusfolders bij bouwmarkten) te vinden is. Zie ook bovenstaande links.

En verder laat ik eventuele adviezen graag over aan de vakmensen op dit forum, die weten er veel meer van dan ik!
 

Birkhoff

  • #5
Ik heb geen kroonsteentjes gebruik joh om de verbindingen te maken :lol: zal wat wezen zal even nadere uitleg geven.

Alle verbinding komen samen en in een verdeeldoos en uiteraard heb ik daar lasklemmen gebruikt. De geleverde spotjes hebben draadjes van 10 cm waar een porseleinen kroonsteen aan vast zit geleverd door de fabriek deze heb ik aangesloten op 220v draad die netjes door een buis naar de verdeeldoos loopt en met de lasklemmen daar vast zit.

Nog even ter info, ik heb geen cursus elektrotechniek nodig, heb er zelf genoeg verstand van. Ik vraag alleen uitleg wat een goede indeling is van de groepen de rest kan ik allemaal netjes aansluiten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dan wachten we nog steeds op een duidelijke omschrijving van alle groepen, en van wat ervoor zit (hoofdschakelaar, aardlekschakelaars)! Dus wat er nu zit en wat er geplaatst zou moeten worden.

Zonder die gegevens kan er geen advies gegeven worden over de indeling van de groepenkast! Ook niet door de vakmensen.
 

Birkhoff

  • #7
Oke bedankt
Zal vanavond even alles opnemen en dan plaats ik het. :mrgreen:
 

Toon

  • #8
Houdt er rekening mee, zoals ik het hier lees, is dit een grote uitbreiding/renovatie. Dit gaat in elk geval inhouden dat de complete installatie aan de nieuwe regels moet gaan voldoen.
Verder kan je hier best om wat advies vragen, maar houdt er wel rekening mee dat niemand hier de situatie ter plaatste kan beoordelen.

Een meterkast vervangen is geen werk voor een klusser, het overige(indeling, leidingwerk etc), zou ik in jouw geval (overigens in ieders geval die niet in de elektro werkzaam is), samen met iemand doen die hier wel werkzaam in is, of in overleg met een installateur.

Aangezien je zelf al aangeeft dat je er niet al te veel van weet (Hoe werkt het met een trekveer, hoe weet ik waar ik uit kom?) en de andere keer weer wel (Nog even ter info, ik heb geen cursus elektrotechniek nodig, heb er zelf genoeg verstand van.), betwijfel ik je capaciteiten op elektrogebied, of anders gezegd, hij heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.

Dit is niet lullig bedoeld of om iemand af te zeiken, maar het beste advies is hier denk ik toch weer: haal er iemand bij die er wel verstand van heeft, en doe het samen met hem/haar. Je geeft zelf al aan dat je wat wilt leren, dit is de beste manier. En met alle respect, een forum niet.

Succes
 

Jacovrie

  • #9
Toon heeft het in mijn optiek goed aangegeven. Er komt toch echt meer bij kijken en ICT is toch wel wat anders dan een meterkast aansluiten.

Het vervangen van bestaande bedrading en eventueel buizen moet op zich geen probleem zijn. Het gebruik van een trekveer vereist toch wel enige kennis, maar is op zich ook te doen, maar wel moeilijk uit te leggen in een forum.

Ja, dan de meterkast. De indeling vereist sowieso al kennis van wat wel en niet kan (NEN 1010). De oven moet bijvoorbeeld op een aparte groep.

Het is de vraag of het verstandig is vriezer en koelkast op een groep te zetten. Bij problemen in een groep zijn deze meteen beide uitgeschakeld, maar dat is maar net waar voorkeur naar uitgaat.

Het inschakelen van vakman of iemand die meer deskundig is op gebied van elektra is toch in deze een vereiste.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu