Zelf grindtegels maken

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
In Nederland heb ik goede ervaringen met grindtegels in de tuin, het is een gemakkelijke manier om een semi-permanent terras of pad aan te leggen. In Kazachstan waar we nu aan het bouwen zijn verkopen ze geen grindtegels, vandaar dat ik het plan opgevat heb om ze zelf te gaan maken.

Van het storten van de fundering van onze omheining heb ik tien bekistingsplaten van 60 x 40 centimeter overgehouden waar ik randen omheen wil zetten die vijf centimeter aan de bovenkant uitsteken. Daarmee krijg ik ondiepe bakken van 60 x 40 x 5 die ik vol wil storten met beton. Vervolgens aan de bovenkant er kleine steentjes in strooien en het beton laten uitharden. Als het beton voldoende uitgehard is de zijwanden los nemen, de jonge grindtegels op een veilige plek neerleggen om verder uit te harden en het proces herhaalt zich opnieuw. Na een aantal dagen moet ik dan voldoende voorraad tegels hebben om een leuk platje in de tuin te kunnen maken.

Nu zit ik met het probleem van het aantrillen van het beton. Voor ons normale constructiewerk gebruiken we een trilnaald, maar dat wil niet in zo'n bak die maar vijf centimeter diep is en een trilrei is weer te breed. En zoveel water bijvoegen dat het beton als yoghurt vloeit maakt de tegels later gemakkelijk breekbaar dus dat is ook geen optie. Heeft iemand een slim idee (afgezien van elke keer met een moker tegen de bak aanmeppen tot er geen belletjes meer komen) om beton in een ondiepe bak aan te trillen?
 

Kloek77

  • #2
Ik heb wel gezien dat men e.o.a. oud elektrisch gereedschap gebruikt om van buitenaf tegen de bekisting aan te zetten, was geloof ik met een decoupeerzaag, maar het maakt waarschijnlijk niet zoveel uit als het maar trilt.
 

Azijnpisser

  • #3
Klopboor, schuurmachine, decoupeerzaag, you name it.

Overigens is dit een transportprobleem, de grindtegels zijn in NL op talloze plaatsen gratis af te halen....
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Ik vind een klopboor wel wat drastisch. Dan kunnen we ook onze trilnaald er tegenaan zetten maar dat houden de bekistingsbakken gegarandeerd niet lang vol.

Een decoupeerzaag of schuurmachine trillen wel wat vriendelijker maar die hebben we nog niet, die zijn pas nodig als we aan het afwerken zijn maar voorlopig zitten we nog voornamelijk in de ruwbouw. Als er geen andere slimme manieren zijn het beton aan te trillen is het misschien wel een goede reden om mijn vrouw lief aan te kijken en te zeggen dat we die decoupeerzaag toch echt nu moeten hebben :D
 

Alex S-B

  • #5
Heb je niet toevallig een aggregaat staan. Werkt ook heel goed hoor.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Misschien heeft de vrouw des huizes nog wel een speeltje liggen, die je voor het aantrillen kunt gebruiken. :mrgreen: :cool:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Het ultieme speeltje van de vrouw des huizes is de man des huizes, maar die heeft niet voldoende uithoudingsvermogen om tien grindtegels per dag te kunnen produceren :oops:

Dat idee van een aggregaat is wel een goeie. We hebben eentje en die trilt zo verschrikkelijk dat als hij niet perfect horizontaal staat hij spontaan aan de wandel gaat. Het buizenframe is volgens mij wel wat breder dan een grindtegel, maar daar valt wel een constructie op te maken waarop een bekistingsbak kan worden geplaatst. Elke grindtegel wordt wel bijna dertig kilo en die bakken wegen met het hoekstalen frame ook niet niks dus daar moet met beleid een fatsoenlijk onderframe onder gelast worden maar dat gaat wel lukken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Waarom kan het niet gewoon met de trilnaald ?
Die trilt heus geen bekisting uit elkaar.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
De bekisting is van 18 mm multiplex met een speciale gladde kunststof toplaag om een mooi resultaat te krijgen en om het beton gemakkelijk te kunnen lossen. Als je de trilnaald die bijna vijf centimeter diameter heeft in de dunne laag beton steekt kun je praktisch niet voorkomen dat hij tegen de bodem van de bekisting aankomt. Daar hoeft hij maar een paar seconden tegen aan te liggen om het gladde oppervlak kapot te trillen en er deuken van een millimeter of meer in te slaan. Onze trilnaald heeft een 1,5 kilowatt motor dus die mept aardig door. De bekistingsplaten die ik gebruik kosten zo'n 70 euro per stuk voor een plaat van 244 x 122 dus ik ben er wel een beetje zuinig op.

Bovendien is het in zo'n dunne betonlaag moeilijk de trilnaald terug te trekken zonder dat een holte achterblijft waar je het laatste getrild hebt. Dus een mooi vlak bovenvlak is moeilijk te maken. Daarom is van buitenaf via de bekisting naar binnen trillen mooier. Je krijgt dan een vlakke bovenkant waar je de kleine steentjes zo in kunt strooien.

Het mooiste zou een triltafel zijn zoals in een betonfabriek, maar die grindtegels zijn voor eigen gebruik dus de kosten moeten wel binnen de perken blijven en daarom wil ik ze zoveel mogelijk maken met beschikbaar materiaal en apparatuur.

Dat idee van een aggregaat om in een bak daarbovenop de beton te storten komt nog het dichtste bij het principe van een triltafel, vandaar dat dat idee mij op dit moment het meeste aanstaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
In de beton zal moeilijk gaan maar de zijkant of liever nog aan de onderkant moet het met de trilnaald ook kunnen door hem tegen de bekisting aan te drukken.
Wanneer u dat via de onderkant wil gebruiken zal er dan wel wat ruimte onder de bekisting moeten zitten.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Ik waardeer het meedenken in mijn probleem tot nu toe zeer.

Ik ben echter bang dat ik in herhaling ga vallen wanneer ik zeg dat de trilnaald tegen de bekisting aanhouden geen optie is. Anderhalf kilowatt trilvermogen via een stalen trilkop overbrengen op een multiplex bekisting staat ongeveer gelijk met het beuken met een Kango. Wel effectief, maar niet voor langdurig gebruik. Ik zoek daarom een oplossing die wel trilt maar met wat minder vermogen en die voor een tijdelijke oplossing bruikbaar is. Veel meer dan 100 grindtegels zullen het toch niet worden.
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #12
Zonder trillen moet het volgens mij ook wel lukken.
Volgens mij zijn de eerste grindtegels ook zonder trillen gemaakt.
De grindtegel is een idee uit de jaren 60 van Mien Ruys en die zijn gewoon met de hand in een mal gemaakt, grind erop gestrooid en klaar.
Je moet ze wel wassen tegen cementsluier.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Interessant te horen dat de grindtegel een authentiek Nederlands product is. Daar heb ik nooit zo bij nagedacht maar ik kan mij inderdaad niet herinneren dat ik ze veel in het buitenland gezien heb.

Zonder trillen moeten we betonspecie gebruiken die veel vloeibaarder is wat meer water betekent. Met onze winters hier met -25 graden vriezen van dergelijk beton binnen de kortste keren de stukken vanaf. Regulier beton buiten dat zonder speciale voorzorgen gestort is heeft hier een levensduur van pakweg een jaar of vijf. Dan is de toplaag zo verweerd dat je het grind er zo uit kan scheppen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
Let er op dat je de steentjes er niet gewoon kan instrooien.
dan zitten ze niet vast.

Het zijn uitgewassen tegels
dat beteken dat je de steentjes na een bepaalde tijd zichtbaar maakt door de cement er tussen uit te wassen (tijd hangt sterk af van de temperatuur)
het bovenste laagje is beton met extra en eventueel mooiere grind.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #15
Dank je wel voor dat advies. Dat betekent dus eerst de dikste laag van normale betonspecie storten en dan de toplaag van betonspecie met de gesorteerde kleurige steentjes bovenop. Ik neem aan dat een centimeter wel genoeg is; de steentjes zullen schat ik tussen de 5 en 10 mm groot zijn.

Mijn plan was om de tegels komend voorjaar te te maken wanneer we ook ander betonwerk buiten te doen hebben en we dus de betonmolen en andere attributen niet alleen maar voor die paar tegels per dag hoeven op te tuigen en schoon te maken.

Voorlopig weet ik genoeg. Ik ga nu eerst kijken of ik veilig op ons aggregaat een constructie kwijt kan voor de bekisting of dat het toch een vaste bak op pootjes wordt die van buiten aangetrild wordt. Als er resultaten te melden zijn zal ik een paar foto's voor hier maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu