Vochtige kruipruimte - condens op luik

Klus_Keizer

  • #1
Hallo,

Allereerst iedereen de beste wensen. Ik ben na 8 maanden klussen eindelijk verhuisd naar mijn nieuwe huis en met de nodige tips hier veel dingen goed kunnen oplossen.

Het volgende probleem: voorheen lag er op de opening vd kruipruimte (waar eveneens de hoofdkraan ligt) alleen een metalen plaat. Ik heb na het leggen van laminaat een luik gemaakt, welke eigenlijk weinig tot niet isoleert. De kruipruimte was altijd redelijk vochtig en de metalen plaat ventileerde voorheen vrij veel, maar als ik nu het luik openmaak, stroomt het water/condens vd onderkant vh luik af.

Hoe kan ik nu het beste uitzoeken waar dit probleem vandaan komt? Het luik enkele dagen openlaten en kijken of het vocht wegtrekt, of direct het waterleidingbedrijf bellen en kijken of zij een lek kunnen vinden in de leiding? Het is in de kruipruimte vrij warm en broeierig.

Bedankt en groeten.
 

Fiesiekus

  • #2
Klus_Keizer schreef:
Het is in de kruipruimte vrij warm en broeierig.
Ook met dit weer? Dat wijst op te weinig ventilatie. Lekkage aan je eigen waterkant zou je moeten zien op de watermeter; alles voor de watermeter is voor de leverancier.

Ik denk dat die metalen plaat met opzet was geplaatst; door de goede warmtegeleiding werd ie aan de onderzijde niet zo koud dat er condensatie optrad.
 

Klus_Keizer

  • #3
Hi Fiesiekus,

Ook met dit weer en eigenlijk nadat ik de nieuwe afdichting heb gemaakt. De orginele metalen plaat heb ik als 'basis' gebruikt, daarop een stuk vochtbestendig MDF en daarop het laminaat en als deksel uitgesneden...

Het huis is uit begin 1960. Kan het zo zijn dat de kruipruimte bewust met een 'ventilerende' afdichting is afgedekt, of hoort er vanuit de kruipruimte nog een ventilatie naar buiten te lopen?

Ik kan evt nog bij de buren kijken wat zij voor afdichting hebben op de kruipruimte en hoe vochtig het is. Om je een idee te geven, als ik de deksel naar de kruipruimte open is het zo vochtig als een Turks stoombad :)
 

Fiesiekus

  • #4
Zit meer aan een lekkende CV-buis te denken. De watermeter heeft dus geen aparte put maar staat "vrij" in de kruipruimte van het huis?
 

Klus_Keizer

  • #5
Ik weet niet wat je precies bedoelt met 'aparte put', maar als ik in de kruipruimte kijk zie ik de hoofd-waterleiding (met hoofdkraan) het huis binnenkomen en hierop een meter bevestigd.

Hier omheen (en eronder) ligt zand en dat is allemaal erg vochtig, ik kan dus moeilijk zien waar het vocht vandaan komt. Ikzelf dacht ook aan een lekkende leiding, ik ga vanavond nog eens even met een lamp kijken of ik ergens in de pijpleiding/verbindingen een lek kan vinden...
 

Fiesiekus

  • #6
Met aparte put bedoel ik een gemetselde of betonnen kubus die in de kruipruimte staat en waarin de watermeter & -kraan zijn gemonteerd. Je kan dus niet via die put in de kruipruimte kruipen (of andersom).
 

Klus_Keizer

  • #7
Oh ok, dat is niet het geval. Als ik de deksel vd kruipruimte optil zie ik de hoofdkraan vh water en een meter, daaromheen veel nat zand...

Ik ga vanavond nog even kijken. Er is tijdens de verbouwing veel aan de hoofdkraan gedraaid, deze is jarenlang niet aangeraakt, kan me voorstellen dat er nu een verbinding is gaan druppelen of iets dergelijks...
 

Fiesiekus

  • #8
Nat zand zou je met dit koude weer zeker niet verwachten; de ondergrond is nu warmer dan de buitenlucht. Dat het dan condenseert tegen een kouder luik is wel te verwachten.

Ik durf m'n hand in 't vuur te steken voor een lekkende watermeter of -aansluiting.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
In gebieden met een hoge grondwaterstand komt dit wel vaker voor.
Lekkage in een c.v. leiding is uitgesloten want dan zou u moeten bijvullen of u hebt geen verwarming.

Hangen er ook druppels aan de onderkant van de vloer ?
Controleer of er ventilatie is onder de vloer en of de openingen schoon zijn.
Zit er alleen condens aan het vloerluik dan kan een stuk tempex op maat in het gat stoppen en daar het luik weer op leggen een (voorlopige) oplossing bieden.

Is dit een situatie die altijd zo was, vraag het de vorige bewoners, dan zal drainage de oplossing kunnen zijn.
 

Klus_Keizer

  • #10
Hallo,

De afgelopen 36 uur heb ik het luik open gelaten Het lijkt nu redelijk op te drogen, hoewel het zand en steen vd kruipruimte nog koud en klam aanvoelt. Ik heb de leidingen en koppelingen bekeken. Hoewel deze erg gecorrodeerd en roestig zijn, lijken ze niet te lekken.

> In gebieden met een hoge grondwaterstand komt dit wel vaker voor.

Ik woon in zo'n gebied...

> Hangen er ook druppels aan de onderkant van de vloer ?

Nee, het zet zich vnl. af tegen het metaal aan de onderkant van het luik en glas/metaal vd meter. Koude oppervlakten dus...

> Controleer of er ventilatie is onder de vloer en of de openingen schoon zijn.

Dat is er dus niet naar mijn weten, ik vroeg mij ook al af of ik niet zelf een ventilatie opening moet maken naar buiten toe? Ik ga binnenkort eens bij de buren kijken hoe hun kruipruimte eruit ziet en waar deze ventileert. Wellicht is er ergens ventilatie en zijn deze openingen idd. dicht..

Verder met een zaklap eens wat verder in de ruimte kijken of ik ergens wat zie dat lekt...Toen ik het huis kocht heb ik een uitgebreide keuring laten doen en is er eigenlijk nergens een vochtprobleem geconstateerd. Dit is gekomen nadat ik dit luik heb gemaakt, dat amper ventileert. Voorheen lag er een dun metalen plaatje over de kruipruimte met een groot gat erin...Wordt vervolgd :)
 

Azijnpisser

  • #11
In sommige gebieden heb je veel grondwater. Hier in Reeuwijk heb ik 10cm of meer water in de kruipruimte staan.

Je zegt dat het erg warm is in de kruipruimte. Lopen je CV leidingen daar, of heb je vloerverwarming?

Als je betonnen vloeren hebt, kan je soms zonder ventilatie. Dan moet je wel je kruipluik van rotbestendig materiaal maken, en zo goed mogelijk laten afdichten, want dan is het goed vochtig in de kruipruimte.

Een lekkende hoofdkraan is mogelijk, het warteltje aan het draaigedeelte van de kraan wil wel eens gaan lekken. Als het de kraan VOOR de meter is, dan even de waterleiding bellen. Die komen de kraan dan vervangen door een kogelkraan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu