Close in boiler - aarden

Ruz

  • #1
Beste,

Ik ben bezig een wastafel te realiseren in de hobby salon van mijn vriendin. Er was koud water vlakbij aanwezig dus dat heb ik makkelijk kunnen realiseren. Voor warm water had ik een close in boiler in gedachten. Zie thread (hier staan ook foto s):

Close-in past niet in wastafelkast

Op de betreffende plek is echter geen geaard stopcontact aanwezig. Op de betreffende plek is wel elektriciteit aanwezig van een groep waar momenteel weinig op is aangesloten (enkele stopcontacten en lichtschakelaars).

In een gesprek onlangs gaf iemand aan dat je de waterleiding als aarde zou kunnen gebruiken. Momenteel heb ik daar echter mijn twijfels over.

Mijn vragen zijn:

a) omdat het hier geen natte ruimte betreft, is een geaard stopcontact wel nodig?
b) indien wel, kan ik de waterleiding als aarde gebruiken?
c) indien nee, wat zijn mijn verdere opties?

Alvast bedankt voor de reactie
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
De waterleiding mag niet als aarde dienen. De enige juiste manier is een WCD met randaarde installeren doormiddel van het bijtrekken van een aardedraad via de voedende groep. Alle apparaten met een randaarde stekker (klasse 1) horen in een geaarde WCD te zitten, dit heeft niets met al dan niet vochtige ruimtes te maken.
 

Ruz

  • #3
Bedankt voor de reactie, ik heb echter nog wel een vraag...

Wat is nou precies de reden dat de waterleiding niet als aarde gebruikt mag worden? In mijn situatie is het nl. zo dat de waterleiding in de meterkast op de aarde aangesloten zit. Ik weet zeker dat er in huis geen kunststof is gebruikt maar alleen koper (wel een enkele knelkoppeling)

Ik bedoelde dus niet om voor het hele huis de aarde op de waterleiding te zetten. Ik weet dat hiervan het risico is dat er na de voordeur geen metaal, maar kunststof ligt en er dus geen geleiding meer plaats vindt.

a) Dus, wat is dus de specifieke reden om - binnenshuis - de waterleiding als aarde te gebruiken (anders dan dat het niet mag)?
b) Levert dit echt onveilige situaties op?
c) Zo ja wat zijn daar voorbeelden van?
 

Ronald42

  • #4
U kunt ons deze vragen stellen en wij kunnen er best wat digen op verzinnen die fout kunnen gaan. Feit is dat er in een bedrijfsruimte ongeaarde WCDs zitten dit mag al niet waar u ze ook voor gaat gebruiken. U wilt aarde van de waterleiding halen dit mag niet.
Het zal wellicht in 90% van de gevallen geen problemen opleveren maar neemt u dat risico? En als er wat gebeurd is dan uw excuus; "Op klusidee zeiden ze dat het wel kon." Zal de rechter een goed argument vinden denkt u niet?
Het mag niet is ons advies en wat u daar mee doet is uw zaak. Ik hoop dat u met dit advies echter een verstandig besluit neemt.
 

Appeltje

  • #5
En als je gaat aarden: alle WCD's in 1 ruimte dienen dan geaard te worden, je mag er niet zomaar eentje wel doen en de rest niet.

Gr. Richard.
 

Ruz

  • #6
Lui,

Op geringe afstand van mijn werkzaamheden liep een aarddraad in een andere groep. Ik was erg verheugd dit te vinden, en dat is een understatement. Geen rechtzaken nodig dus ;).

Ik heb een nette verbinding gemaakt, alles zo goed mogelijk weggewerkt door pvc etc...

Iedereen bedankt voor de tips, en appeltje, ik zal er inderdaad op letten. Er zit 1 niet geaard stopcontact in de ruimte.

Bedankt Ruz
 

Kloek77

  • #7
U mag geen aarde van een andere groep gebruiken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Idd is dit ook niet toegestaan. Je kunt het eventueel wel oplossen door de voeding voor de boiler ook van die andere groep te nemen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Mits er door de aansluiting van de boiler op die andere groep die groep niet overbelast wordt :wink:
 

Norb

  • #10
Het is uit den boze om bedrading van 2 verschillende groepen te gebruiken. Er is dan toch een verbinding tussen 2 groepen. Er kunnen zich (ook in de toekomst) gevaarlijke situaties voordoen. Al is het maar dat iemand door die aarde-verbinding denkt dat het 1 groep is. Mijn advies voor het aansluiten van een close-in boiler is om hem apart naar de verdeler toe te halen en op een aparte groep aan sluiten. Hiermee voorkom je ook dat je de verbindingen (veelal steeklasdoppen) in meerdere centraaldozen belast met een flinke (semi-permanente) belasting. Een slechte verbinding is brandoorzaak nr.1, zeker als er veel stroom door deze las loopt.
 

R.Aarden

  • #11
Ik ben het ook helemaal met Norb eens maar, omdat wij niet de enige zijn die dit lezen wil ik over het een en ander wat meer duidelijkheid scheppen wat betrekking aarden op de waterleiding.
Het is zoals hierboven wordt omschreven niet toegestaan te aarden op de water leiding met de volgende reden.

Er kan een lekspanning op de waterleiding ontstaan (ook waarbij de aardlek niet wordt aangesproken) deze kan gevaarlijk zijn bij het doorzagen of verwijderen van de waterleiding (heb hier ervaring mee dit doet even pijn en is zeker niet prettig als je net op een ladder staat) dit is dus dan ook levens gevaarlijk.

Ook is het zo dat tegenwoordig steeds meer waterleidingen worden vervangen door kunststof. Daardoor is het niet meer te garanderen dat er altijd een goede aarde aanwezig is.

Vroeger was het zo dat er op de waterleiding geaard mog worden. Echter vervangen waterleiding maatschappijen steeds vaker de waterleidingen (buiten) door kunststof. Waardoor ze geen aarde meer kunnen garanderen. Het is dus nu zo dat je waterleiding geaard moet zijn in plaats van andersom aarde op de waterleiding.

Met aarde op de waterleiding kan een potentiaal verschil ontstaan (door de weerstand van de waterleiding en zijn verbindingen.) die tot gevolg heeft dat er spanningsverschil optreed tussen de daadwerkelijke aarde ( welke bijvoorbeeld: op stopcontacten of de aardmat is aangesloten) en de aarde die op de in dit geval boiler staat. Dit heeft tot resultaat. Dat je een mep kan krijgen als je in contact komt met beide aarde.

De enige juiste methodiek voor dit probleem is idd de bekabeling te volgen tot in de meterkast en deze vanuit de meterkast bij te trekken. Oude draden eruit. Nieuwe draden (fase en nul) met aarde!! erin het is ook mogelijk de oude draden het te gebruiken met aarde als deze in goede staat zijn.

Ook is het verplicht om bij verbouwing of nieuwbouw radiator en aardmat te aarde op de aardveiligheid (oftewel de groengele draad) om ook zo weer potentiaal verschillen tegen te gaan.

Misschien al eens gehoord? Het verhaal: ik krijg altijd zo'n klein schokje als ik de douche aanraak?

Dit alles is op deze manier nodig om ook bij defecten te garranderen dat er zo min mogelijk mis kan gaan!!! Of bij het uitschakelen er toch nog lekspanningen op groepen kunnen staan waarvan je de spanning hebt uigeschakeld.

Stoom is gevaarlijk en nog gevaarlijker als er niet correct mee wordt omgegaan. Hoe vaak kom ik als electromonteur problemen tegen waarbij 2 fasen in 1 doos zitten. Aarde niet goed is aangesloten of onderbroken. Kunsstof waterleidingen geaard worden met een aardklem op het kunsstof. etc.

Het gaat eigenlijk veel te vaak goed, of het loopt met een sisser af. Maar je zou maar die gelukkige zijn die het niet kan navertellen.
 

Fiesiekus

  • #12
De waterleiding zelf dient toch wel met de hoofdaarderail verbonden te worden?
 

R.Aarden

  • #13
Ja idd achter de meter (woning kant) dient te waterleiding met de hoofdaardrail verbonden te worden. Echter neemt dit niet weg dat in vochtige ruimte de aarde dient te worden gedaan op de aarddraad van het lichtnet. En niet op iets anders om zo spanningsverschillen welke kunnen ontstaan door weerstandsverschil tussen de aarde. Dus de aardmat en de radiator dienen op deze groengele draad geaard te worden. Welke ook weer uit dezelfde groep komt als alle andere electra van de badkamer.

Stel voor dat er "2 volt lekspanning" staat op de vloermat welke geaard is op de aarddraad en "30 volt" op de boiler welke geaard is via het lichtnet dan kan dit spannigs verschil door jou afvloeien. Dit spanningsverschil kan al ontstaan door een slechte weerstand in een van je aarddraden. Je komt ook nog net onder de douche uit en bent lekker vochtig. Dan krijg je toch een behoorlijke mep. Aard je nu alles zoals het tegenwoordig hoort in de Vochtige ruimte. Op dezelfde aarde (GROENGELE DRAAD) dan is dit niet het geval.

NOGMAALS dit is men alleen verplicht bij nieuwbouw. Of verbouwing waardaartoe de mogelijkheden zijn. Dit is dus de nieuwe richtlijn.

Bij oude situaties is wel verstandig de aardweerstand te meten of te laten meten als je gebruik maakt van een grondpen. Ivm dat de waterleidingmaatschappij inmiddels bijna overal kunststof leidingen is aan het leggen en je dan ook afhankelijk bent van de kwaliteit van de aarde van de grondpen. En geen gebruik meer kan maken of een slechte aardweerstand krijgt via de waterleidingmaatschappij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu