Afstanden splitter, modem e.d.

Brul

  • #1
Hallo,

Ik wilde graag advies voor een BEDRADE oplossing voor de volgende heen- en weer-situatie :roll: tussen ISRA-punt/splitter/modem/telefooncentrale/telefoons. En waar zet ik de splitter het beste neer.

Het KPN ISRA/punt ligt op rond 20 meter afstand van waar ik graag het ADSL-VOIP modem wil hebben staan. Want volgens mij is dat de oplossing die a het minste draad kost, b het modem binnen handbereik staat en c mbt tot de 3 pc aansluitingen het best werkbaar is, anders moet ik telkens meters kabel wisselen enzo

Van uit modem wordt internet verder verdeeld (dit is hier geen probleem) en dan 15 meter langs precies dezelfde weg terug wordt een analoge telefooncentrale aangesloten (omgekeerd ligt dus 5 meter van ISRA richting modem). Vanaf die telefooncentrale gaan we dan wederom terug richting modem langs dezelfde weg met op 5 meter een analoge telefoon en nog verder terug op de plek van het modem nog een analoge toestelaansluiting. De kabels moeten door plafond in 5-8 buis.

Uit de oude situatie heb ik vieraarderig telefoonsnoer en cat5e (8 draden)snoer liggen.

Ben je al duizelig ?
 

Cornerman

  • #2
Wordt aardig duizelig Gebruik vanaf het isra cat5 kabel naar splitter kabel naar modem als je platte kabel gebruikt zo kort mogelijk houden dan komt dit allemaal goed die kabel naar de telefoon centrale ook cat5 dan heb je de minste kans op problemen.
 

Brul

  • #3
Ha Cornerman,

Bedankt voor je antwoord. Geeft toch wat vragen. :roll:

Bedoel je vanaf ISRA punt tot aan de splitter 15 meter Cat5 kabel met gebruik van beperkt aantal aders, dus exclusief loze draden?
Welke aders moet ik dan gebruiken, want het is dan toch een soort verlengde telefoonkabel tot aan de spilter.
Of bedoel je ik kan 15 meter telefoonkabel (2 of 4 draad?) tot aan modem gebruiken?

Punt is dat ik vaak lees dat de ISRA, splitter en modem zo dicht mogelijk bij elkaar moeten zitten i.v.m. kwaliteit van de verbinding. Elders in het forum wordt gemeld dat gelijktijdig gebruik van een Cat5 voor telefoon en ADSL niet goed werkt. Dit ivm demping storing enzo.

Overigens ik heb een 3/1 Mb verbinding.
 

Cornerman

  • #4
JA gewoon utp kabel naar je splitter 15 meter mag geen probleem zijn gebruik de blauw aders witblauw en blauw
 

Marc0

  • #5
Die afstanden zijn wel erg groot, je kunt (zoals je zelf al opmerkt) het beste je modem zo dicht mogelijk bij het ISRA-punt plaatsen. Ik zou het modem bij het ISRA-punt plaatsen met een zo kort mogelijke kabel ertussen, een switch kopen (heb je al voor een tientje ofzo), die op de plek zetten waar je nu eigenlijk het modem wil hebben en daar dan Cat5 tussen leggen.
 

Brul

  • #6
Ha Marc0,

Nu ben ik even weer draaierig :shock: , want de Cornerman schrijft dat het wel kan. En nu komen bij mij nog meer vragen op :roll:

Elders heb ik weer gehoord (ja, ja, wordt er ook niet helderder op :wink: ) dat de afstand tussen isra punt en modem middels een telefoondraad best wel lang mag zijn, zonder afbreuk aan de snelheid te doen.

Uitleg is dat de totale afstand tussen de straatkast/wijkcentrale en het modem bij de verder gelegen buren nu eenmaal ook meters groter is en dat het ISRA punt daar simpel een nietsdoende tussen/doorschakel in is.

A) Dus wat nu?

B) Als ik telefoon signaal op de wijze van Cornerman door cat5 jaag, hoe is die signaal kwaliteit ten opzichte als ik het telefoon signaal door een gewone vieraardigere telefoonkabel stuur over die 20 meter ?

C) Kan ik voor die switch ook mijn oude ADSL modem voor gebruiken? Een switch betekent waarschijnlijk ook allerlei moeilijke instellingen in firewalls e.d.?
 

Black Knight

  • #7
Zelf hier in huis een 15 meter lange telefoonkabel liggen tussen aansluitpunt en draadloze router/modem. Ligt al 6 jaar zo en nog geen snelheidsproblemen gehad (op een keer na dat de watermaatschappij bij graafwerken de kabel buiten had stukgetrokken :? )

Cat5e is beter dan gewoon telefoondraad, dus maak u daar geen zorgen om qua signaalkwaliteit.

Een modem als switch gebruiken zou mogelijk zijn, maar er blijven wel verschillen :

een modem/router is een "apparaat" die dus ook als computer gezien wordt in het netwerk en waar men dus meestal nog vanalles moet gaan instellen.

een switch is transparant in een netwerk : deze doet gewoon wat hem gevraagd wordt : het verkeer van de ene poort naar de juiste andere (doel)poort overzetten. Hier valt dus meestal ook niets aan in te stellen
 

Brul

  • #8
@ Black Knight

Jouw splitter zit dus ook op die 15 meter?
Klinkt mij allemaal als muziek in de oren :) .

Volgens mij gaat het worden (sorry Marc0 :-| ):
= gebruik huidige 20 meter cat5 tussen isra-punt en splitter om het pure ongesplitste signaal naar splitter te leiden
= achter de splitter gaat dan bijna alles volgens het boekje, weer gecombineerd naar VOIP/ADSL-modem tot een ingang
(Is eigenlijk ook vreemd toch?)
= vanuit modem gaat naar de analoge telefooncentrale een apart lang 15 meter telefoonkabel retour
= pc worden volgens boekje aangesloten
= dus telefoonverkeer wordt NIET gecombineerd met loze leidingen in cat5 kabel, want vermoed wordt dat dit storing geeft
= ook het heen en weer verkeer van de telefoons via dezelfde weg wordt via aparte telefoonkabel gedaan

Conclusie voor mij is dat ik gelukkig maar één aparte telefoonkabel extra hoef te leggen, rest wordt hergebruikt, en ik kan overal bij.

Als de providers nou eens een grotere maximale afstand tussen isra en splitter aan zouden bevelen, zou dit veel ellende besparen. Zoals gefrummel in meterkasten, aanleg extra voeding, slechte dekking WiFi en slecht bereikbare modems. :x

Ook dat terugcombineren van twee splitter uitgangen naar een modemingang begrijp ik niet. Je zou verwachten dat je dan de splitter niet nodig hebt. Of zie ik dat nu weer verkeerd?
 

Marc0

  • #9
Met VoIP heb je ook geen splitter nodig, dat is alleen als je analoge telefonie hebt. Als je overstapt van analoge telefonie naar VoIP heb je wel een splitter nodig, maar alleen totdat je nummer geporteerd is (omgezet naar internetbellen, kan een paar dagen duren). Daarna kun je hem gewoon verwijderen.
 

Brul

  • #10
Ha Marc0,

Dat klinkt inderdaad logischer.

Als ik nu de splitter er tussen uit haal, heb ik wel dat er iets moet gebeuren aan het smalle stekkertje wat de splitter in ging.
Mijn oude modem had namelijk een smalle (telefoon)stekker ingang, de nieuwe niet (fritzbox 7170, ITU G.992.1 annex A).

Dus aan de ene kant van de kabel is het ISRA punt met vier draadjes en aan de andere kant wenst de ingang van het modem zo'n bredere stekker met daarin gecombineerd dsl en analoog.......

Tja, welke van de acht cat5 draadjes aan de ISRA zijde (gewoon vastschroeven) moet ik uiteindelijk in welke positie van die brede stekker prutsen, om zo de splitter overbodig te maken en goed in het modem te kunnen aansluiten ?

Of kan het misschien toch niet :-| ?

Wat is het mooi wit buiten zeg !
 

Marc0

  • #11
Je hoeft vanaf het ISRA-punt maar 1 aderpaar (dus 2 draadjes) aan te sluiten, meestal rood/blauw. Op het andere paar staat als het goed is geen signaal. De Fritz!box heeft blijkbaar, in tegenstelling tot alle andere ADSL-modems op de wereld, een RJ-45 aansluiting i.p.v. een RJ-11 (standaard telefoonstekker) aansluiting. Dan zul je dus of een RJ-45 connector op je telefoonsnoer moeten monteren (de twee gebruikte aders moeten in het midden, dus rood en blauw op 4 en 5), of je gebruikt toch gewoon de splitter.

Mooi wit ja, helaas een maand te vroeg :P
 

Brul

  • #12
Ha,

De ingang op het modem blijkt een combi-ingang te zijn.
Als ik ADSL/VOIP heb, dan kan ik gewoon het telefoonstekkertje er direct op aansluiten, zonder eerst via de splitter te gaan. Dus het aansluitgat is groter dan het telefoonstekkertje, maar het sluit goed aan :cool: .
 

Brul

  • #13
Hallo meedenkers,

Vanuit de modem leverancier heb ik een aanvulling gehad voor de lengte bij voorkeur met cat5 kabel:
= telefoon- en dsl-signaal niet via dezelfde kabel laten lopen
= tussen dsl aansluitpunt en modem tot 20 meter
= tussen analoog aansluitpunt en modem max 100 meter
= tussen ISDN en modem maximaal 10 meter
= tussen modem en computer max 100 meter
= tussen modem en analoog aparaat afh van aparaat tot 100 meter
= tussen modem en ISDN aparaat max 10 meter
= tussen modem en USB-apparaat max 5 meter

Verder wordt nu de bekabeling als volgt: vanaf IRSA punt met DSL aansluiting via een 20 meter cat5 kabel (geen telefoonkabel) rechtstreeks in VOIP-modem. Er zit geen splitter er meer tussen. Vervolgens vanaf modem normaal naar de pc's en 15 meter naar analoge telefooncentrale. Centrale en iedere telefoon krijgen elk een eigen telefoon kabel. Geen kabel in het geheel is gecombineerd.

De noodzaak tot het vlakbij het ISRA punt plaatsen van modem is dus niet nodig !

En dat is gunstig voor onder andere de bediening (knop aan uit WiFi), de bedrading (minder) en het draadloos bereik (gunstigere antenne positie).
:D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu