Aansluiten wcd: schakelaar+stopcontact

Tbenschop

  • #1
Ik hoop dat iemand mij even kan helpen want ik krijg het niet voor elkaar onze oude wandcontactdoos (die niet meer goed vastzat) te vervangen door een nieuwe.

De nieuwe heeft de aansluitingen op een andere plek zitten, en met de instructie alleen kom ik er niet uit. Het gaat dus om een schakelaar met stopcontact. De schakelaar is voor een lamp die ook met een andere schakelaar (op een andere plek in het huis) kan worden bediend.

Mijn vraag is: waar moet welke kabel in?!!

Het probleem is dat er twee zwarte draden uit de muur komen, en de instructie heeft het maar over één. Ik vermoed dat e.e.a. te maken heeft met de tweede lichtschakelaar.
Ook is mij niet duidelijk waar blauw en bruin inmoeten. Het plaatje klopt absoluut niet met de werkelijkheid.

wie kan me helpen? Ik heb de aansluitingen rood genummerd en alle draden die er zijn een letter gegeven. Let niet teveel op hoe de draden er nu bij hangen, dat is even tijdelijk.
Edit: De zwart draad A zat al zo (tussen 2 en 5) toen ik het wandcontactdoosje kocht.





Ik heb inmiddels al 2 doorgebrande stoppen gehad, en ik vraag me af of de lamp die is aangesloten op de schakel;aar het nog doet. (doet het niet meer met de andere schakelaar in ieder geval.. :( ) Heb er flink de balen in. Wie helpt me?
 

Keesiewortel

  • #2
De bruine op 2.
Verbinding maken met het witte draadje tussen 2 en 6.
Blauwe draad op 4.
Zwarte draad op 1.
Zwarte draad op 3.

Welke zwarte draad je op welke doet maakt niet uit.
 

Tbenschop

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Ik vermoed dat het niet klopt wat je voorstelt, omdat Draad A al in 2 en 5 zat (zo heb ik het wandcontactodoosje gekocht). Sorry, had ik nog even moeten vermelden in het topic. Dus Bruin op 2 is denk ik niet goed...
 

Keesiewortel

  • #4
Zat er naast de 1 een schroefje??
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Op een geaard stopcontact moet ook een geelgroene aardedraad (tussen 5 en 6) worden aangesloten. Als er geen aarddraad aanwezig is kun je eventueel een ongeaard stopcontact plaatsen. In geen geval een geaard stopcontact plaatsen wat niet is aangesloten.
 

Keesiewortel

  • #6
Ik kan niet goed zien of er een geel/groene draad aanwezig is.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Bruin onder 4, verbinding idd van 2 naar 5. Blauw op 6. Witte draad verwijderen. Zwart op 1 en 3. Geel/groen tussen 5 en 6, indien niet aanwezig een ander ongeaard stopcontact kopen.
 

Tbenschop

  • #8
Bij mijn weten is de boel ongeaard.. Ik hoef toch niet te aarden? Zat in het vorige wandcontactdoos ook niet..
[edit] Oeps, ik lees in je vorige bericht dat je een andere wandcontactdoos aanraadt. Dat is voor het eerst dat ik zoiets hoor? Heb al zoveel lampen aangesloten met een aarde-aansluiting die ik niet heb gebruikt omdat wij dat nergens hebben (oud huis). ging tot nu toe altijd goed... Weet je zeker dat dit niet kan?

Sxnder, bedankt voor je reactie. Wel een paar vragen:
wat doe ik met aansluiting 7 ?
volgens mij is er geen verbinding met blauw en de schakelaar als ik blauw in 6 doe. Dat moet toch wel? Anders heeft de lamp geen 'stroomafvoer', alleen het stopcontact toch?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
Het kan wel maar het mag niet.
Je creert dan schijnveiligheid.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Je mag, zoals ik al eerder schreef, nooit een geaard stopcontact plaatsen waarvan je de aarde niet aansluit (plaats dan een ongeaard stopcontact). Blauw sluit je niet op de schakelaar aan maar op de lamp. Kijk het rechter schemaatje maar na wat je zelf gepost hebt.
 

Tbenschop

  • #11
Bedankt.

Maar ik begrijp dus dat ik de boel nog steeds niet kan aansluiten omdat ik geen ongeaarde doos heb? Potverdorie, zitten we morgen ook nog in het donker :(
Komt dat door die stalen pinntjes die uitsteken bij het stopcontact? Maken die het gevaarlijk? Zo nee, waarom zou het dan gevaarlijk kunnen zijn om een geaarde doos ongeaard aan te sluiten?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Dat is nogal simpel, een stopcontact (wcd) die er uit ziet als een geaard stopcontact zal wel een geaard stopcontact zijn.
Indien een apparaat aarding nodig heeft, zoals een koelkast of pc en je denkt dat je het apparaat in een geaard stopcontact hebt gestoken dan loop je een gevaar (of een ander) als dat achteraf niet geaard blijkt te zijn.
 

Tbenschop

  • #13
Ah? dus als ik het goed begrijp is het enige 'gevaar ' dat ik loop dat de apparaten die ik aansluit op het stopcontact niet geaard zijn aangesloten? Dan heb ik geen reden om mijn geaarde stopcontact weg te gooien en maandag naar de winkel te gaan om een ongeaard exemplaar te kopen (zoals Sxnder zegt), want het resultaat is hetzelfde: ongeaarde aansluiting.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Als het dan mis gaat hoop ik wel dat jij dan degene bent die er de last van heeft.
Onverantwoord dus, zeker als er bijvoorbeeld een ingehuurde kracht er een apparaat op aansluit of als je het huis verkoopt of aan een andere huurder overdraagt.
 

Tbenschop

  • #15
Bedankt iedereen. Topic mag dicht. Ik heb een ongeaard stopcontact gekocht en deze goed aangesloten. Alles werkt weer!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu