Vynil/Marmoleum asbest

Darko

  • #1
Ivm stofferen onze trap heb ik gisteren mijn huidige bekleding van de trap losgetrokken. Daarna pas kwam het besef dat er evt asbest in de oude vynil laag zit. Of dit vynil is weet ik trouwens niet, kan ook marmoleum zijn. Op de trap zijn er licht grijze maar voornamelijk donkerbruine/wijnrode stukken met vrij lange haren achtergebleven. Vynil/marmoleum zelf scheurde vrij makkelijk. Nu vraag ik mij of dit wel asbest is of kan bevatten en wat nu het slimste is. Al die losgetrokken delen liggen buiten in de hal en de trap heb ik zo gelaten. Tja, moet ik de rest wegbrengen en stoffering gewoon overheen leggen of moet ik hier serieus een bedrijf bij halen. Het ligt nu namelijk al een dag zo en vraag me af hoeveel kwaad het kan. Hoe lang dat spul heeft gelegen weet ik niet, zag er lelijk uit maar voor de rest wel strak en goed schoon. Iemand raad?
 

Fiesiekus

  • #2
Detailfoto's? Overigens bestaan asbestvezels niet uit vrij lange haren. Denk dat er een ander product in verwerkt zat.
 

Darko

  • #3
Heb net nog gekeken of deze breekt als je het samen vouwt. Gebeurt niet, wel kan je deze met lichte kracht doorschuren. Toen zag ik ook dat die haren soort paardehaar is. Ik zal straks foto's plaatsen. Dank alvast.
 

Darko

  • #4
Hierbij de foto's.




 

Fiesiekus

  • #5
Da's geen asbest.
 

Kloek77

  • #6
Mee eens.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Lijkt op kokos.
 

Azijnpisser

  • #8
Of vlas. Wel irriterend, maar met de stofzuiger en een warme douche eenvoudig op te lossen...
 

Darko

  • #9
Hmm, had net een stoffeerder langs en die meende dat het wel asbest was. Tja, wat is dan wijsheid? Kan ik in ieder geval dan de vloerbedekking en ondertapijt hier gewoon overheen leggen, ook al is het evt asbest? Maar ja, al vier mensen die menen dat het niet is neig ik eerder te geloven.....
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Als ik het zo bekijk is het geen asbest. Kijk eens op onderstaande link van het ministerie van VROM. Staat het een en ander in over het herkennen van asbest.

helaas niet meer beschikbaar
 

Fiesiekus

  • #11
Als je een plukje eraf scheurt en in een vlammetje houdt, brandt 't dan?

Overigens zou ik alle oude lagen vloerbedekking weghalen, voordat je een nieuwe gaat of laat leggen.
 

Darko

  • #12
Had die brochure al gevonden. Langere haren gaan branden, de kortere haartjes doven binnen een halve seconden soort gloeien en daarna wordt het zwart. Wat mij ook opvalt, zoals in de brochure staat, het is een buigzaam zeil met dikke harige onderkant. Alles lijkt erop dat het geen asbest is, maar die stoffeerder zet me op de verkeerde been. Over dat afschrapen, is dat ivm egaliseren of evt asbest. Aangezien ik eerst een dikke ondertapijt ga leggen en pas daarna dikke vloerbedekking hoeft het niet geëgaliseerd te worden. Maar als het asbest is vraag ik mij af of ik het gewoon eroverheen kan leggen. Volgens die stoffeerder wel. Jullie mening?
 

Fiesiekus

  • #13
Asbestvezels branden helemaal niet; gloeien alleen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
De enige methode om zeker te weten dat er geen asbest in zit is door onderzoek.

grtz
Henk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Maar als het asbest is vraag ik mij af of ik het gewoon eroverheen kan leggen.
Ja, dat mag maar dan moet het met een soort van breed plakband aangeduid worden als asbesthoudend, ik meen dat het plakband diagonaal door de ruimte aangebracht moet worden maar dat kan de leverancier u wel vertellen.
Houd er rekening mee dat u bij verkoop verplicht bent dat te melden, de prijs zakt dan behoorlijk, even laten onderzoeken en eventueel (laten) verwijderen is m.i. het beste.
 

MvanV

  • #16
Als je twijfelt, neem geen risico. Je riskeert je gezondheid en de verkoopbaarheid.
Dat soort asbest is heel slecht, omdat het losgelopen kan worden. Asbest plaatmateriaal is vast en niet zo'n punt als je er afblijft, maar vloerbedekkingsasbest is troep.
 

Darko

  • #17
Op alle tredes zit het er nog op, als ik dit laat verwijderen als het asbest is kost het me denk ik rond 2500 euro...Ik heb begrepen dat ik hier zonder problemen dikke ondertapijt gevolgd door vloerbedekking overheen kan leggen. Lijkt me zelfde effect als het vynil zoals het al lag....
Daarnaast zijn hier mensen die redelijk zeker aangeven dat het geen asbest is, mij lijkt het ook niet alleen die stoffeerder meende van wel. Tja, wie heeft gelijk....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Tja, ik zou gewoon die 30euro lappen en een stukje laten onderzoeken.

grtz
Henk
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Asbest in Marmoleum / Vinyl ?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu