Hoe kan ik het beste een afvoer maken voor mijn vaatwasser?

Marc0

  • #1
Dag klussers,

Ik wil binnenkort een vaatwasser in mijn keuken plaatsen. De vaatwasser heb ik al; een wateraansluiting ook (moet alleen nog een y-stuk op, er zit ook een wasmachine op aangesloten), net als een geschikt stopcontact. Wat ik nog niet heb is een afvoer. De vaatwasser komt rechts van het keukenblok te staan, de afvoerslang wil ik dan achter het keukenkastje langs in het gootsteenkastje uit laten komen. Dat is het makkelijke gedeelte. Nu moet ik natuurlijk in het gootsteenkastje een aansluiting maken voor deze slang; er zit daar echter geen standaard sifon, maar e.e.a. zit met een flexibele slang aangesloten. Zal wel zijn vanwege de scheve PVC buis die die muur in verdwijnt.

Hebben jullie misschien een idee hoe ik dit het makkelijkst kan regelen? Voor de duidelijkheid (ik weet niet of het uitmaakt), maar de afvoerslang van de vaatwasser komt straks dus van de rechterkant.

:denk:


 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Je zou op de bestaande grijze afvoer buis een ystuk tussen kunnen zetten, en dan met een pvc leiding achter de kastjes door naar de vaatwasser.

Verander ook het sifon van de aanrecht.
Deze kun je het beste meteen onder de bak bevestigen.

Op de bestaande schuine afvoer leiding zou ik dan ook nog een beluchter plaatsen.
 

Marc0

  • #4
Oh ja, dat topic is er ook nog. :oops:

Sifon vervangen, oke (ik heb zo'n ding met (vaat)wasmachineaansluiting wel eens bij de lokale bouwmarkt gezien), maar hoe krijg ik dat dan aan die schuine PVC buis bevestigd? :?:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als de specie van de buis die uit de muur komt niet te hard is zou ik daar daar een gaatje bijmaken. Geen gezeur met het leeg zuigen van het sifon.
*wgb*
 

Fiesiekus

  • #6
Die klodder cement valt waarschijnlijk in stukken uit elkaar. Of je vervangt alles, of je zet voorzichtig, m.b.v. 45-gradenbochten met manchetten, de nieuwe sifon op die bestaande PVC-buis (diameter??).
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Gewoon zo'n syphon met wasmachine aansluiting halen.
Monteer dat ding op de juiste plek.
Met 2 of 3 mof / spie 45 graden bochtjes en 1 of 2 stukjes pijp er tussen verbind je de syphon met de bestaande leiding.
Is gewoon een kwestie van doen en proberen.

Op het moment dat je de verbindingen los in elkaar gestoken op de juiste plek hebt en het loopt allemaal de juiste kant op zet je op alle verbindingen even een streepje met een viltstift over alle verbindingen en vervolgens lijm je alles aan elkaar, te beginnen bij het vaste deel (de leiding).
 

Marc0

  • #8
PVC buis is 40mm.

Maar bedankt voor de tips, ik heb nu iig een idee van hoe het moet :)
 

Marc0

  • #9
Goed, ik heb dus zo'n sifon gekocht, in elkaar geprutst en heb een poging gedaan 'm te monteren. Dan krijg je dit:



Is dus (uiteraard!) niet helemaal passend. Close-up:



Sorry dat ik jullie steeds lastig val met deze (voor jullie waarschijnlijk zeer domme) vragen, maar kan iemand me uitleggen hoe ik dit nu precies op die buis krijg aangesloten? Wat moet ik daar precies voor kopen? En het is waarschijnlijk handig om een stukje van die lange witte buis af te zagen zodat het uiteinde van de sifon wat hoger uitkomt, niet?

(Het is een "universele sifon 6/4", als dat jullie iets zegt...)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Als je het witte stuk in kort en de bochten zo verdraaid dan kan hij er zo op

Beste is eerst syfon van witte buis af te koppelen en op de grijse afvoer te zetten dan kan je ook op meten wat er van de witte buis af kan
 

Marc0

  • #11
Was het maar zo'n feest. Dat is helaas niet zo, lijkt misschien zo op de foto maar als ik de syfon op de grijze buis zet kom ik bepaald niet goed uit.
 

Jacovrie

  • #12
Het is moeilijk te zien zo. Het lijkt er op dat de grijze buis te ver weg zit om op de sifoon aan te sluiten. Volgens mij komt het goed wanneer u op de grijze buis een bocht van 45 graden zet en dan een stuk(je) buis erop welke wordt aangesloten op de sifoon. Het bochtje op de sifoon moet dan een kwart slag gedraaid worden.

Het kan ook zijn dat de afstand overbrugd kan worden d.m.v. een 45 graden bocht mof/spie op de grijze buis. Op de spiekant kan dan de sifoon worden aangesloten. Is toch een kwestie van bekijken hoe groot de te overbruggen afstand is.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
Anders zet je flexibele buis bij je eerste foto er onder
 

Marc0

  • #14
Nou ja, ik heb nog een tijdje geprutst met verschillende bochten maar het wil niet. Die flexibele buis heb ik ook geprobeerd maar het probleem is dat het dan steeds an één kant niet past. Ik heb de hele zooi maar in een hoek geflikkerd, ik wacht wel tot mijn vader een keer tijd heeft om ernaar te kijken (ik vermoed ergens in 2012). Toch vriendelijk bedankt iedereen :)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Buis zo laag mogelijk ofzagen en je plaatst 1 bocht 45 graden op en daarop weer 2 bochten 45 graden daar creeer een sprong door
schets komt er aan
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
 

Marc0

  • #17
Dank, da's vriendelijk :) E.e.a. moet zeker aan elkaar gelijmd worden?

Dan zal ik daar later deze week nog eens over nadenken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Je kunt het lijmen maar er zijn ook met rubber ring verbindingen dus keus aan jou
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Van het lange rechte stuk direct onder de bak kan een stuk afgezaagd worden, even uitproberen en meten met de 45 graden bocht aan het uiteinde en het past precies in elkaar.
 

Marc0

  • #20
Na wat nadenken dénk ik een eenvoudige oplossing gevonden te hebben, geïnspireerd op die van Henk253. De buis uit de muur maakt een hoek van ongeveer 45 graden, dus met een 45 graden bocht kan ik die recht omhoog laten lopen. Vervolgens daarop een 90 graden bocht en als het goed is schuif ik het uiteinde daarvan dan zo in het uiteinde van de sifon, mits ik een stukje van die lange witte buis afzaag (dus gelijk even een ijzerzaagje aanschaffen). Het zal wel komen door de belabberde foto's die ik maak, maar zonder hulpstukken past dit echt niet in elkaar, tenzij ik de gootsteen ook verplaats. :lol:

Ik heb er donderdag weer tijd voor, ik zal nog wel even laten weten of het is gelukt ;) Ik heb in ieder geval weer hoop, en hoop doet leven (en klussen).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu