Wasmachine en droger toch niet op 1 groep

Malle pietje

  • #1
Beste klussers

mijn standaard huis-tuin-keuken wasmachine en droger zitten samen op 1 groep en blijken niet tegelijk te kunnen draaien. De stop van de groep klapt er vrijwel altijd uit als ze samen draaien. Het zijn geen ingewikkelde apparaten, qua vermogen zou het geen probleem mogen zijn.

Ik heb zelf de dubbele wcd (geaard natuurlijk) aangelegd, voorzien van aparte trekschakelaar. Vanaf de stoppenkast (niet zelf aangelegd of aangesloten) lopen natuurlijk de fase - , nul- en aarde draad naar de schakelaar, daar wordt de bruine fase draad onderbroken door de trekschakelaar (dus met touwtje) en gaat geschakeld in zwart verder naar het stopcontact. Als mogelijke oplossing heb ik de schakelaar al verwijderd en de bruine en zwarte draad verbonden, maar het mocht niet baten.

Waar moet ik het zoeken? Is de installatie zoals beschreven niet goed, zou het vocht in de wcd kunnen zijn? Zit er een lek in de stoppenkast, of is het vermogen van beide apparaten toch te zwaar?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Het vermogen van beide apparaten is te groot voor 1 groep.
Ookal zou dat niet zo zijn, een wasmachine moet sowieso op een eigen groep.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Staat dit geheel in de badkamer? Heb je aardlekschakelaars. Indien ja en nee is deze constructie al helemaal niet toegestaan. Wasmachine hoort dan direct op de trekschakelaar, op een aparte groep dus. Voor de droger zul je dan een andere oplossing moeten zoeken. Wat zijn trouwens de vermogens van beide apparaten? >3000 Watt hoort op een afzonderlijke groep, evenals de wasmachine opgeacht het vermogen.
In het algemeen mag een 16A groep tot 3600 Watt belast worden.
 

Malle pietje

  • #4
De antwoorden zijn nee en ja! :wink: Ze staan beiden in een aparte kast en inderdaad heb ik aardlekschakelaars. De droger heeft een vermogen van max 2500W, de wasmachine weet ik zo niet.

Zouden ze beiden dan toch teveel vermogen trekken? In dat geval heb ik nog een groep over, maar ik weet dat in mijn eerdere huizen beiden altijd op 1 groep zaten. Het zou me wel verbazen....
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Waarschijnlijk zit je wasmachine ook tussen 2000 & 3000 Watt, samen te veel voor één groep dus (max. 3600Watt) en sowieso niet toegestaan. Tevens moet je dergelijke apparaten niet via een zwarte schakeldraad aansluiten (1,5 mm2), deze is te dun. Dus wasmachine apart, eventueel op een trekschakelaar maar dit mag dan ook gewoon een enkele wcd zijn. Droger op een andere eventueel algemene groep.
 

Malle pietje

  • #6
Ok, da's duidelijk. Dan moeten de wcd's gescheiden worden en moet ik de beiden apart in de stoppenkast laten aansluiten. En inderdaad, de zwarte schakeldraad wilde ik hoe dan ook al vervangen.

Nu heb ik de elektricien de stoppenkast zien installeren, en lijkt het me niet zo gek moeilijk om een groep aan te leggen, maar, mag het eigenlijk wel?

Anders moet de beste man nog maar ene keertje langs komen! :D
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
De droger mag eventueel ook op een bestaande algemene groep. Zelf een groep aanbrengen lijkt misschien niet moeilijk maar ik zou er alleen aan beginnen als je heel zeker bent van je zaak. Alles moet aan de regels voldoen en een fout zit in een klein hoekje. Als doe-het-zelf-installateur kun je voor de gevolgen hiervan aansprakelijk worden gesteld.
 

Malle pietje

  • #8
Misschien dat ik de droger inderdaad dan kan aansluiten op een bestaande groep. In de groepenkast heb ik nog een lege groep zitten. Aansluiten van de fase en nuldraad lijkt niet meer dan twee schroefjes open draaien en de draden erin steken, schroefjes vast en klaar......

Ik heb zelf alle bedrading voor de keuken aangebracht, perilex voor de kookplaat aangesloten etc. Volgens mij moet het met een uitgebreid 'kijkonderzoek' in de stoppenkast toch wel goed komen.

Dank voor de tips in ieder geval, probleem is sneller gediagnotiseerd dan ik had durven hopen!
 

Malle pietje

  • #9
Gisteravond heb ik de huidige bekabeling eruit getrokken en heb alles opnieuw aangelegd. Daarvoor de tweede groep oko aangesproken, zodat ik nu twee groepen gebruik. Allebei de apparaten hebben nu een groep voor zichzelf.

Het aansluiten op de stoppenkast was niets meer dan de fase en nuldraad aansluiten dmw een klemmetje aandraaien, maar inderdaad is het niet iets dat je zonder enig benul eventjes doet.

Het idee dat je toch een oplawaai kunt krijgen maakt je erg voorzichting in het werken.

Bedankt voor de tips, het is gelukt!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Heb je er wel aan gedacht dat je geen 2 groepen door 1 buis mag trekken?

mvg
 

Dickklus

  • #11
Zitten er dan nu twee groepen in 1 buis?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #12
Ik heb geen idee...
Maar ik wijs de TS er voor de zekerheid nog maar even op:)
 

Dickklus

  • #13
Ingmar89 schreef:
Ik heb geen idee...
Maar ik wijs de TS er voor de zekerheid nog maar even op:)
juist ja want oude bedrading er uit en er twee groepen van maken mag niet.
zo klonk het mij in mijn oren :wink:
jou ook dus :lol:
 

Malle pietje

  • #14
Eerlijkheidshalve was ik daar wel mee begonnen, maar kwam er net op tijd achter dat dat niet de bedoeling was.

Daar even verder op bordurend, waarom mag dat eigenlijk niet?

Is dat, omdat dan niet duidelijk is welk contact bij welke groep hoort?
of omdat de bekabeling dicht op elkaar in een buis gevaar oplevert?

Met andere woorden, mag het niet omdat het voor onduidelijkheden zorgt. of omdat het technisch gevaar oplevert?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #15
Beide.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
Dat is nou precies wat ik bedoelde. Het lijkt allemaal niet zo moeilijk, alleen is het blijkbaar toch lastig aan de regels te voldoen, als je ze niet allemaal kent.
 

Appeltje

  • #17
Je schrijft wel dat je er net op tijd achterkwam maarre... in je verhaal ontbreekt ook een aardedraad... per ongeluk toch verder gegaan toen je erachter kwam ;) en daarom dus geen (2e) aarde in die buis getrokken aangezien die er al zat :)????

Gr. Richard.
 

Dickklus

  • #18
Er zijn van die verdeel verleng dozen waar een was en droger op kunnen.

Deze houd bij waneer de een of de ander gaat verwarmen.
Een andere oplossing is je was en droger na elkaar te progameren.
Dan moet dat er wel op zitten natuurlijk.
en ander toch maar even slijpen

gr d
 

JaPi

  • #19
Er bestaat inderdaad een verdeelverlengdoos, maar dat gaat niet als je een electronische droger heb.
Tegen dat probleem ben ik namelijk ook opgelopen.
Deze droger stopt automatisch als de stroom eraf gaat en moet dan met de hand weer aangezet worden.
Ik zou ook graag andere oplossingen zien

JaPi
 

Dickklus

  • #20
Goede tip :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu