Marmeren van een gipsen schouw

Clausowitz

  • #1
Hoi,

Ik heb twee gipsen voorzetschouwen geplaatst en zag in het forum iets over het marmeren van gips. Ik kon echter niet helemaal helder krijgen hoe dit wordt gedaan.
Mijn vraag is dan ook welke verf heb ik achtereenvolgens nodig en hoe breng ik het marmer effect aan (ik las ergens iets over het gebruik van keukenfolie!?).

Marco
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Marmeren naar bestaande marmersoorten doet u niet met een stuk folie.
Wilt u een fantasie marmer maken dan kan dit wel, evenals met zemen lappen, sponzen en zelfs oude kranten.

Het maken van een fatasiemarmer is niet echt moeilijk: olie- en acryl verven geven het beste resultaat. De ondergrond maakt u met een niet te dikke laag lakverf.

Door nu dezelfde lakverf te verdunnen kunt u dmv spatten een transparanter resultaat verkrijgen. U kunt ook spatten met een sterk verdunde lak in contrasterende kleur, of de spons hanteren en hiermee licht deppend over het oppervlak te gaan. Kortom: voor fantasie marmeren heeft u de volledige vrijheid.

Wilt u in de buurt komen van een "echte" marmer imitatie dan zult u eerst goed moeten kijken naar de tekening en de structuur van marmer. Marmer is een metamorfe kalksteen. Zuiver marmer is wit, maar door de metaaloxiden en diverse organische stoffen ontstaan de aderpartijen en een doorschijnende laag.

Vervolgens heeft u hulpmiddelen en gereedschappen nodig: das- en slechtkwasten om te verdassen, cinqueteerkwasten, natuursponzen en spalters.

Hoe u moet marmeren naar bestaande marmers valt moeilijk uit te leggen: het is en kwestie van zeer goed observeren en de greedschappen subtiel gebruiken.


Experimenter eerst op een paneeltje om te kijken of het resultaat u bevalt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu