Led verlichting watt en lux

Theco

  • #1
Hallo,

Ik heb een set ledverlichting gekocht.
Nu weet ik niet met hoeveel watt ik deze vergelijken kan want led wordt altijd in lux aangegeven.

1. Hoeveel lux is zeg maar 20 watt.?

2. Kan ik de oude draad van de halogeenverlichting gebruiken als ik de transformator van de halogeen vervang door deze van de ledverlichting? :mrgreen:
 

Gerrit

  • #2
Er is geen direkt verband tussen de verlichtingssterkte en het vermogen.

Dit hangt o.a. af van de eigenschappen van de lamp, het armatuur en zelfs van het model en de inhoud van de ruimte. Ook de kleur van wanden, vloer en plafond speelt een rol.
 

Theco

  • #3
Hallo,

Volgende vraag:
Ik kan dus niet bepalen of de ledlamp die ik aanschaf net zoveel licht geeft als de lamp die ik van tevoren in het armatuur had zitten?

Ik praat nu over de ledlampen die je in een gewone armatuur kunt draaien. Hetzelfde als een gewone lamp. Dus ook op 220 volt.

Deze lampen lichtopbrengst beschrijft men bv op de conrad-site als lux.

Groetjes
 

Gerrit

  • #4
De lux is de eenheid voor verlichtingssterkte, dus b.v. de hoeveelheid licht op een tafel. Dit is dus afhankelijk van de ruimteindex.

De afgegeven hoeveelheid licht door de lamp wordt uitgedrukt in lumen, meer specifieker in lumen per Watt. Hebben we het over de hoeveelheid licht in een bepaalde hoek dan praten we over de candela. Zoals u ziet; genoeg mogelijkheden tot verwarring.

Ik weet dat de ledlamp een behoorlijke hoeveelheid licht afgeeft, maar dan recht vooruit. We spreken dan over de openingshoek. Als er een diagram bestaat van de lamp zult u zien dat hoe groter de hoek met de langsas wordt, hoe kleiner de hoeveelheid uitgestraald licht.
 

Theco

  • #5
Dank voor de uitleg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu