Zelf aan de meterkast werken?

Audiolover

  • #1
Kan iemand mij vertellen of ik nu wel of niet zelf aan de meterkast mag werken?

Ik wil het volgende doen: ik heb 1 groep gereserveerd voor audio apparatuur in de meterkast. Vanaf de zekering in de meterkast wil ik een speciale 3-aderige afgeschermde kabel (2.5 kwadraat met aardfolie) leggen naar 1 wandcontactdos in de woonkamer.
Die kabel wordt uiteraard voorzien van adereindhulzen aan beide zijden!
De kabel komt natuurlijk netjes in een goot te liggen en de wandcontactdoos zit vast op de muur, niet 1 of ander los doosje op de grond!

Mag dit nu wel of niet zelf uitgevoerd worden? De vraag heeft o.a. te maken met de verzekering die van een aantal zaken eist dat ze uitgevoerd zijn door een erkend installateur?
 

Fiesiekus

  • #2
Dat mag je zelf aanleggen. Maar waarom een afgeschermde kabel? Je kan ook met een gewone 3-aderige (zonder aardscherm) werken, dan kan je de de draden eenvoudiger aansluiten; zowel in de groepenkast als op de WCD.
De vraag heeft o.a. te maken met de verzekering die van een aantal zaken eist dat ze uitgevoerd zijn door een erkend installateur
Staat dat expliciet in de polisvoorwaarden?
 

Audiolover

  • #3
In de "audiowereld" wordt véél gebruik gemaakt van goed afgeschermde stroomkabels om instraling van RF e.d. zovéél mogelijk te voorkomen.
De folie wordt aan de kant van de meterkast verbonden met de aarde-ader en aan de kant van het stopcontact zit die folie niet aangesloten.
De aarde-ader zit uiteraard wel op de WCD aangesloten!
De theorie is dat de eventuele "vervuiling" niet of minder aanwezig is.

Of het in de polisvoorwaarden staat weet ik eigenlijk niet, da's een goede vraag!! Ik ga daar straks eens even naar kijken. Die opmerking over de verzekering maakte iemand en daar schrok ik dus van.
 

Fiesiekus

  • #4
Volgens mij zitten er in de voeding van audio apparaten condensatoren die 50 Hz afvlakken. Maak mij niet wijs dat RF-instraling ( :?: ) daar nog overheen komt.

Aan de andere kant: baat het niet, dan schaadt het niet.
 

Audiolover

  • #5
Dat dacht ik ook, het gaat echter niet alléén om RF maar ook om andere troep. Ik heb het spul nu tijdelijk aangelegd om te onderzoeken of het een "broodje aap verhaal" is en er is een behoorlijk verschil! Enerzijds natuurlijk omdat het een aparte groep is geworden waar niks anders meer op zit (storing is weg van koelkast, halogeen en zo) en anderzijds klinkt het beter.

Ik kan het natuurlijk nog eens uitproberen met gewoon lasdraad (misschien is het verschil van een aparte groep het enige dat ik hoor) of bedoel je dat niet?

Overigens bedankt voor je uitgebreide hulp!
 

-stuffie-

  • #6
Is zo'n ding geen alternatief? (link niet meer werkend)
 

Audiolover

  • #7
Zoiets wordt ook wel gebruikt. Er zijn op dat gebied erg veel mogelijkheden tot en met een "regenerator" aan toe die van de gewone 230V een gebalanceerde 230V maakt. Kost wel een paar centen..........
Maar, eigenlijk wordt het altijd in combinatie met een aparte groep gebruikt. De basis moet goed zijn.
 

Fiesiekus

  • #8
@ Audiolover: nog 1 vraag, je hebt 1 aparte groep hiervoor gebruikt. Hoeveel groepen heb je in totaal?
 

Audiolover

  • #9
5 volgens mij
 

Pepjo

  • #10
Audiolover, als je een bericht beantwoordt wat direct boven je antwoord staat hoef je het niet te quoten.

Gebruik hiervoor gewoon de "antwoord"-button onder aan de pagina.
Dat houdt de boel wel zo overzichtelijk.
 

Audiolover

  • #11
Dank je wel voor het advies Pepjo, ik ga het doen!
 

Audiolover

  • #12
Over die 5 groepen die ik heb:

Helemaal snappen doe ik het niet. Door de vraag van Fiesiekus ben ik gaan zoeken en ik lees dat je sowieso maar 4 groepen achter een aardlek mag hebben? Deze extra zekering/groep is er door een elektricien bijgeplaatst, ik zou dus verwachten dat hij dit weet?

Heb ik een probleem als ik dit zo laat zitten?
 

Fiesiekus

  • #13
Dit is niet volgens de huidige regels als je maar 1 aardlekschakelaar in de meterkast hebt. Ik weet niet of het vroeger wel mocht (5 groepen op 1 ALS)?

De situatie is echter beslist niet onveilig.

Er zijn echter regels voor wat betreft het maximale aantal groepen dat op een ALS mag. Dat heeft te maken met de kleine lekstroom die elke groep/apparaat heeft. Tel die lekstromen bij elkaar op en je moet onder de 30 mA blijven. Anders vliegt de ALS er zonder reden/noodzaak uit. Hoe meer groepen des te hoger de totale lekstroom.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Officieel mag je als leek niet aan de vaste installatie werken.

Daar zijn niet eens polis voorwaarden voor nodig.
Een installatie moet nu eenmaal aan een bepaalde minimale eis voldoen, en in die minimale eis staat ook dat iemand iig voldoende onderricht moet zijn om aan zo'n installatie te werken.
En een verzekeraar moet ervan uit gaan dat je je iig aan de wetgeving houd.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
@Headhunter, Zou je kunnen aangeven in welke richtlijn dat dan presies staat? Ik heb het nog niet kunnen vinden in de NEN 1010 2005 iig en dacht dat deze regel al enige tijd geleden overboord is gezet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Nen1010 134 installatie en eerste inspectie van de elektrische installatie.

en ook in de nen3140 staat dacht ik nog een stukkie
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #17
Bedankt, ik neem aan dat je dan op deze bepaling doelt;
134.1.1

Bij het uitvoeren van elektrische installatiewerkzaamheden moet zijn gezorgd voor goed vakmanschap, geleverd door vakkundig personeel, en het gebruik van de juiste materialen.
Een voldoende onderricht persoon is iemand die door vakbekwame personen voldoende is geïnstrueerd of onder hun toezicht staat waardoor hij of zij in staat is gevaren te vermijden en het optreden van risico's te verhinderen die door elektriciteit kunnen worden veroorzaakt.
 

Audiolover

  • #18
Ik heb nu bij een aantal installatie bedrijven een prijsopgaaf gedaan om 1 extra groep bij te plaatsen. Ze willen eigenlijk allemaal mijn groepenkast vervangen voor een modernere met hoofdschakelaar, 2x ALS en automaten.

Begrijp ik het verkeerd? Kan er niet "simpelweg" 1 ALS bijgeplaatst worden en 1 groep? Als een hoofdschakelaar verplicht is, kan die ook niet gemonteerd worden?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #19
Het punt is dat die nieuwe groep volgens de huidige norm moet worden aan gelegd, dus na een hoofdschakelaar en aardlekschakelaar. Dit heeft dan dus ook weer consequenties voor de rest van de groepenkast. Ik weet natuurlijk niet hoe je huidige kast eruit ziet maar vaak is er te weinig ruimte voor de uitbreidingen waardoor je al snel op een geheel nieuwe kast komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu