Vloerverwarming vloerverwarmingspomp verdeler

Arie75

  • #1
Goedendag Ik ben hier nieuw op dit forum en hoop hier iemand te vinden die mij kan mij vertellen hoe het kan wanneer ik de stekker van de vloerverwarmingspomp in het stopcontact stop, alleen me vloerverwarming lijkt te werken en de rest van de radiatoren niet meer warm willen worden. hierbij een foto van de vloerverwarmings set.
De anvoer van de cv zit op de thermostaatkraan aangesloten.
 

Chathanky

  • #2
Zo even te zien is je verdeler niet hydraulisch neutraal.
Dit beinvloed je cv circuit. Dit kan inhouden dat je radiatoren geen water meer krijgen of dat een deel van de radiatoren het water verkeerd om gaat stromen door de pomp op de verdeler.

Oplossing, Bij een combiketel hoort over het algemeen een neutrale verdeler te staan. (vervangen of ombouwen indien mogelijk)

Bij een solo ketel of type combiketels die geen neutrale verdeler vragen is het zaak om de verdeler in te regelen, het is dan niet 100% opgelost, maar het zal naar behoren functioneren.
 

Arie75

  • #3
Ok, en dit inregelen, houdt dit in het spelen met het retouventiel? zoals ik hier op dit forum gelezen heb?
Wel raar want heb de verdeler gekocht samen met mijn ketel bij dezelde cv installateur, de ketel die ik heb is de remeha avanta cw 4.
Kan het niet zo zijn dat de pomp misschien de verkeerde kant op pompt?
De ketel pompt van onder naar boven toe volgens de pijl op de zijkant van het pomphuis.

M.v.g.
 

Chathanky

  • #4
De pijl wist naar boven, dat klopt. De stroming is naar de achterbalk en dit is je aanvoer van je vvw.
De pomp zuigt aan de voorbalk verwarmd water van je ketel aan samen met het afgekoelde retourwater uit de vloer en mengt het weer aan op de gewenste temperatuur. bij de achterbalk stroomt een deel van het aangevoerde ketelwater weer terug gevoert naar de ketel.

De aanvoer van de ketel hoort op de voorbalk te zitten en de retour van de ketel op de achterbalk. (heeft goed gezien dezelfde stromingsrichting als de ketelpomp)

Als dit goed zit is hij goed aangesloten. Echter hoort er bij de Remeha combiketel een neutrale verdeler aangesloten te zitten. Hierbij is de aanvoer en retour van de ketelzijde op 1 balk gemonteert.

Ga nog eens te raden bij je installateur en geef het probleem aan.
 

Arie75

  • #5
Ok, dus hij zit wel goed aangesloten.
maar wat gebeurt er nu precies in die vierkante balken, zit daar nou een heel ingewikkeld iets in of kun je dit zien als een verzamelbalk, waar gewoon alle erop aangesloten pijpen, slangen, aanvoer of retour gewoon met elkaar in verbinding staan?
 

Chathanky

  • #6
Grofweg genomen zijn de balken een aanvoerverdeler en een retourverzamelaar.
 

Arie75

  • #7
Ok dank je wel voor de informatie, maar weet iemand een link van een foto van een hydralische vloer verwarmings set ? Ben benieuwd hoe die eruit zien, zodat ik daarnaar op zoek kan gaan

M.v.g.
 

Chathanky

  • #8
Zoek hier eens.
 

Arie75

  • #9
Ja thx, ik zie nu het verschil idd.
Volgens mij is mij unit dan vrij eenvoudig om te bouwen ook als ik het goed zie hoor. Als ik de retour leiding verwissel met het voorste ontluchtings ventiel dan heb ik volgens mij een hydraulisch neutrale verdeler
De maar van het ontluchtings ventiel en van het voetventiel op de retour zijn namelijk hetzelfde, dus zijn eenvoudig om te draaien.
Of zie ik het nu te eenvoudig?

M.v.g.
 

Chathanky

  • #10
Aan je inzicht ligt het niet Arie, die verwisseling is inderdaad het punt.
Waarschijnlijk als je dit verandert zal de verdeler werken naar behoren.
Beide leidingen moeten dan op de achterbalk zitten.

Als je de aanvoer van je cv op de plaats van de ontluchter plaatst heb je een neutrale verdeler.
De voeler van je thermostaatkraan moet ook op deze balk zitten, deze meet en regelt de aanvoertemperatuur.

Verder mis ik nog een keerklep en een bypassventiel. Aangezien het aantal groepen lijkt het mij niet strikt noodzakelijk om een bypassventiel te plaatsen mits er voldoende radiatoren altijd open blijven staan. Het cv circuit moet ten alle tijden kunnen doorstromen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #11
Nb. door 1 van de aftappers/ontluchters van plaats te wisselen met de aanvoer of retourbuis, is hij in 1 klap hydraulisch neutraal.
 

Arie75

  • #12
Kijk heb ik het toch goed gezien, nou dat is een mooie klus voor aankomend weekend.
Die keerklep is die noodzakelijk?? En wat doet die als ik vragen mag ?
Een bypass heb ik in de installatie gemaakt, zover mogelijk van de cv ketel vandaan. Dit heb ik gedaan omdat de rest van de radiatoren thermostaat kleppen hebben. Neem aan dat ik hier dus goed aan gedaan heb?
Dus als ik het kort samenvat, dan moet ik de aanvoer op het achterste blok plaatsen waar dus ook de retour nu zit? Dit ivm dat daarin ook de temperatuurvoeler zit van de thermostaat kraan.
Zie ik het dan goed dat ik de pomp moet omdraaien omdat die nu van het voorste blok naar het achterste pompt?

M.v.g.
 

Chathanky

  • #13
Die keerklep kan wel eens noodzakelijk zijn om 100% neutraal te garanderen maar mijn mening is dat de eventuele beinvloeding minimaal is. Feit is dat de omloopklep in de ketel een lekpercentage van 3% kan/mag hebben waardoor er dus een minimale doorstoom kan betekenen.

Garanderen doe ik dus niets.
 

Arie75

  • #14
Uhh zit ff te denken wat je nou in hemelsnaam zegt, sorry maar die keerklep die snap ik dus niet. Kun je me misschien uitleggen wat dat ding doet en waar die evt zou moeten zitten dan?

En klopt het dat ik de pomp zou moeten omdraaien ?

M.v.g.
 

Chathanky

  • #15
Lees dit (helaas offline) eens even door, het geeft een uitleg wat het probleem is voor de meeste combiketels.
 

Arie75

  • #16
Dank je wel voor de info, dus een terugslagklep is geen overbodige luxe
Deze zal ik dan ook zeer zeker gaan plaatsen, en dan wel in de primaire retour.
Maar nog steeds mijn vraag of ik dus de pomp ook moet draaien, of alleen het pomphuis.

M.v.g. Arie
 

Chathanky

  • #17
De stromingsrichting is goed zo.
 

Arie75

  • #18
Nou de verdeler is nu omgebouwd door mijzelf en moet zeggen dat nu alles goed functioneerd, als ik de cv opstart dan worden alle aanvoeren en retouren ook binnen de normale tijd warm. En niet als voorheen dat de retouren van de radiatoren pas na een dik half uur een beetje opwarmden.
Dus ik neem aan dat de doorstroming nu wel beter is.

Maar nu het volgende, ik heb het idee om de installatie nog beter te krijgen ik in de retouren van de radiatoren nog voetventielen moet plaatsen. Omdat ik het vermoeden heb dat de radiatoren nu teveel doorstroming hebben om de vloerverwarming op temperatuur te krijgen.
Het water in de verdeelbuis van de vloerverwarming word als de radiatoren openstaan ong 33 graden en wanneer ik de radiatoren sluit zo'n 42 graden. Terwijl de ketel 65 graden uitgeeft en 43 graden op zijn retour meet. Dit blijft wel ong gelijk wanneer ik de radiatoren open, dan is het 65 om 46 graden.

Is dit een kwestie van inregelen met voetventielen ??

M.v.g. Arie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu