Dakdoorvoer afzuigkap keuken

Ganzzzz

  • #1
Hallo, kan iemand mij helpen met het volgende probleem.

Voor een nieuw te plaatsen keuken moet ik een dakdoorvoer op het platte dak van de aanbouw laten maken. Volgens de keukenleverancier moet het gat rond 150 mm zijn. De plaats van het gat komt echter zeer knullig uit, namelijk in het midden van een dragende balk van het dak. Als ik het gat 75 mm opschuif zit ik naast de balk maar dat zou dus betekenen dat mijn afzuigkap ook opschuift. En dat is niet de bedoeling.
Heeft iemand een oplossing voor dit probleem of zijn er speciale onderdelen om het op te lossen?

Even voor de duidelijkheid: het gaat om een kookeiland met een afzuigkap die aan het plafond komt te hangen.

Alvast bedankt!
 

Markieman

  • #2
Het gehele kookeiland 7,5 centimeter verschuiven is geen optie?

Je kan natuurlijk met bochten oid om de balk heen, maar ik denk dat dat er niet uit gaat zien.
 

Ganzzzz

  • #3
Nee het eiland verplaatsen heeft geen zin. Het is ook meer een kook-schiereiland dan een kookeiland. Ik denk dat met bochten werken ook geen mooie oplossing is.
 

BeeTeeWee

  • #4
Je kunt misschien de balk die "in de weg" zit onderbreken, door voor en achter de aan te brengen afvoerbuis dwarsbalkjes ("raveel" genoemd) te plaatsen, met behulp van raveeldragers. Die komen dan dus tussen de balken links en rechts van die lastige balk.

Als je het een beetje bekeken aanpakt, zet je die dwarsbalkjes meteen op de plek waar je dracht hebt voor die loodzware eilandschouw. Die zal immers ook niet met plakband aan je gipsplaatplafonnetje (?) blijven hangen? Voor je het weet vind je dan straks ineens een eilandschouw in je soep.

De afmetingen van de schacht en de bevestigingspunten (op de vier hoeken) kun je denk ik wel krijgen van je keukenleverancier, als ze al niet op de website van de fabrikant te vinden zijn. Succes ermee!
 

Ganzzzz

  • #5
Dit lijkt mij een hele goeie oplossing! Bedankt!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik zat met hetzelfde probleem en heb dat als volgt opgelost: de 'koker' van de afzuigkap heeft over het algemeen aardig wat ruimte. Stel dat de koker 320x320 is (gangbare maat). In die koker heb ik een verloop gebruikt van rond 150 naar rechthoekig 120x90. Toen kon ik net tussen de balk en de schouw door het plafond. Ik heb verder daarna nog wat 45 graden bochten (rechthoekig) gebruikt maar wellicht is dat niet eens nodig. Als de dakdoorvoer alleen maar rond te verkrijgen is kan je daar eventueel met dezelfde verloop terug naar 150.



Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat dit prima werkt.

Kanalen en verloopstukken in dit formaat vind je niet bij de bouwmarkt. Ik mag geen merken noemen, maar je kan me PM'en voor een leverancier.[/img]
 

Ganzzzz

  • #7
Ik heb contact met de keukenleverancier opgenomen en die gaat kijken of het mogelijk is om met rechthoekige verlopen te werken.

Bedankt voor alle reacties zover!
 

Ganzzzz

  • #8
De keukenleverancier adviseerd met een raveel te werken. Maar na de oplossing van Cyruse heb ik daar eigenlijk weinig zin in. Hij zecht dat de kwaliteit van de afzuiging sterk afneemt als je met rechthoekige verlopen gaat werken en dat het dan meer geluid gaat produceren. Heeft iemand hier ervaring mee?

De koker van de afzuigkap is 28 x 28 cm. Het hart van de koker zit precies naast de balk. Theoretisch hou ik dan een ruimte van 14 cm over tussen de balk en de binnenkant van de koker. Als ik een flexibele slang zou gaat gebruiken en die iets plat druk, zou het moeten passen. Even een plaatje ter verduidelijking.

 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als je hem dan een 1/2cm uit de midden hangt en je haalt of een 1/2cm uit de balk of je deukt de pijp een beetje in dan kan hij er ook langs.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu