Botte frees slijpen

2_05

  • #1
Ik heb een goedkoop freesje die inmiddels onderin bot is. Het bovenste gedeelte van het freesje is echter nog goed. Gaat het werken om 5 mm van de onderzijde van de frees af te slijpen om zo weer met een scherp stukje te frezen?

Gaat een frees van 1 voor 15 euro over het algemeen ook minimaal 8x zo lang mee als freesjes die per 8 in een doosje voor 15 euro zitten? Wat zijn jullie ervaringen met goedkope en dure freezen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wanneer u een frees hebt zonder hardmetalen snijvlak kunt u van een stukje afslijpen, met hardmetalen snijvlak is voor een leek niet te doen en door een vakman te laten doen veel te duur t.o.v. de kostprijs van een nieuwe.

Het hangt er helemaal van af hoeveel u freest, ik gebruik in het gewone werk de goedkope frezen uit zo'n doosje, dit zijn frezen met hardmetalen snijvlak.
De losse duurdere frezen zijn wat nauwkeuriger geslepen en zijn meer geschikt voor het fijnere werk en veel meters.
 

Red

  • #3
Ik heb ook een doosje met ca 20 freesjes (voor de helft van de prijs gekregen bij aanschaf frees). En uit die doos zijn er 2-3 frezen intensief gebruikt het afgelopen jaar. Er zit weinig anders op dan een enkele frees van een goed merk te kopen, zelfs slijpen is geen optie en laten doen is duurder dan een nieuwe frees. Gezien de toerentallen van een boven frees zou ik daar ook niet mee gaan klooien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu