Kast opknappen

Colette

  • #1
Ik wil een oude vitrine/buffetkast opknappen.
Daarbij stuit ik op 2 probleempjes:
* de kast is donkerbruin van kleur en ik heb hem een jaar of 8 geleden één keer met meubelwas behandeld (geen idee of hij voordien vaker in de was gezet is of dat de kleur gewoon van beits afkomstig is). Ik zou hem nu graag willen schuren en met whitewash beits willen behandelen. Maar pakt dat nog wel, als er een waslaag op zit? Of moet ik nog iets speciaals doen?

* de kast heeft knopjes van hout die verlijmd zijn. Ik zou heel graag die knoppen willen verwijderen en vervangen door porceleinen knoppen die ik erop schroef. Maar zou dat lukken? Hoe verwijder ik de gelijmde knoppen het best? Ik denk zelf: afzaken zo strak mogelijk tegen het hout aan, en dan schuren, schuren, schuren.... Maar dat blijf je natuurlijk zien. Of kan dat ook anders?

alle feeback is welkom :)

groet, Colette
 

Flappy

  • #2
Hoi Colette

Als je je donkere kast wilt omtoveren met een whitewash beits zal je kast eerst helemaal blank geschuurd moeten worden alleen schuren wordt meestal geen succues i.v.m. hoekjes en sierlijsten e.d.
Een goede optie is laten zandstralen maar heeft als nadeel dat het best prijzig is en de houtnerven meestal iets dieper worden.

De knoppen zou je inderdaad het beste er af kunnen zagen en dan opschuren, en dat schuren schuren schuren zal best meevallen, je kunt ook evt. met een scherpe beitel proberen nog zoveel mogelijk weg te steken.

Gr.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De knopjes zijn vaak wel te verwijderen door ze met een nijptang met de nerf mee door te knippen, meestal vallen de stukken er dan zo af door de spanning die op de lijmverbinding komt.
 

Colette

  • #4
Dank jullie wel voor het meedenken. Het zandstralen is geen optie want dat is ie niet waard :)
Hij heeft nderdaad wel hier en daar wat hoekjes die ik met schuren ga missen. Maar misschien geeft het juist ook wel een leuk effect als er wat donkers doorheen blijft schemeren? Het geheel mag er best oud uit blijven zien, maar dan wel opgeknapt oud :)

Het is in elk geval bemoedigend dat jullie zeggen dat die knopjes wel te verwijderen zijn. Daar ga ik mee aan de slag! Bedankt en groet, en als iemand anders nog tips of ideeën heeft zijn ze welkom natuurlijk!
Groet, Colette
 

Gekske

  • #5
Met biotex kun je de was laag van je kast afwassen je ziet gauw genoeg of er alleen was op zit of ook lak. Flink schrobben met zo heet mogelijke biotex. Probeer anders eerst op een lade.

Schuren van hout met een waslaag heeft geen nut of je wil heel veel schuurpapier gebruiken, de korrels zitten direct vol met was namelijk.

Om de kast lichter te krijgen kun je deze (als er lak op zit) laten logen.

Zandstralen is alleen een optie bij een volhouten (eiken) kast, van grenen hout blijft niets over na zandstralen.

Er is ook white whas was en je hebt ook wasbeits.

de knopjes... zagen en schuren is een optie maar of het mooit wordt is de vraag. Beetje warm maken met verf afbrander aan de achter zijde en mss kan je ze er wel uitduwen?

Tip voor het schuren altijd met de nerf mee schuren voor een mooi resultaat
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu