Inductie kookplaat aansluiten, krachtstroom nodig?

Bmjonker

  • #1
Beste mensen,

Graag hulp bij het volgende: Ik heb een nieuwe keuken in mijn huis laten zetten, voorzien van een inductie kookplaat (7,7kW). Mijn aannemer gaf aan dat ik een krachtstroom voorziening moest aanvragen bij mijn energieleverancier (NUON Amsterdam).

In de keuken zitten verder nog:
combi-oven 3,3kW
stoomovern 3,25kW
vaatwasser 3kW
Quooker 0,8kW
disposer 0,6kW
en verder hebben we een droger en een wasmachine in huis.

De NUON verwijst mij naar https://www.mijnaansluiting.nl/ waar ik een nieuwe aansluiting kan aanvragen. Ik kom er alleen niet uit. Ik weet dat ik al een aansluiting heb van 3*25A. In de meterkast zitten 10 groepen die ca 9 jaar geleden zijn aangelegd. Op diverse fora lees ik dat dat meer dan genoeg moet zijn. Op https://www.mijnaansluiting.nl/ kan ik verder niets anders aanvragen (geen krachtstroomgroep oid).

Hoe kan ik er voor zorgen dat ik de keuken kan laten aansluiten? Moet ik nog bij de NUON iets aanvragen of verder zeuren bij mijn aannemer?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Het ligt er een beetje aan waar die 10 groepen nu op aan gesloten zijn.
Iig heb je voor de wasmachine en elk apparaat van >3000 Watt een eigen groep nodig. Voor de kookplaat moet de groepenkast waarschijnlijk uitbreid worden met een 3 fase krachtgroep. Dit kun je door een installateur of aannemer laten doen. De Nuon verzwaard alleen de hoofdzekeringen, indien nodig, maar waarschijnlijk kom je met 3x25A een heel eind (dit is al een krachtstroom voorziening dus dat hoef je niet meer aan te vragen).
 

Fiesiekus

  • #3
Een elektricien moet een 3-fasen groep voor het nieuwe plaat installeren in de groepenkast. Even aangenomen dat ie er nog niet is. Een (gekoppelde) kookgroep kan maximaal 2 x 16 x 230 = 7360 Watt aan.

Dus moet je naar een Perilex met drie fasenkookgroep (idem automaten en ALS) toe. De elektricien kan dat ook aansluiten; meestal doen keukenboeren/aannemers dat niet.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Indien je het de aannemer laat doen zal die het ongetwijfeld uitbesteden aan een e-installateur.
 

Klussen maar

  • #5
Mag ik hier een vervolgvraag op stellen?

Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht en in 1e instantie gingen wij voor een keramische kookplaat van 6200W. Hiervoor hebben wij een 2 fase Perilex contactdoos voor aan laten leggen. Echter, op het laatste moment hebben wij toch nog besloten om voor de inductieplaat te gaan, deze is 7050W. Redden wij het nu met de huidige aansluiting of moeten wij voor een 3 fase krachtstroom aansluiting gaan?

Als ik kijk naar de berekening van Fiesiekus moeten we het net redden (7360W beschikbaar) maar als je met 220V rekent ipv 230V kom je uit op 7040W, net tekort dus.

Wie kan ons helpen :?:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Je kookplaat vermogen is ook opgegeven voor 230v.

En volgensP= I²R en U=IxR En P=UxI is de stroom bij 230v ca 30A
Hieruit volgt dat de weerstand van de plaat 230/30=7,6ohm

Hieruit volgt dat 220/7,6 maar 29 Ampere gebruikt.
En dus het afgegeven vermogen is dan
29x29x7,6=6391watt
en dat gaat makkelijk.
 

Fiesiekus

  • #7
Headhunter bedoelt: als de spanning geen 230 maar 220 volt zou zijn, is er nog minder reden tot zorg: de stroom is lager (het vermogen dus ook) en de 2 x 16 A zekeringen heeft dan nog meer "marge".
 

Klussen maar

  • #8
Ok, dat is duidelijk. Beiden bedankt voor jullie hulp. Kunnen wij met een gerust hart verder gaan!
:D
 

Fiesiekus

  • #9
Ja, pak van je hart he?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu