Gat in zinken regenpijp

HenkvD

  • #1
Ik ontdekte vandaag dat er een klein gat (diameter ongeveer 5mm) in de zinken regenpijp aan de voorkant van mijn huis zit. Het gat zit precies in de bocht vlakbij de aansluiting op de goot. De bocht is aan de onderkant gesoldeerd op een verticaal stuk van ongeveer 2 meter.
Mijn vraag is of dit te repareren valt. Zelf dacht ik eraan om eventueel de bocht te vervangen door een PVC buis.
 

Shaggy

  • #2
Zink op pvc werkt nooit echt naar behoren vanwege de speling, weet niet hoe handig je bent maar je zou het zink ook kunnen herstellen.


je kunt een zinken dakgoot repareren door stroken gewapend bitumen of EPDM aan te brengen ( EPDM is de afkorting van "Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer" en slaat op een groep van synthetische rubbers of elastomeren )
 

Shaggy

  • #3
Hier ook nog ff stukje opgezocht voor je.. gaat dan vooral ff om hoe oud je dakgoot is.. het is namelijk zonde als hij redelijk jong is te gaan verprutsen, dus zou je hem beter kunnen laten maken door een loodgieter..

Link verwijderd, mod.
 

HenkvD

  • #4
Het gaat om de pijp en niet om de goot. Mijn idee was om een stuk uit de pijp te zagen en te vervangen door een PVC deel.

Hier een foto die het wellicht iets verduidelijkt:
 

Fiesiekus

  • #5
Losse zinken bochten zijn er ook in mof-spie uitvoering; misschien kan je 't deel vervangen door zo'n zinken bocht. Of met 1 of andere kit dichtkitten en kijken of 't (1 jaar of langer) houdt.
 

Shaggy

  • #6
Wat fiesiekus zegt klopt er moet volgens mij ook wel vervanging zijn daarvoor, maar zou sowieso niet met pvc vervangen omdat dat nooit echt goed past..

zou alleen geen kit gebruiken omdat dat niet weer bestendig is voor het geval van een dakgoot.. zou dan eerder bitumen gebruiken. Als je iemand kent die dakdekker is of er 1 ziet rijden moet je er gewoon ff op af lopen de meeste dakdekkers die zijn wel bereid om een stukje te missen aan je..

en dan ff met een brandertje de boel goed vast branden.. zo kun je in ieder geval wel een jaar of 2 a 3 vooruit.. mss wel langer maar zou het wel na 2 jaar ff elk jaar controleren of het nog goed is en geen scheuren vertoont..
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ga niet rommelen met en of ander bitumenprodukt, het is geen gezicht en werkt ook niet lang, ook kit is geen lang leven beschoren.
De enige goede manier is vervangen van de bocht(en), u kunt het zelf doen of door een loodgieter, het is maar even werk dus zo duur wordt het niet.
 

HenkvD

  • #8
Ik heb inmiddels zinken bochten in de goede maat bij een lokale winkel gezien.
Kan ik er vanuit gaan dat de buis van massief zink is, aangezien de stukken gesoldeerd (lijken te) zijn?
Er moeten waarschijnlijk ook wat extra beugels bij om de bochten vast te zetten. Dit is lastig omdat de bochten niet tegen de muur aan zitten, maar er zo'n 10 centimeter vanaf (zoals te zien op de foto).
Voorlopig moet ik eerst een ladder regelen om van dicht bij te kunnen inspecteren.
 

Fiesiekus

  • #9
Massief zink?

Overigens zou ik de bochten niet beugelen, maar net eronder in het rechte stuk. De bochten moeten iets kunnen werken, dus die kunnen gewoon "los"op het rechte deel geplaatst worden. Wel rekening houden met de waterstroming dus spie in mof.
 

Gekske

  • #10
Zink kan je ook repareren met... zink en dan dus met zink staven (blank schuren en zoutzuur eroverheen) dan kan je het gat ook dicht solderen maar als je dat niet eerder gedaan hebt en het gat van 5mm duidt op slijtage dus vervanging lijkt me de beste optie. Massief je bedoelt denk ik uit 1 stuk. Weet niet hoe oud je huis is maar tegenwoordig zijn ze beter in het vervaardigen van zink delen uit 1 stuk dan dat ze dat vroeger waren (althans in elkaar solderen was minder werk) succes...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu