Aftapkraan vervangen

Roewi

  • #1
De aftapkraan onder de woning wil niet meer dicht. op de een of andere manier zit hij muurvast, hij zal dus vervangen moeten worden. hij is gesoldeerd zoals uit de foto blijkt. denk dat het een 12 mm-leiding is, klopt dit? en wat kan ik het beste doen, wederom solderen of toch maar knelfittingen?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hij zit gesoldeerd.

U kan ook het kraanbovenstuk vervangen,die zijn ook verkrijgbaar.

En makkelijker.
 

Roewi

  • #3
Oke, dus gewoon het draaigedeelte losdraaien en vervangen door een nieuwe? zijn dit universele onderdelen of zijn er varianten? moet ik nog rekening houden met een leertje of iets dergelijks?
 

Xr8

  • #4
Nee, het bovenstuk is een geheel en wordt als het goed is geleverd met een nieuwe fiberring welke voor afdichting op het huis dient.

Om de spindel gangbaar te krijgen wil het wel helpen de 6 kant moer wat los te draaien, deze kan nl strak aangedraaid zijn om lekkage op de spindel te verhelpen.

De nieuwe bovenstukken hebben deze moer niet meer en lekken niet meer is mijn ervaring.

Als je de kraan vervangen wilt dan zou ik er een kogelkraan tussen zetten, je bent dan tevens een sokje 12 en een klein stukje buis 12mm nodig.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #5
Wat doet die aardedraad daar?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Houd de kruk van de kraan vast met een tang en draai de zeskantmoer linksom los, spuit een beetje wd 40 op de as van de kraan en draai de kraan een aantal keren open en dicht.
De zeskant blijven vasthouden anders lukt het niet, nadat de kraan soepel open en dicht gaat kunt u de zeskant weer zover aandraaien tot er water meer lekt, draai hem niet te vast, na een aantal dagen even controleren en eventueel een kwartslag nadraaien.
Jaarlijks herhalen en alles blijft soepel draaien.
 

Toon

  • #7
Fiesiekus schreef:
Wat doet die aardedraad daar?
En die kabeldoos?

Maar goed, dat is allemaal een beetje off-topic.
 

Superkees

  • #8
Die kabeldoos is een lasdoos voor de buitenkabel die er achter zit. Leuk als er wat water in je kruipruimte komte te staan.
 

Fiesiekus

  • #9
Aan de pluggen te zien, heeft die doos eerst vast aan de vloer of een muur gezeten????
 

Roewi

  • #10
Viel mij ook op dat de kabeldoos los bungelde. rare is dat hij onder de aftapkraan hangt. blijkbaar hebben de vorige bewoners het kraantje geplaatst toen de kabeldoos al los hing. was zeker te veel moeite om dit eerst weer netjes vast te maken. over water in de kruipruimte maak ik me geen zorgen, het is een zandgrond en onder de woning is het altijd droog. vindt het alleen prettiger dat het kraantje zelf er niet boven hangt zoals nu. denk dan toch maar eraan om de soldering los te maken en dan eerst de doos netjes vast te zetten. zal tevens nagaan waar de aardedraad voor bedoeld is. is de woning van mijn moeder, dus kan niet direct even kijken. laat het nog weten.
 

Fiesiekus

  • #11
:prima: Het is niet direct levensgevaarlijk, maar een druppelende kraan boven een los bungelende electrische verdeeldoos is gewoon niet de bedoeling. Zo'n doos moet vast gemonteerd zitten. Ik denk dat je 't beste:
  1. de H2O-leiding kunt laten leeglopen
  2. stukken waar soldeer zit, eruit zagen
  3. electriciteitsdoos goed monteren
  4. kogelkraan met knelkoppelingen + sok + stukje koperen buis, de H2O-verbinding weer herstellen. Even aangenomen dat je een nieuwe kraan wilt. Anders zul je de bestaande gangbaar moeten maken en weer ertussen solderen
 

Superkees

  • #12
Ik neem aan dat je hebt gelezen hoe de brand in de faculteit Bouwkunde in Delft is ontstaan? Water + Electra - aardlekschakelaar = einde gebouw.
 

Fiesiekus

  • #13
Waar heb je gelezen over: - ALS?
 

Superkees

  • #14
Nergens. Wat niet wegneemt dat de opmerking " dat het niet zo'n vaart loopt" niet betekent dat het eventueel wel een hele grote vlucht kan nemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu