Glaslatten schroeven met 1 weg schroeven of is nieten?

Gekske

  • #1
Klussers,

Ik lees net in een ander onderwerp dat je de glaslatten zou moeten schroeven omdat anders het wel heel eenvoudig is om in te breken. Wat is jullie mening / advies hierin. Ik heb inbraak werend beslag / aflsuitbare hendels maar is het nu echt zo makkelijk om even de glaslatten eraf te halen en het raam eruit te pakken? En zal ik ik er dan 1 weg schroeven inzetten of gewone kruiskop schroeven. De glaslatten vallen bij mij in het kozijn en zitten aan de buitenkant.

Alvast bedankt
 

H@ns

  • #2
Ik ben misschien ouderwets maar las ook met enige verbijstering dat glaslatten geschroefd zouden worden binnen "nieuwe normen"

ik weet niet beter dan "tacken" oftewel nieten
Bij warrig hout zelfs gewoon spijker en speciale hamer omdat anders de mechanisch gezette nieten alle kanten op kunnen gaan dus ook richting glas

Maar nou hoorde ik gisteren toevallig dat het tegenwoordig inderdaad een eis is om glaslatten aan de buitenzijde ofwel te kitten/lijmen danwel te schroeven als het gaat om beveiligingsnormen (die dus ook door de verzekering gehanteerd kunnen worden, al was het alleen maar om de premie te bepalen van je polis)
Eentour schroeven zijn daarbij een aanbeveling, geen eis, zoheb ik het tenminste begrepen.
 

Gekske

  • #3
Begrijp ik je nu goed ook al is het glas aan de binnenkant en de buitenkant gekit, zal ik de glaslatten toch moeten vast schroeven om aan de verzekeringseisen te voldoen? (Grom eerst alles voorboren schoreven en nogmaals schilderen) Of zijn de nieten en kit ook voldoende?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bij een wat groter raamoppervlak is het grote onzin, geen inbreker gaat met een zware ruit sjouwen en zeker niet met dubbel glas.
Bij kleine ramen kan het nuttig zijn, een paar nieten meer en de glaslatten haal je er niet zo maar af, ik zie lang niet altijd het nut van de die schroeven.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Als de glaslatten aan de binnenzijde zitten (gewone woning) dan hoeven ze niet geschroefd te worden, zitten ze aan de buitenzijde dan zeker wel.
Want het lijkt alsof de ruit met al die kit ed. stevig vast zit, maar de praktijk is helaas toch heel anders als je het truukje kent.

Wil je voldoen een het politie keurmerk veilig wonen dan is vastzetten gewoon een eis.

Dat kan met eentoerschroeven, maar dat zijn ondingen als je ze er later weer uit wilt hebben en echt mooi is het meestal ook niet.

Je mag ook gewoon spaanplaat schroeven oid. nemen, de koppen verzinken en het geheel meeschilderen.

De meeste glaszetters nieten het liefst omdat dat lekker snel gaat en je krijgt bijna geen deuken als je een keer misslaat oid.
Maar die weten ook dat, zolang de nieten niet vastgeroest zijn, de glaslatten nadien ook vrij simpel en vrijwel zonder te beschadigen te verwijderen zijn.

suc6

Gerrit
 

Gekske

  • #6
Hmm beetje tegenstrijdige reacties Jan vs Gerrit ;-)

Ik heb wel eens het programma de inbreker gevolgt op nederland 1,2 of 3 en daar haalden ze inderdaad vrij gemakkelijk de glaslatten en het raam eruit. Overigens gewoon in de voortuin.

Nu ik er verder over nadenk heb ik het ook al eens gehoord van een raam van 2 bij 3 maar goed zulke mensen hou je niet tegen.

Ik heb toch nog een heel aantal RVS schroeven liggen in ieder latje 2 extra erin zetten dan maar voorboren en frezen voor de kop en afsmeren met houtvuller. Wel lastig als er ooit iets mis is maar goed.

Nog even ter overweging als je de glas latten verwijderd blijven de nieten gewoon in het hout zitten en gaan niet met de lat mee.

De glaslatten zitten aan de buitenkant. Dit was ook al zo in de oude kozijnen (alhoewel daar was het stopverf) thanks voor deze extra bijdrage aan mijn activiteiten voor de kozijnen :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Nog even ter overweging als je de glas latten verwijderd blijven de nieten gewoon in het hout zitten en gaan niet met de lat mee.
Wees gerust, dat gebeurt met de schroeven ook :mrgreen:

Het nieten wordt trouwens onderschat, wanneer dat goed gebeurt, dus dwars op de houtnerf komen de nieten ook mee of de glaslatten breken en dus veel werk en tijd voor de inbreker.
Waarom dat gebeurt weet ik niet maar vrijwel altijd worden de nieten met de nerf mee er ingeschoten, dan haal je de glaslatten zo weer weg.

Zo tegenstrijdig zijn de adviezen van Gerrit en mij nou ook weer niet, bij grote ramen vind ik het onzin.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu