Kistbank voor balkon maken: tips?

Alexanderrr

  • #1
Hallo,

Ik wil graag een eenvoudige kistbank maken, zodat we makkelijk op ons balkon kunnen gaan zitten en tevens wat extra opbergruimte hebben. Hieronder mijn plan van aanpak, ik hoor graag jullie tips of opmerkingen!

De afmetingen worden 120x40 cm. Het materiaal wat ik wil gebruiken zijn vlonderplanken, aangezien ik die ook op het balkon ga leggen. Mijn idee is om een geraamte van balken te maken waarop ik de planken vastschroef: een vierkant op de bodem en een vierkant bovenaan (maar onder de bovenrand vanwege de deksel), met daartussen verticale balken voor de stevigheid. Het deksel wil ik met een soortgelijk vierkant van balken maken. Het hoeft niet te scharnieren, ik kan het ook er in zijn geheel af halen.

Waterdicht zou mooi zijn, maar lijkt me moeilijk haalbaar met vlonderplanken. Wellicht dat ik wat plastic aan de binnenkant (zijkanten en onderkant deksel) niet.

Wat zou de ideale zithoogte zijn? En zie ik iets over het hoofd?

Alvast bedankt!

Alexander
 

Fiesiekus

  • #2
Ik zou nog een diagonale lat in het voor- en achtervlak aanbrengen, anders wordt 't zo wiebelig.

En wat wil je er in opbergen?
 

Alexanderrr

  • #3
Goede tip die diagonalen, dank! Ga ik meteen denken hoe ik verstek moet zagen zonder verstekbak, maar daar kom ik wel uit hoop ik.

Ik weet nog niet wat ik erin wil opbergen, maar ik kan me voorstellen dat ik de kussens die bovenop liggen wel kwijt wil als het regenachtig is... Verder hebben de katten nogal wat grote zakken (voer en kattenkorrels) die we ook kwijt moeten kunnen.

Alexander
 

Fiesiekus

  • #4
Vergeet het opbergen van kussens maar. Je krijgt zo'n constructie nooit waterdicht; na 1 jaar zijn de kussens vergaan door het vocht/schimmel etc. Op z'n best kan je er plantenpotten/bakken etc. in bewaren en die zou ik dan nog in een plastic zak doen.

Ik neemt aan dat je met weersbestendig (geimpregneerd) vurenhout gaat werken? Gewoon onbehandeld vuren is na 1 jaar ook doorgerot.

En verstekzagen doe door de hoek af te tekenen en dan met de zaag langs die lijn zagen :mrgreen:
 

Alexanderrr

  • #5
Ik wilde de vlonderplanken (240 cm lang) van de (bouwmarkt) gebruiken. 'Voor terras en balkon' - dus ik neem aan dat ze voorbehandeld zijn...
 

Fiesiekus

  • #6
Dat zal wel weersbestendig zijn.

Suc6.
 

Coko

  • #7
Fiesiekus schreef:
Vergeet het opbergen van kussens maar. Je krijgt zo'n constructie nooit waterdicht; na 1 jaar zijn de kussens vergaan door het vocht/schimmel etc. :
Nee hoor gaat prima, waterdichtmaken is geen enkel probleem, dampdicht wordt een stuk lastiger.
Binnenkant bekleden met vijverfolie of dampdichte landbouwfolie en naden dichtkitten met vijverfolie kit. De deksel iets groter maken dan de kist en afwerken met latjes (haaks op de deksel) van een paar cm breedte.
Ventilatieroosters aanbrengen en het moet raar waaien wil daar nog regenwater bij komen.
Er zijn trouwens ook speciale dampdichte zakken te koop voor het opbergen van tuinstoelkussens.
 

H@ns

  • #8
Het zal prima gaan maar levert wel constructieproblemen op!!

Deksel Een zijde afdichten en ook nog een lat op de kopkant? Dan krijg je een mooie holle of bolle zitting op den duur...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu