Nieuw rachel werk tussen balklaag

Red

  • #1
Ik ga een nieuw MDF (1.285*0.389*12mm panelen) plafond instaleren op de bovenverdieping. Nu is de bestaande balklaag echt krom, op de overloop alleen al ca 2-3cm op 2m. Ik kan echter het plafond niet te ver verlagen omdat het anders voor bij de raampjes boven de deuren komt.

Ik moet dus tussen de blaklaag de boel opnieuw uitrachelen (hoh=40cm=advies panelenfabrikant) zonder de boel echt te verlagen. Dus het huidige laagste punt, wordt zeg maar het nieuwe laagste punt voor het gehele nieuwe vlakke plafond. Elektra en isolatie zit al in de bestaande balklaag.

Aan wat voor afmetingen denken jullie qua rachels en bevestigingsbalkjes?De huidige balk afstand is ca 55cm hoh, daartussen wilk ik balkjes bevestigen(uitvlakken) en daaronder de nieuwe rachels schroeven....en daar de panelen onder.

Metalstud is uitgesloten, dat werkt niet met MDF en dan zou het veel te laag worden. Het rachelwerk moet best stevig zijn, de Clickpanelen moeten met een aanslagblok tegen elkaar worden getimmerd ...click :mrgreen:
 

Fiesiekus

  • #2
Kan je parallel tegen de bestaande balken rechte planken spijkeren (op het laagste punt van de balk er vlak tegen) en daar je MDF tegenaan monteren?
 

MvanV

  • #3
Of extra steunbalkjes er tussen in die gaan dragen, en dan 2 cm van de kromme balken afzagen?

Let wel op, dat kost draagvermogen van die balken, dat moet je van te voren afvangen met extra balken.

Lijkt me sowieso raadzaam om alles flink te versterken, als het al krom is kan het goed eigenlijkl al op de rand zitten qua belasting, en dan is MDF snel best zwaar. Je hangt er nogal een gewicht bij.
Laat dit bekijken door iemand die er verstand van heeft, het raakt aan de bouwtechnische constructie van je huis.
 

Red

  • #4
Fiesiekus schreef:
Kan je parallel tegen de bestaande balken rechte planken spijkeren (op het laagste punt van de balk er vlak tegen) en daar je MDF tegenaan monteren?
Deze truuk zal ik zeker langs de muren toepassen om zo dicht mogelijk bij de muur een waterpas rachel te hebben.

Voor de rest ben ik absoluut niet bang voor de stevigte van de balken. Voorheen zaten er gipsplaten tegen aan. Dat het in het midden is doorgebogen komt omdat het een trekspant (spant halverwege het dak)dakconstructie is. Een grote driekhoek constructie onder het dak, waar vervolgens de langsliggers aan vastgemaakt zitten. Het is puur het gewicht van het dak wat dit spant een paar cm naar beneden gedrukt heeft. Er is ook geen sprake van rot of gespleten hout.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Deze truuk zal ik zeker langs de muren toepassen om zo dicht mogelijk bij de muur een waterpas rachel te hebben.
Deze truck die Fiesiekus aangeeft kunt u het beste bij iedere balk toepassen, het uitvlakken gaat een stuk gemakkelijker op die manier.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu