Eiken tafel afgebeten, wit gebeitst, gelakt en nu vlekken!

Joja

  • #1
Wellicht gebruik ik het forum verkeerd en plaats ik nu voor de tweede keer mijn vraag. Als dat zo is mijn excuses.
Ik heb een eiken eettafel die gevernisd was. Ik heb hem met afbijt helemaal kaal gemaakt en toen door af te krabben er een flinke laag afgehaald waardoor hij helemaal kaal was. Toen geschuurd en er een witte beits op waterbasis op aangebracht. Het resultaat was erg mooi.

Vervolgens een paar dagen geleden de eerste laag meubellak aangebracht. Nog steeds mooi resultaat. Nadat die gedroogd was er een tafelkleed opgelegd ter bescherming. Vandaag de bedoeling de tweede en derde laag aan te brengen. Tot mijn schrik zie ik dat er allemaal geel/bruine vlekken doorheen gekomen zijn waardoor het er niet meer uitziet.

We zijn nu weer zover dat die laag er weer helemaal afgekrabd is maar aarzelen een beetje om opnieuw de meubellak op waterbasis aan te gaan brengen omdat we niet weten wat de oorzaak kan zijn van het probleem en of dat opnieuw kan gebeuren.
Wie weet meer en kan advies geven?
 

Kees61

  • #2
Ik zou de tafel eerst met blanke lak lakken (2 keer), zodat er een huidje op zit en daarna pas de witte kleur aanbrengen. En dan nog een laag blanke lak als afwerking.
Door de laag lak er onder, kan je de witte kleur beter verdelen. Het maakt dan niet meer uit hoe de ondergrond opzuigt.
Je moet ook niet te veel schuren na de witte laag. Hooguit ff snel de pukkeltjes er af.

Bij beits denk ik aan waterbeits maar dat zal je niet gebruikt hebben, denk ik. Tegenwoordig noemen ze alles maar beits.
 

Joja

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Ik heb inderdaad een watervaste waterbeits gebruikt. (zo staat het op de verpakking)
Ik had ook een berichtje naar Ceta Bever gestuurd (ook al is dat niet het merk dat ik gebruikt heb) en die antwoorden nu dat we na het afbijten hadden moeten ontvetten. Het vet van de afbijt zou ons parten spelen en die gele gloed/vlekken veroorzaken. Wij zelf dachten dat die afbijt er ruimschoots af zou zijn omdat we zo'n flinke laag weggekrabd hebben.
Die kleurvaste beits zou volgens de gebruiksaanwijzing rechtstreeks op het hout moeten (evt. nog nawrijven zodat je dat whitewash effect krijgt) en daarna pas lak. Als je het doet zoals jij voorstelt krijgt de beits niet de kans in het hout te trekken en daar zijn werk te doen lijkt me.
 

Kees61

  • #4
Je zal wel gelijk hebben hoor :-)
Ik spuit alleen maar en soms moet er een klein beetje wit door de lak, een paar procent maar, en dan spuit ik het pas na een paar lagen blanke lak.
Dat doe ik omdat ik de lagen ook moet schuren en als ik de witte laag als eerste laag gebruik en ga schuren dan wordt het hier en daar dun. Dan krijg je ook van die vlekken.

De beits die in het hout getrokken is, daar zie je toch niks van?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu