Hoe het best schimmel verwijderen?

Robert

  • #1
Hallo,

Ik heb een flink schimmel probleem in de te kleine (2000x800x2350) badkamer. Nu ben ik erachter gekomen dat de vorige bewoner geen vochtwerende laag heeft aangebracht op de muur, voordat er latex op ging.

Nu vroeg ik mij af welke oplossing het beste resultaat heeft.

1. De oude latex lagen laten zitten en een bouwdroger het vocht uit de muur laten zuigen. Dan een vochtwerende grondlaag aanbrengen en van daar uit verder werken.

2. De latex lagen verwijderen. Dan de bouwdroger plaatsen en de eerste vochtwerende laag aanbrengen op de muur.

Ikzelf denk dat de 2de methode het best zal werken. Maar ik wilde het toch even controleren of ik de latex weg moet halen.

Het zit ook, uiteraard, op het plafond (gipsplaten). Het beste daarvoor zal wel zijn, het oude eruit en nieuw erin?? Vanwege dat het gips is??? Alvast bedankt
 

Toon

  • #2
In ieder geval om het te voorkomen is ventileren de beste optie.
 

renehi

  • #3
Schimmel weghalen met ammoniak sopje. Beter ventileren sowieso, zit er een gat onder de deur en ventilator aan de andere zijde? Bouwdroger is niet persé nodig, de bouwmarkten hebben wel een produkt dat voorstrijk en latex in 1 en welke op vochtige muren kan worden aangebracht en schimmelwerend is.
 

Robert

  • #4
Sorry. Ik ben wat info vergeten. Er zit een mechanische ventilatie in die aan het licht zit gekoppeld. Verder zit er nog een ventilatierooster onderin de deur. En de deur van de badkamer staat haast altijd op een kier.
 

renehi

  • #5
Misschien een ventilator aanschaffen met vochtsensor, misschien kan aan of in de lamp een bewegingsensor worden gekoppeld. De lichtschakelaar, kan dan 'aan' blijven staan, de ventilator doet zijn werk totdat gewenste luchtvochtigheid is bereikt en de lamp gaat uit als er geen beweging in de doucheruimte is.
 

Kloek77

  • #6
Als de mechanische ventilatie stopt zodra het licht uitgaat is er weinig ventilatie meer, zit er een naloop op die de ventilator een x aantal minuten laat nadraaien?
 

Robert

  • #7
Er zit geen naloop op de ventilator en een x aantal minuten laten nalopen hadden we al geprobeerd. Helaas zonder (positief) resultaat. Er zit, ong., voor 6 jaar aan vocht in de muren. Vandaar dat ik ook de bouwdroger wil(de) gebruiken.
 

renehi

  • #8
Ik denk dat in uw badkamer de schimmelwerende verf een goed effect geeft, waardoor u jarenlang geen omkijken heeft. Een ventilator met vochtsensor is aan te bevelen, voor uw 'te kleine badkamer', echter deze kosten wel meer dan een normale ventilator.

Mocht er verwarming in uw badkamer zitten, zorg ervoor dat er uw badkamer verwarmd wordt, zodat het vocht langer in de lucht blijft en afgevoerd kan worden.
 

Robert

  • #9
Oke. Bedankt voor de tips!
 

Geeske

  • #10
Jaren geleden had ik een prachtig plafond in mijn toenmalige badkamer: vele schakeringen groen, hier en daar voorzien van lieve zachte pluisjes...
Ik heb toen veel succes gehad met zgn Wegenverf: zeker drie jaar niets groen en pluizigs meer gezien (athans op het plafond). Schimmel zelf kun je inderdaad goed weghalen met amonia.
 

Kloek77

  • #11
Die 6 jaar vocht zitten er echt niet allemaal in,
het zal hooguit een paar liter zijn die in het materiaal zit.

De ventilatie verbeteren zal toch de oplossing moeten zijn.
Zit er een ook een rooster voor de aanvoer van lucht,
en is de afvoer wel vrij?
En mocht er geen verwarming zijn dan kan het plaatsen van een kleine radiator idd ook veel helpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu