Aardlekschakelaars verplicht?

Kjiratsiekoedel

  • #1
Hallo,

Ik woon in een gerenoveerd huis dat is opgesplitst in 8 appartementen. Dit is zo'n 2 jaar geleden gebeurd.

Oorspronkelijk zaten er 8 groepenin , na de renovatie zijn er 10 groepen een krachtgroep en een hoofdschakelaar bijgeplaatst.



Nu kwam er laatst een elektricien bij me langs en hij vertelde me dat hij het erg vreemd vond dat er geen aardlekschakelaars in de kast zaten. Zeker na de 'update' van de kast.

Nu is de aannemer gemaild en hij mailde terug:
Simpele vragen simpel antwoord:
Het betrof hier "GEEN" grote renovatie en het "Projekt" is opgestart voor de door U gestelde datum.
Aanvullend: Kunt u mij het artikel noemen uit de NEN 1010 welke hier op slaat?
Mijn vragen aan jullie:
-is dit geen grote renovatie? (wanneer gaat het een grote renovatie heten?)
-ik kon zelf het NEN 1010 artikel niet vinden, kan iemand mij dat vertellen?
-de gestelde datum is 1 september 2005, toen ging de laatste NEN in. Het "PROJECT" zou inderdaad voor die datum gestart zijn. Maar volgens mij is de oplevering ná die datum. Enig commentaar hierop?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Uit de forumregels:
• Een diagnose, offerte of reparatie, die reeds gedaan is door een bedrijf of monteur, kan niet worden beoordeeld via dit forum. Het is op afstand niet vast te stellen of zo iemand zijn werk al of niet goed heeft gedaan, en de vakmensen op dit forum zullen hun collega's ook niet afvallen. Hetzelfde geldt voor door derden uitgevoerd werk van welke aard dan ook: vragen te maken hebbend met het niet goed uitgevoerd zijn ervan zullen direct gesloten worden.
 

-stuffie-

  • #3
Oftewel: wijzig de vraag, zodat je normaal antwoord krijgt :?
 

Kjiratsiekoedel

  • #4
Ik snap dat mijn vraag bovenstaande forumregel enigszins aantipt, maar mijn vragen zijn vervolgens dusdanig geformuleerd dat ik niet direct een oordeel vraag over het werk dat gedaan is:

-is dit geen grote renovatie? (wanneer gaat het een grote renovatie heten?)
=> wanneer betreft een verandering in de groepenkast een grote renovatie?

-ik kon zelf het NEN 1010 artikel niet vinden, kan iemand mij dat vertellen?
=> kan iemand mij wijzen op het NEN 1010 artikel dat gaat over het verplicht stellen van aardlekschakalaars?

-de gestelde datum is 1 september 2005, toen ging de laatste NEN in. Het "PROJECT" zou inderdaad voor die datum gestart zijn. Maar volgens mij is de oplevering ná die datum.
=> zou bij een verbouwing de startdatum of opleverdatum gelden betreffende het NEN 1010 artikel?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Voor het project geld de nen1010 te tijde van aanbesteding dus ten tijde dat de offerte is gemaakt.
In de nen1010 van 2003 staat dat artikel over aadrleks in tot bewoning bestemde gebouwen.
 

Part

  • #6
De kast moet voldoen aan de normen van voor september 2005.
De oplever datum is niet van belang.

Als het project in bv 2004 gestart is dan moet het voldoen aan de normen van 2004 ook al is de oplevering na september 2005.
 

Appeltje

  • #7
Ook voor 2005 was een aardlekschakelaar echt wel verplicht, zie hier wat meer informatie:
Checklist aardfoutbeveiliging volgens NEN 1010 (uitgave 2000)
Bij toepassing van aardlekbeveiliging kan onderscheid gemaakt worden tussen
verplichte toepassing volgens de NEN 1010 (april 2000)
toepassing die voortkomt uit andere eisen , met name indirect aanrakingsgevaar
Om het u gemakkelijk te maken vindt u hier een checklist die u middels vragen over de installatie, informatie geeft over de (eind)groepen en schakel- en verdeelinrichtingen (NEN-EN-IEC 60439) die voorzien moeten worden van een aardlekbeveiliging.

De aardlekbeveiliging mag aangebracht worden in de vorm van een aardleklastscheider volgens NEN-EN-IEC 61008 of een aardlekautomaat volgens NEN-EN-IEC 61009.

Maken wandcontactdozen deel uit van een eindgroep met een overstroombeveiliging van ten hoogste 25 A, dan moet deze eindgroep beveiligd zijn door een aardlekbeveliging met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Uitzondering hierop zijn wandcontactdozen die uitsluitend dienen voor het aansluiten van vast aangebrachte verlichtingstoestellen in niet tot bewoning bestemde gebouwen (bepaling 8.413.1.1.1). Bovenstaande bepaling is niet van toepassing op gewone ruimten in niet tot bewoning bestemde gebouwen zoals
kantoorgebouwen
onderwijsgebouwen met uitzondering van basisscholen en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs
gezondheidszorggebouwen
industriële gebouwen
stationsgebouwen
winkelgebouwen
bijeenkomstgebouwen met uitzondering van kinderdagverblijven en tentoonstellingsgebouwen
sportgebouwen
niet-benoemde gebouwsoorten
(bepaling 8.720.1.2)

Als er sprake is van indirect aanrakingsgevaar, dan moet de schakel- en verdeelinrchting beveiligd worden door een 300mA aardlekschakelaar. Om selectiviteistredenen kan ook een 300mA S-type aardlekschakelaar gebruikt worden (bepaling 413.1.4.2).

Wordt de schakel- en verdeelinrichting gevoed door één of meerdere verplaatsbare wisselstroomaggregaten en gebeurt dit in een TN-stelselconfiguratie , dan moet de schakel- en verdeelinrichting beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 300mA (bepaling 8.782.3.4).

Er mogen ten hoogste 4 eindgroepen op een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30 mA aangesloten worden, ongeacht het gebruik van de groepen. Tevens vermeldt de NEN 1010 dat de som van de aardlekstromen van alle op de eindgroep aangesloten toestellen niet hoger mag zijn dan 10mA (bepaling 8.531.2.102).

Indien de installatie meer dan twee eindgroepen bevat, dan mag de gehele installatie niet door één aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30 mA uitgeschakeld kunnen worden (bepaling 8.531.2.101).

Een installatie mag geen aardlekschakelaar van het type AC bevatten; alleen aardlekschakelaars van het type A mogen worden gebruikt (bepaling 8.531.2.1.4).

Voeden één of meerdere eindgroepen wandcontactdozen in ruimten met een bad of douche (zone 3), dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA tenzij:
elk wandcontactdoos afzonderlijk gevoed wordt door een beschermingstransformator
wandcontactdozen gevoed worden door een SELV keten (bepaling 701.53).

Voeden één of meerdere (eind)groepen contactdozen met een nominaalstroom kleiner dan 63A en geplaatst in vochtige ruimten of ruimten met bijtende gassen, dampen of stoffen,dan moeten deze (eind)groepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Dit geldt niet voor contactdozen die deel uitmaken van SELV-, PELV-, of S-keten (bepaling 8.754.2.2.3).

Voeden één of meerdere (eind)groepen contactdozen met een nominaalstroom groter dan 63A en geplaatst in vochtige ruimten of ruimten met bijtende gassen, dampen of stoffen, dan moeten deze (eind)groepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 300mA. Dit geldt niet voor contactdozen die deel uitmaken van SELV-, PELV-, of S-keten (bepaling 8.754.2.2.4).

Einde checklist

Voeden één of meerdere (eind)groepen ruimten met gemakkelijk brandbaar materiaal en is de installatie uitgelegd als TN- of TT-stelsel, dan moeten deze groepen voorzien zijn van een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 300mA. Dit ter bescherming tegen brand (bepaling 482.2.10).

Als één of meerdere eindgroepen contactdozen voeden die deel uitmaken van een voedingspunt voor een standplaats op campings, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA (bepaling 708.537.02).

Er mogen maximaal 3 contactdozen, die deel uitmaken van aansluitpunten op een camping, beveiligd worden door één aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA (bepaling 708.537.02).

Als één of meerdere eindgroepen contactdozen voor aansluitpunten in jachthavens voeden, moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA (bepaling 8.709.537.104).

Er mogen maximaal 3 contactdozen voor aansluitpunten in jachthavens beveiligd zijn door één aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA (bepaling 8.709.537.104).

Voeden één of meerdere eindgroepen aansluit-punten voor marktkramen en marktwagens, dan moeten deze eindgroepen voorzien zijn van een aardlekbeveiliging met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30 mA (bepaling 8.742.2.2.2).

Als één of meerdere (eind)groepen bedrijfsruimten en -terreinen voor landbouw, tuinbouw en/of veeteelt voeden, dan moeten deze (eind)groepen, als bescherming tegen brand, beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 300mA (bepaling 705.422).

Voeden één of meerdere eindgroepen contactdozen in bedrijfsruimten en -terreinen voor landbouw, tuinbouw en/of veeteelt, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA (bepaling 705.412.5). Uitzondering hierop zijn contactdozen uitsluitend bestemd voor het aansluiten van vast opgesteld materieel, mits zowel de contactdozen als het materieel buiten handbereik zijn aangebracht (bepaling 8.705.412.5).

Voeden één of meerdere eindgroepen elektrische of elektronische instrumenten en hun bijbehoren die niet van klasse II zijn maar wel geplaatst zijn in ruimten bestemd voor meting en beproeving, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Uitzondering hierop zijn de instrumenten die deel uitmaken van SELV-ketens of S-ketens (bepaling 8.722.3.2.1).

Voeden één of meerdere eindgroepen proefopstellingen met een wisselspanning groter dan 50V in ruimten bestemd voor meting en beproeving in onderwijsgebouwen en kan om technische of praktische redenen niet voldaan worden aan hetgeen gesteld is in bepaling 8.722.4.2.1.2 of bepaling 8.722.4.2.1.3, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA (bepaling 8.722.4.2.1.4).

Voeden één of meerdere eindgroepen vast opgesteld materieel van klasse II of vergelijkbaar isolatieniveau in nauwe geleidende ruimten, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA (bepaling 706.471.2).

Voeden één of meerdere eindgroepen verplaatsbaar elektrisch materieel van klasse I dat door de grootte van zijn vermogen geen deel kan uitmaken van ee SELV- of S-keten maar gebruikt wordt in nauwe geleidende ruimten, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA (bepaling 8.706.471.2.3).

Voedt de eindgroep contactdozen met een toegekende waarde van ten hoogste 32A en zijn deze contactdozen onderdeel van tijdelijke installaties op bouw- en sloopterreinen, dan moet de eindgroep beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Uitzondering hierop zijn contactdozen die gevoed worden door een SELV-keten of een S-keten waarbij elke contactdoos door een afzonderlijke beschermingstransformator wordt gevoed (bepaling 704.471).

Voedt de eindgroep vast aangesloten handgereedschap met een toegekende waarde van ten hoogste 32A en is dit handgereedschap onderdeel van tijdelijke installaties op bouw- en sloopwerken, dan moet de eindgroep beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Uitzondering hierop is handgereedschap dat gevoed wordt door een SELV-keten of een S-keten waarbij elke contactdoos door een afzonderlijke beschermingstransformator wordt gevoed (bepaling 704.471).

Voeden één of meerdere eindgroepen verplaatsbaar of vast opgesteld materieel waarmee personen gedurende het gebruik langdurig of veelvuldig in aanraking komen en is dit materieel onderdeel van tijdelijke installaties op bouw- en sloopwerken, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Uitzondering hierop is materieel dat gevoed wordt door een SELV-keten of een S-keten waarbij elke contactdoos door een afzonderlijke beschermingstransformator wordt gevoed (bepaling 8.704.471).

Voeden één of meerdere eindgroepen contactdozen in stoffige ruimten met geleidend stof, dan moeten deze eindgroepen voorzien zijn van een aardlekbeveiliging met aan aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Uitzondering hierop zijn contactdozen die deel uitmaken van SELV-, PELV- of S-keten (bepaling 8.751.2.3).

In het geval dat er eindgroepen zijn die uitsluitend dienen voor de verlichting van
tot bewoning bestemde gebouwen;
woonschepen;
logiesverblijven;
basisscholen;
scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs;
kinderdagverblijven;
tentoonstellingsgebouwen;
dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Dit geldt niet voor eindgroepen uitsluitend bestemd voor de voeding van verlichtingstoestellen in verkeersruimten (bepaling 8.720.1.1 en 8.720.1.2).

Voeden één of meerdere eindgroepen tijdelijke installaties voor feestverlichting op openbare wegen en terreinen, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA. Uitzondering hierop zijn installaties die deel uitmaken van een SELV-keten of een S-keten (bepaling 8.742.2.1.2).

Voeden één of meerdere eindgroepen objecten voorzien van buitenverlichting zoals: telefooncellen, bushokjes, reclamezuilen, informatieborden en wegsignalering, dan verdient het aanbeveling om deze eindgroepen te voorzien van een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA (bepaling 714.413.1).

In verblijfsruimten met een vloeroppervlak van meer dan 100m2 of ruimten waar het onverwacht uitvallen van de verlichting gevaar op kan leveren en waarvan de voeding van de verlichting voorzien is van een aardlekschakelaar, dan moeten de aansluitpunten voor de verlichting over minimaal 2 aardlekschakelaars verdeeld zijn (bepaling 8.510.207).

Indien er twee of meer aansluitpunten voor verlichting zijn aangebracht in voor het publiek toegankelijke ruimten van: bijeenkomstgebouwen, sportgebouwen of stationsgebouwen en indien deze aansluitpunten op één aardlekschakelaar zijn aangesloten, dan moeten deze aansluitpunten voor de verlichting over minimaal 2 aardlekschakelaars verdeeld zijn (bepaling 8.718.1.9).

Zijn er op één aardlekschakelaar meer dan vier eindgroepen aangesloten die uitsluitend of mede voor verlichting dienen, dan mag dit alleen indien er na uitschakeling voldoende verlichting overblijft, bijvoorbeeld door het toepassen van noodverlichting of het verdelen van de verlichting in een ruimte over meerdere aardlekschakelaars (bepaling 8.510.209).

Voeden één of meerdere eindgroepen verwarmings-systemen voor grond-, wegdek- en vloerverwarming, maar niet met doel als ruimteverwarming, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 300mA (bepaling 8.763.3).

Voeden één of meerdere eindgroepen wandcontactdozen in zone 1 van kleine zwembaden, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA tenzij:
elk wandcontactdoos afzonderlijk gevoed wordt door een beschermingstransformator waarbij de beschermingstransformator zich niet in zone 0, 1 of 2 bevindt (bepaling 702.53).

Voeden één of meerdere eindgroepen: besturings-en beveiligingstoestellen, schakelaars, scheiders of wandcontactdozen in zone 2 van zwembaden, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA tenzij:
elke wandcontactdoos afzonderlijk gevoed wordt door een beschermingstransformator
wandcontactdozen gevoed worden door een SELV keten (bepaling 702.53).

Voeden één of meerdere eindgroepen toestellen van klasse I die gebruikt worden in zone 2 van zwembaden, dan moeten deze eindgroepen beveiligd zijn door een aardlekschakelaar met een aanspreekstroom kleiner of gelijk aan 30mA (bepaling 702.55).
Het NEN artikel is dus blijkbaar 8.413.

Ik heb geen idee waar het verhaal staat over de grote renovatie maar de nieuwe groepen moeten SOWIESO aan de eisen voldoen.
Misschien kan iemand anders je aan dat artikel helpen!

Gr. Ries.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu