Houtwerk buiten spuiten met verfpistool?

GentooBee

  • #1
Hallo daar,

Is er een reden waarom je houtwerk buiten niet zou kunnen verven d.m.v. een verfpistool? Ik lees altijd alleen maar over verven m.b.v. kwast of roller, maar dat lijkt me in beide gevallen veel en langduring werk opleveren.

Het lijkt me dat je met een verfpistool een mooier resultaat kunt krijgen in kortere tijd.

Vragen:

1. Gaat verven sneller met een verfpistool dan met een roller of kwast?
2. Wat voor verf moet je dan gebruiken?
3. Hoe lang gaat het resultaat mee?

Groet,

GentooBee
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hallo Gentobee,

Verfspuiten is geen geschikte methode voor buiten houtwerk, en ook niet voor binnen.

Om de doodeenvoudige reden dat het met verfspuiten onmogelijk is precies dat oppervlak te raken wat je wilt raken. Dat is binnen al moeilijk, daarom wordt bij het spuiten van bijvoorbeeld een auto, alles afgeplakt of verwijderd wat niet geraakt mag worden.

Wanneer je buiten gaat verfspuiten, komt daar de factor wind nog eens bij. Probeer dan maar eens een kozijn oid te verven zonder de muur of raam ernaast te raken... Bij buiten spuiten wil het wel gebeuren dat er een meter verderop spatten zitten...

Verder is het omgaan met een (echte) verfspuit een vak apart, moet je echt leren. Ik beheers het zelf niet, maar heb het (industrieel) vaak laten doen. Met spuitbussen heb ik wel allerlei kastjes, fietsen, ed "gespoten".

Je zou eens wat kunnen proberen door gewoon eens een kastje oid (of voor oefening een plaatje hout) met een bij een groot warenhuis verkrijgbare spuitbus verf te behandelen, dan heb je een indruk!
Hang / leg er wel een flink stuk plastic achter/onder, anders wordt het een drama!
 

GentooBee

  • #3
Hallo Kees,

Ik heb het toch binnen geprobeerd met een electrisch verfpistool en het resultaat is niet alleen erg mooi, maar het ging mij makkelijker af dan ik uit jouw verhaal kon afleiden en dat terwijl ik nog nooit iets gespoten had ;-).

Ik heb een stuk van een houten ballustrade gespoten met heel veel rondingen en hoekjes en kanten en dat is juist iets wat met een roller of kwast heel veel werk zou hebben opgeleverd. Bovendien zou het resultaat lang niet zo mooi geweest zijn.

Wat jij zegt over het niet kunnen raken van wat je wilt spuiten, dat heb ik totaal niet zo ervaren. Dat ding wat ik gekocht heb gebruikt een druk van 160 bar en de verf die eruitkomt wordt gewoon vooral naar voren toe verstoven. Er ontstaan geen nevelwolken of zoiets. Verder valt het "spatten" reuze mee. Je moet wel in de spuitrichting dingen afplakken, maar het is niet zo dat je de hele omgeving moet inpakken.

Als je buiten gaat werken wil je sowieso niet al te veel wind, dus je moet hoe dan ook altijd afwachten tot het weer goed genoeg is om buiten te verven.

Mvg,

G
 

H@ns

  • #4
Grappig; een zelfoplossend topic :wink:

Maar goed je moet natuurlijk altijd de methode nemen die je zelf het fijnst vindt.
Feit blijft dat je met een spuitpistool gewoon niet goed in de binnenhoeken komt!
Dus de hoek het kozijn tegen de neggenkant kan al een probleem geven.

(door de werveling ontsaat er overdruk in zo'n hoek en valt de verf dus niet op het materiaal, maar volgens mij had Kees dat ook al vermeld..)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu