Expansievat verkeerd aangesloten.

-stuffie-

  • #1
Grrrrrr, ik begin steeds meer een hekel te krijgen aan de installateur van onze CV. Ik kom het ene na het andere tegen. Aangezien ik zo iemand ben die het allemaal liever zelf doe, komt hier mijn probleem:

Ik merk grote drukverschillen op in mijn CV (1-2.5 bar). Natuurlijk zegt dan iedereen: je moet je expansievat vervangen. Aangezien dat ding vrij nieuw (2003) is en ik de installateur niet vertrouw ben ik verder gaan zoeken.

Ik ontdekte dat het expansievat in de aanvoerleiding zit en niet in de retourleiding, zoals in de handleiding staat (Atag Enigma E-SHR 28/35ti, de linkerleiding op de foto). Zou dat het probleem zijn? In dat geval ga ik hem gewoon verplaatsen. Anders koop ik een nieuwe.

Er zit nu een 17l/0.5 bar in (zolder). Is dat voldoende inhoud voor een standaard tussenwoning van 400 kuub?



Wat zijn die plaatjes trouwens klein joh.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat vat is stuk. Plaatsing is niet van belang voor de druk iig niet zoals de stijging die bij jouw te zien is.

Het expansie vat wordt geplaatst in de retour zodat deze niet gevuld wordt met heet water maar met afgekoeld water. En om de druk op de pomp mooi constant te houden.
Zit hij aan de verkeerde kant dan krijg je een nerveuze druk naald die steeds staat te schommelen.
Misschien zijn er nog meer redenen maar iig geen die de 1,5bar schommeling verklaart behalve dat het vat defect is.
 

Fiesiekus

  • #3
Als je hem gaat verplaatsen, kan je gelijk kijken of ie (na demontage) geheel leeg(van water) is. Zo niet: vervangen. In de aanvoer geplaatst schijnt ie meer te lijden te hebben van heet CV-water; misschien is ie daarom eerder "ter ziele".
 

-stuffie-

  • #4
Ik had al een vermoeden dat het met "kapot door te heet water" te maken had. Ik ga hem eraf halen, checken en verplaatsen. Bedankt voor de bevestiging.

En hoe zit het met de grootte? Is 17 liter voldoende? Ik denk het wel he?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Hiermee mag niet gezegd zijn dat alle vaten in de retour van de installatie zitten.

De ketel fabrikanten de voorschriften wijzen de plek voor het expansievat aan.

Als in de installatievoorschriften van uw ATAG ketel staat dat het exspansievat in de retour moet dan is dat duidelijk, meestal staat er ook nog een afstand bij en ook de plek van de prescor.

Bij een ketel van 21 Kw een van van 17 liter, bij een ketel van 32/36 Kw een van van 25 liter.

Vr Gr en succes ermee
 

-stuffie-

  • #6
In de handleiding staat dat het expansievat in de retourleiding moet zitten, zo dicht mogelijk bij de ketel. Dus das duidelijk.

Maar uuhh... Ik dacht dat de grootte van het expansievat afhankelijk was van het aantal liters in je hele CV systeem?
 

Fiesiekus

  • #7
Ja, eigenlijk wel, maar heb jij dat wel eens opgemeten? I.ha. geldt dat hoe hoger het vermogen des te groter het CV-systeem (aantal radiatoren & meters pijp).

Dus om het vat te correleren met het ketelvermogen is wel een redelijke goede werkwijze.
 

Klorissa

  • #8
Ik ben het niet helemaal eens met voorgaande sprekers.
Je kunt maar op een manier controleren of het vat defect is en dat is hem eraf halen.Als er water in blijft zitten zou dat iets kunnen betekenen maar eigenlijk moet je dan ook nog de voordruk van het vat meten.Bij deze ketel en ik spreek uit ervaring komt het heel veel voor dat de druksensor de boosdoener is.Dus meten is weten en niet zo maar wat zeggen
 

-stuffie-

  • #9
Tja, desalnietemin zit ie toch in de verkeerde leiding.
 

Klorissa

  • #10
Das waar
 

Chathanky

  • #11
Ja, de plek in de aanvoer is niet juist, noem eens een ketel waar de expansievat in de aanvoer zit, ik kan er geen opnoemen.

De prescor (overdrukventiel) zit bij dit type geplaatst op de wisselaar.
De drukverschil van 1 naar 2,5 bar ligt niet aan het feit dat het expansievat in de aanvoer zit. De pomp heeft geen opvoerhoogte van 15 meter. Er is echt meer aan de hand.

Het kan toch een defect vat zijn ondanks dat het vat niet zo oud is. Je zal echt de eerste niet zijn.
Het kan zijn dat je vat te klein is, je zal moeten bepalen wat je cv inhoud is. (hoeveel water zit er in je systeem)
Of het nu een 24 of in jou geval 28kw ketel is heeft niets te maken met je keuze van je expansievat.
Een groter vat plaatsen kan echter geen kwaad, er zit wel prijsverschil in, dus de keuze is of berekenen om mischien wat te besparen of niet nadenken en een groter vat plaatsen.

Ik kan niet zien op het plaatje waar het vat aangesloten is, de retour komt rechts van je ketel af, aan de kant van je condensafvoer.
 

-stuffie-

  • #12
@chatchanky: Wie zet nou een vat in de aanvoer als er geen 1 CV bestaat waar die in de aanvoer moet? Hij zit trouwens ECHT in de aanvoer, ik heb het gecheckt met "aanzetten en voelen".
 

Chathanky

  • #13
Geen idee stuffie, je hebt in iedergeval een handvat hoe je verder moet.

Feit blijft dat de druk fluctuaties niks te maken heeft met de huidige plaats van je expansievat. De ketel zou met een expansievat in de aanvoer nog steeds redelijk kunnen functioneren.
 

Fiesiekus

  • #14
Dat klopt, tenzij er zoveel water in het expansievat zit (i.e. lek is) dat de resterende stikstof nog maar nauwelijks de expansie op kan vangen. Dat zou die hoge drukfluctuaties verklaren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu