Flexibele waterleiding ervaringen

Flora

  • #1
Graag ga ik weer even te rade bij de ervaren klussers van dit forum. Voor een nieuw badkamertje op de verdieping raadde men ons aan om de waterleiding aan te leggen met flexibele kunststof leidingen. Deze zouden rood en blauw van kleur zijn en makkelijk aan koperen leiding te koppelen.
Ik kan echter niet makkelijk informatie vinden over wat er zo bestaat op dit gebied, en of dit voor een amateur-klusser ook te gebruiken is.
Verder vraag ik me af wat de ervaringen zijn met dergelijk materiaal , bij ons zullen de leidingen onder de vloer en achter de wanden verdwijnen en dan (als het goed is) nooir meer bereikbaar zijn.
Dus heel graag informatie hierover, bedankt!
Flora
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Gaat u dat zelf doen ?
 

Flora

  • #3
Ja, dat is wel de bedoeling.
Het is niet zo dat koperen leiding geen optie is, daar hebben we veel mee gewerkt, maar dit leek een reuze tijdwinst op te leveren.
 

Fiesiekus

  • #4
Reuze tijdwinst: hangt er maar helemaal vanaf of er speciaal gereedschap voor nodig is en hoeveel lengte koper en bochten je "uitspaart".
 

Flora

  • #5
Ja dat is dus juist de vraag!!!
 

Fiesiekus

  • #6
Heb zelf met tyleenslang gewerkt (alleen voor koud water!!!), 1 stuk gelegd over een lengte van 15 - 20 meter, dat loont qua snelheid, gemak en prijs. Maar over een paar meter....met die speciale koppelingen en overgangen naar de kranen....zal weinig uitmaken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Wanneer u al ervaring hebt met koper dan is het duidelijk, werken met koper, mag wicubuis zijn, dat is ook flexibel.
Geen knelkoppelingen op onbereikbare plaatsen monteren, op de plaatsen waar u knelkoppelingen kunt gebruiken deze voorzien van een steunhuls, de rest hardsolderen.
 

H@ns

  • #8
Ideaal spul! [er van uit gaande dat we dezelfde buis bedoelen]Ik werk er al jaren me in Frankrijk, het verheugt me dat ze nu kennelijk eindelijk ook hier te koop zijn!
Je hebt de zogenaamde "naakte" rollen en rollen van buis in mantelbuis, die laatste moet jij dan hebben voor ondervloers en achterwands.

De kosten zijn erg gunstig t.o.v. koper, zeker nu met deze metaalprijzen.
De koppelingen zijn iets duurder maar over het geheel compenseert het één het ander :P

Je hebt geen ander gereedschap nodig dan voor een gewone knelkoppeling, hoogstens een soort gripsleutel voor bepaalde soorten/merken kopelingen, niet echt de hoofdprijs hoor vergelijkbaar met een imbussleutel.
 

Martijn B

  • #9
Heb bij mij thuis ook gewerkt met deze gekleurde flexibele leudingen. Daar waar aansluitingen in de wanden moesten komen mag je (is het onverstandig om) echter niet knellen maar moet je de boel persen.

Het persen in een fluitje van een cent en met het juiste gereedschap kan je zo heel makkelijk de leidingen aanleggen.

Maar daar zit hem nou net de kneep, tenzij je via iemand een persapparaat kan regelen (zijn deze te huur?) kost het gereedschap je een vermogen.

Of alles moet bereikbaar zijn zodat je met knelkoppelingen af kan...

Als je een perstang tot je beschikking kan krijgen zou ik het zeker doen!
 

Xr8

  • #10
Als het maar om een paar aansluitingen gaat dan zou ik het gewoon met flexibel koper doen, deze koppelingen zijn overal te koop en bespaard je een hoop zoekwerk naar koppelingen en persapparatuur.

Als je toch kunststof wilt gebruiken dan misschien in de buurt bij een installateur horen of je daar geen tang en frezen kunt lenen, als je daar de benodigde materialen aanschaft. Zorg wel dat je alles van hetzelfde hebt, er zijn nl langzamerhand zoveel systemen, en je bent voor bijna alles andere persbekken en frezen nodig.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu