Lekkage badkamer vulmiddel gebruiken

Tinez

  • #1
Hallo,

10 jaar geleden hebben wij onze badkamer gebouwd. Wij hebben in de badkamer een gipsplaten (geen groene op advies van de aannemer) wand, afgewerkt met schimmelwerend middel en daaroverheen getegeld.

In een hoekje bij de douchewanddeur was de kit niet helemaal meer sluitend en is het gaan lekken. De gipswand is een klein stukje vergaan. Ik denk dat het stukje de grootte heeft van halve badkamer tegel (normale tegel, 15 bij 15?). Volgens ons gaat het niet ten koste van de stevigheid van de douchewand. Om nu alles los te halen vinden we ook wat. Heeft iemand tips voor ons?

1 Welk vulmiddel kunnen we achter de tegels gebruiken? Iets dat vochtwerend is en stevig.

2. Hoe lang moet je het laten drogen voordat je het weer dicht maakt? Ik heb een weekgeleden de kit eruit gehaald.

3. De douche begint nu na 10 jaar toch wel wat schimmelplekken te krijgen en we willen opnieuw sauzen. Kun je opnieuw een schimmelwerend middel gebruiken over de bestaande saus? En welke saus zouden jullie adviseren? Ook een schimmelwerende?

Groet, tinez
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Een vulmiddel zou ik zo niet weten.
Misschien lukt het met een klein beetje purschuim, maak een triplex plaatje op maat en zet dat vast op de plek van de gipsplaat, boor er een gat in van dezelfde afmeting als het slangetje van de bus pur en spuit een klein beetje pur door het gaatje.
Na het spuiten van de pur het gat in het plaatje dichtmaken i.v.m. lekkage van de pur op de tegels.
Na droging een tegel op het, geschilderde, plaatje triplex plakken en voegen.


Opnieuw een schimmelwerende saus gebruiken.
 

Pepjo

  • #3
Ter aanvulling : op de schimmelwerende verf die ik heb gebruikt staat dat je om de paar jaar een nieuwe laag moet opzetten, omdat het schimmelwerende effect langzaam afloopt.

Om de paar jaar = iets vaker dan één keer per tien jaar. :wink:
 

Tinez

  • #4
Bedankt, daar kan ik wel wat mee.
 

Tinez

  • #5
Maar tot nu toe hadden we echt geen last van schimmel in de badkamer, dus we hebben blijkbaar wel goed spul gebruikt :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wanneer u schimmelwerende saus gebruikt en goed ventileert zal er niet gauw schimmel ontstaan, u hebt het dus goed gedaan.
 

Tinez

  • #7
Jan, je schrijft dat je het gaatje in de triplex weer dicht moet maken ivm met lekkage van de pur op de tegels. Mag er geen pur op de tegels lekken? En waarom niet?
Ik zit er namelijk over te denken om de naad tussen de tegels en de douchebak te kitten en dan er achter dicht te spuiten met purschuim. Het gat dat ontstaan is zit namelijk buiten de glazen douchewand. Van buitenaf kan ik er dan een nieuw stukje triplex inzetten.


Oh ja en hoe lang moet het drogen voordat ik het weer dicht maak. Ik wil absoluut niet de "kat in de zak vangen" qua vocht!

groet, Tinez
 

renehi

  • #8
Als er Pur op de Tegels en met name op de voegen komt, moet je dit naderhand met de hand verwijderen. Je kunt als je PUR Cleaner hebt dit ook meteen verwijderen. Natuurlijk is het handiger om als je pur-gespoten hebt even een plakkertje over het gaatje te doen!
Tinez schreef:
Ik zit er namelijk over te denken om de naad tussen de tegels en de douchebak te kitten en dan er achter dicht te spuiten met purschuim.
Begrijp ik niet? Ik kan het niet visualiseren :roll:

Trouwens als je gaat kitten moet je de oude kit er vanaf halen, ik zou dan meteen alles doen. Aangezien de kit al 10 jaar zit. Je kunt de dikste kitlaag wegsnijden en dan de rest insmeren met kitverwijderaar. Daarna goed schoonmaken (water en daarna met wasbenzine/thinner) en dan de randen met siliconen primer insmeren en opnieuw kitten met een betere siliconenkit. I.p.v. triplex zou ik zelf persoonlijk een stukje gipsplaat gebruiken, dit aangezien materialen anders reageren op vochtigheid.
 

Tinez

  • #9
Uhm...hoe leg ik dat uit. Ik had de kitranden al verwijderd. Toen ik een mes tussen de douchebak en de tegel stak kwam ik er achter dat er een stuk gipsplaat vergaan was. Dit is in het hoekje waar tegelwand, douchebak en glazen deur samenkomen. Hier zat ook de schimmel......ik heb ook hier een mes ingestoken en de natte stukken eruit gehaald. Zo is er een gat ontstaan in dit zelfde hoekje van ongeveer 5cm2.

En zo kon ik met een vinger achter de tegelwand voelen hoever de gipsplaat vergaan was. Dit is ongeveer 0,5 tegel. De tegels zitten er dus nog gewoon aan.

Dus daarom zat ik te denken om een nieuwe rand te kitten en dan daarachter pur te spuiten. En dan weer dichtmaken met een nieuw gipsplaatje.
Snapje het zo?

En tja, 1,5 jaar geleden hebben we opnieuw gekit en daarmee begonnen de problemen. Er zat namelijk een hele goede kit op die het 8,5 jaar heeft gehouden. De nieuwe kit bleek niet van zulke goede kwaliteit en begon snel te schimmelen en juist in bovenstaande hoekje zat de kit los. Ik zal dus nu schoonmaken en opbrengen zoals je schrijft, met primer en alles.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu