Gasleiding en CV leidingen aarden in meterkast?

Beckertje2

  • #1
Beste mensen,
Hoewel hier op het forum er het één en ander over staat ben ik er nog niet uit, we hebben de woning van mijn zoon flink verbouwd.
We hebben o.a. in de nieuwe badkamer een potentiaalvereffening volgens de huidige richtlijnen aangebracht zoals in dit forum uitvoerig beschreven. Bovendien hebben we alle wandcontactdozen en lichtpunten voorzien van randaarde.
De meterkast is voorzien van 30 mA aardlekschakelaars.
Ik was van mening dat de installatie nu redelijk op de huidige stand zou zijn.

Maar nu ben ik nog eens in de NEN 1010 gaan lezen en nu vraag ik me af of in de meterkast de gasleiding en de CV-leidingen (lopen niet door de meterkast) en zelfs de betonbewapening, waar ik niet meer bij kom, geaard moeten worden in verband met basis potentiaalvereffening. De oorspronkelijke installatie is 20 jaar oud en op dit moment is in de meterkast alleen de waterleiding verbonden met het aardpunt. Zijn de regels op dit punt veranderd? Kunnen jullie hierover uitsluitsel geven?
 

Fiesiekus

  • #2
De gas- en waterleiding moeten bij binnenkomst na de meter(s) geaard worden. Wapening aarden heb ik wel gezien bij nieuwbouw, maar hoe dat zou moeten (als het al moet) bij bestaande bouw: kan dan gewoon niet meer.
 

Beckertje2

  • #3
Hallo Fiesiekus,
Bdankt voor je snelle reactie. Maar je zegt niets over de CV leiding. Het zou vrij makkelijk kunnen. Een CV leiding loopt zowat recht onder de meterkast door.

Groet,

Harry
 

Fiesiekus

  • #4
CV-leidingen alleen vereffenen in de badkamer.
 

Gerrit

  • #5
De wapening in de vloer hoeft alleen in de badkamer vereffend te worden. Ik neem aan dat je dat wel hebt gedaan.
C.V.-leiding hoeft niet, maar mag wel.
 

Beckertje2

  • #6
Ja, in de badkamer hebben we een aardmat in de vloer gelegd en bovendien CV leidigen. waterleidingen, en het stalen frame van de hang-WC geaard. En bovendien een aarddraad vanuit de centraaldoos naar het centrale aardpunt onder de wastafel. Het Ligbad en de douchebak zijn van polyester, daar hebben we niets mee gedaan en een wasmachineaansluiting is er ook niet.

Jullie antwoorden zijn duidelijk, maar verbaas ik me er wel een beetje over omdat de CV leidingen toch wel duidelijk in de norm genoemd zijn, o.a. hier (deel 4 uitgave 2003).



groet,
Harry
 

Zwoeger

  • #7
Ik zou de cv leidingen wel voor de zekerheid aarden als ik jou was. Beter teveel beveiliging dan teweinig...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Cv moet opgenomen worden in de potentiaalvereffening in de badkamer en idd ook in de basis vereffening zoals ook staat in die norm.
 

Beckertje2

  • #9
Iedereen bedankt voor het antwoord. Ik zal gasleiding en CV nog in de meterkast aarden en dan is de hele installatie weer op de laatste stand.
Nogmaals bedankt en wat mij betreft...

slotje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu