3 fasen

renehi

  • #1
Hallo,

Wij hebben in ons huis een perilex (3fasen/230V) stopcontact gehad voor de wasmachine. Wij hebben echter van een elektricien een perilex stekker gekregen met daarop een normale verlengsnoer aansluiting, zodat wij onze wasmachine konden gebruiken. (hij had gewoon 1 fase gebruikt en de aarde en nul aangesloten)

Ieder geval is deze aansluiting niet meer nodig en staat de wasmachine op een ander locatie met een normale aansluiting. Naast onze wasmachine staat echter de droger, alleen nu nog op dezelfde groep als van de wasmachine. Wij gebruiken ze dan ook niet tegelijkertijd.

Graag zou ik de wasdroger op de 3 fasen groep willen aansluiten. Dus i.p.v. 3 fases 1 fase te gebruiken, zodat ik hier de droger kan op aansluiten. (deze aansluiting was eigenlijk ook in onze oude situatie met de wasmachine het geval).

Kan mag/dit? Of moet een elektricien dan 2 stoppen afkoppelen om zo dan van de 3 fasen naar 1 fasen in de meterkast te gaan?
 

Fiesiekus

  • #2
Dat laatste inderdaad(in Nedereland :wink: ). En dan de perilex vervangen door een geaarde WCD.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
En de groep voorzien van een 2 polige groepschakelaar.

maar dat geld dus alleen voor NL.
 

renehi

  • #4
Fiesiekus schreef:
Dat laatste inderdaad(in Nedereland :wink: ). En dan de perilex vervangen door een geaarde WCD.
Moet sowieso die 2 stoppen afgekoppeld worden? Of kan als tussenoplossing, voordat de elect. langskomt, gewoon 1 fase koppelen aan de WCD en de andere 2 fases afdoppen in de doos? Het worden toch uitendelijk 2 loze leidingen. Dit hadden wij natuurlijk in de oude situatie ook al middels het verloopsnoertje wat een elect. ons had gegeven.

De andere 2 groepen wil ik eventueel nog splitsen in andere gedeeltes van het huis. (garage heeft niet een eigen groep, lijkt me wel handig, wat gebruikt een cirkelzaag tegenwoordig hé :shock: en de andere weet ik niet, overleg het wel met elektricien. )
 

renehi

  • #5
Nog een kleine update en dan kan wat mij betreft een slotje op deze topic.

De electro-install. heeft de 2 fasen afgekoppeld van de zekering en de vaatwasser, wasdroger en wasmachine krijgen nu een eigen groep. De installateur zal de zekering weer aansluiten als ik het lijntje naar de wasdroger en wasmachine heb gelegd. Voor de leiding naar de wasmachine/droger wordt een 5-aderige 1,5mm2 kabel gebruikt. Dit mag in DLD en wordt zo zelfs bij nieuwbouw toegepast. Hoezo NEN-normen en EU :?
 

Gerrit

  • #6
Tsja.....in Duitsland mag dat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu