Inductie-kookplaat pendelt

Henkjan

  • #1
Ik heb een Pelgrim inductie-kookplaat, het is de IDK 630, en is 5.6 Kw. en is instelbaar van stand 1 t/m 12
Elke plaat pendelt bij een stand lager dan 6, ze gaan dan met een interval van 1 seconde, aan en uit. Als er platen achter elkaar worden gebruikt en de achterste staat op stand 8, dan gaan ze om de 2 seconden aan en uit.
Volgens de handleiding is het pendelen normaal vanaf stand 11 en 12.
Er is inmiddels een monteur bij geweest maar die zegt dat dit normaal is.
Ik blijf met twijfel zitten, dit kan toch niet normaal zijn?
Zijn er mensen die dit herkennen? en soortgelijke ervaringen hebben?

HenkJan
 

Witte Hond

  • #2
Het pendelen is gewoon normaal, de kookplaat schakelt zijn vermogen in en uit. En op een hoog vermogen stand 11 of 12 geeft hij bijna contine vermogen, en op een lagere stand gaat de kooplaat schakelen in zij vermogen.

Naar mijn idee heeft de monteur dus gelijk.
 

Henkjan

  • #3
Witte Hond, bedankt voor je reactie, maar ik vind het op deze manier niet fijn koken, iets langzaam laten doorkoken moet toch kunnen? Net als op gas. Maar ik zie bij bijv. een pan met aardappelen dat het water kookt-niet kookt-kookt-niet kookt etc. Om door te koken moet het onnodig hard koken.
Doen alle inductie kookplaten dit? of had ik een groter vermogen moeten kiezen?
Ook begrijp ik de noodzaak van het pendelen niet, electrisch vermogen is toch uitstekend electronisch te regelen? dat hoeft toch niet door aan- en uit schakelen?

HenkJan
 

Witte Hond

  • #4
Nee een inductie kookplaat kent alleen maar vol vermogen of niets, dus hij schakelt in zijn vermogen.

Dit is dus volkomen normaal.
 

Henkjan

  • #5
Witte hond,

Dat is dan een tegenvallertje. Als een inductie kookplaat alleen met vol vermogen werkt, dan moet deze op alle standen schakelen, behalve op de hoogste stand. Hij schakelt echter pas op een stand die lager dan 6 is, dus die redenering klopt niet helemaal.

Voor potentiele kopers van een inductie-kookplaat is dit wel iets om rekening mee te houden.
 

Kloek77

  • #6
Misschien was u er zelf ook al opgekomen, maar het gebruik van pannen met een dikke bodem als warmtebuffer vermindert het genoemde effect
 

Nuffniet

  • #7
Wij hebben dan wel geen Pelgrim, maar een Siemens.
Het voordeel van een inductie kookplaat is dat je 'm juist zo nauwkeurig kunt regelen en direct reageerd. Dus bij een dreigende overkoking stopt het direct als je de kookzone uitschakeld. (sneller dan gas)
Persoonlijk vind ik het de fijnste manier van koken...

Het pendelen bij ons gebeurt tussen de zones aan bv. de linkerzijde, los van de rechterzone (eigenlijk zijn het 2 verschillende units onder één plaat.
Het pendelen treedt pas op als je op een van de zones boven de '6' komt en aan dezelfde kant (bv. links) ook aan het koken bent boven stand '6'.
De som van de zones op één kant wordt dus op deze manier op maximaal '12' gehouden.
Het bufferen wordt dus electronisch geregeld. Als je hierdoor last ondervind met het koken is er waarschijnlijk echt wel iets aan de hand met je plaat.
 

Henkjan

  • #8
Kloek77, een dikkere bodem zou inderdaad als buffer kunnen fungeren, maar dan moet ik nieuwe pannen aanschaffen, en daar ben ik nog niet aan toe. Ik ben zeer nieuwsgierig of andere inductie-kokers dit pendelen ook hebben ervaren. Het zou best normaal kunnen zijn, maar dan wil ik graag (als techneut) graag weten hoe dit werkt.

Nuffniet, dit begint er op te lijken, en van de voordelen van inductie koken ben ik overtuigd, maar de plaat van jou, werkt dan wel weer anders, Dat de som van de zones aan 1 kant maximaal 12 is klinkt ook aannemelijk. Zie jij het pendelen ook in de pan? bijv. wel- en niet koken (borrelen)? en bij gebruik van 1 zone, pendelt deze dan ook bij een stand die lager is dan 6?

HenkJan
 

Nuffniet

  • #9
HenkJan,

Het pendelen tussen de twee zones hoor ik door het constante (zachte)klikken, dit is niet zichtbaar of anders merkbaar.
Onder stand 6 merk ik niets van pendelen, hoor dan ook geen klikken.

Wat me wel tegenvalt is het aantal defecte hoofdprints, als origineel Siemens-onderdeel zou je hier meer dan € 400,= voor moeten betalen.
 

Henkjan

  • #10
Nuffniet,

De plaat van jou werkt dus echt anders onder stand 6. Ik zou worden teruggebeld door een technisch iemand van Pelgrim, maar tja, iets beloven en dan ook doen, is voor Pelgrim helaas niet vanzelfsprekend.

Verder zal ik eens op het internet gaan spitten naar informatie.

Nog bedankt iedereen voor de reacties

HenkJan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu